Ο αμερικανικός στρατός χτίζει στο Τέξας αεροδρόμιο 33εκ. δολαρίων μόνο για Drones!
Ένα αεροδρόμιο που σχεδιάστηκε για δύο μόνο είδη drones θα κατασκευαστεί στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας. Με 33 εκατομμύρια δολάρια κόστος, το έργο επιδεικνύει την άνευ προηγουμένου ροπή της Αμερικής προς τη χρήση των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων.
Ένα συγκρότημα 150 στρεμμάτων απογείωσης και ανάκτησης drones, το οποίο θα είναι «περιφραγμένο και ασφαλισμένο» πρόκειται να κατασκευαστεί μόνο για δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη – τα «Gray Eagle» και «Shadow» – στο Fort Bliss, ανέφερε η ιστοσελίδα «Αμυντικά Συστήματα».

Το αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει ένα υπόστεγο 50.000 τετραγωνικών ποδιών με συνεργεία συντήρησης, διοικητικά και αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και πάνω από ένα μίλι διαδρόμων, ποδιές και τροχοδρόμους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Ο αμερικανικός κολοσσός των drones, το Gray Eagle, θα πρέπει να έχει έναν διάδρομο 5.000 ποδιών, ενώ το μικρότερο Shadow θα έχει λωρίδα απογείωσης 1.000 ποδιών. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια πεντάτονη γερανογέφυρα, κτίρια αποθήκευσης λαδιών και επικίνδυνων αποβλήτων, πάρκινγκ στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και ανώτερη προστασία.
Σύμφωνα με το στρατό, όλες οι εργασίες θα λάβουν χώρα σε περιορισμένο εναέριο χώρο.
Το Gray Eagle, το μεγαλύτερο drone μάχης του στρατού, έχει μήκος 8 μέτρα και άνοιγμα φτερών 17 μέτρα. Μέγιστη ταχύτητά του είναι τα 280kph με αντοχή 30 ωρών. Το εν λόγω σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντικατασκοπεία, παρακολούθηση και αναγνώριση, επίθεση, αεροπορική υποστήριξη, ανίχνευση και καταστροφή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (IED) και ως κομβικό σημείο επικοινωνίας.
Τα χαρακτηριστικά του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Shadow είναι τα ακόλουθα: μήκος – 3,4 m, άνοιγμα φτερών – 4,3 m, μέγιστη ταχύτητα – 204kph και αντοχή που κυμαίνεται από έξι σε εννέα ώρες. Χρησιμοποιείται για αναγνώριση, επιτήρηση, στόχευση και εκτίμηση των ζημιών της μάχης.
An unarmed U.S. Shadow drone is launched in this undated photograph
Το Fort Bliss, η δεύτερη μεγαλύτερη εγκατάσταση του Στρατού των ΗΠΑ, με έκταση 4,400km2, φιλοξενεί το 1ο θωρακισμένο τμήμα. Βρίσκεται στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό και φιλοξενεί χιλιάδες στρατιωτικά οχήματα, παράλληλα με τα Apache και τα ελικόπτερα Black Hawk.