Π.Καρύκα : «Οι Ιταλοί βομβαρδίζουν την Ελλάδα»
Από την αρχή του πολέμου του 1940-41 η πανίσχυρη Βασιλική Ιταλική Αεροπορία (Regia Aeronautica) εκτέλεσε αποστολές βομβαρδισμού πάνω από την Ελλάδα, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους.
Από τον Ιανουάριο του 1941, καθώς ο πόλεμος περνούσε στην πιο σκληρή του φάση, οι Ιταλοί ενέτειναν την αεροπορική τους δραστηριότητα, εκτελώντας μεγάλο αριθμό αεροπορικών επιδρομών, που είχαν σαν στόχο την κατατρομοκράτηση των Ελλήνων.

Τον Ιανουάριο του 1941 η Θεσσαλονίκη βομβαρδίστηκε 10 φορές. Η Πρέβεζα βομβαρδίστηκε τέσσερις φορές ενώ από μια επίθεση δέχτηκε ο Βόλος και ο Πειραιάς. Στις επιδρομές αυτές συμμετείχαν, συνολικά, 258 ιταλικά μέσα και βαριά βομβαρδιστικά. Οι επιδρομές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο 67 αμάχων, τον τραυματισμό άλλων 92 και την καταστροφή 210 οικιών και πέντε εκκλησιών. Τα ελληνικά αντιαεροπορικά πέτυχαν τρεις επιβεβαιωμένες και δύο πιθανές καταρρίψεις.
Τον Φεβρουάριο οι Ιταλοί βομβάρδισαν 14 φορές την Πρέβεζα, δύο φορές τον Βόλο, μια φορά τον Πειραιά και μια τη Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν ο θάνατος 82 και ο τραυματισμός 101 πολιτών, η καταστροφή 110 οικιών και του Ι.Ν Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Τα αντιαεροπορικά μας πέτυχαν επτά επιβεβαιωμένες καταρρίψεις και τέσσερις πιθανές, ενώ έπληξαν σοβαρά άλλα τρία ιταλικά βομβαρδιστικά.
Τον Μάρτιο, τέλος, οι Ιταλοί βομβάρδισαν τη Φλώρινα, την Πρέβεζα και τη Λάρισα. Από τις 9 Μαρτίου 1941 οι Ιταλοί είχαν εξαπολύσει τη λεγόμενη «Εαρινή Επίθεση» και είχαν ρίξει στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο το βάρος της αεροπορίας τους. Παρόλα αυτά οι επιδρομές τους στοίχησαν τη ζωή σε 15 πολίτες.
Άλλοι 51 σκοτώθηκαν, ενώ καταστράφηκαν και 95 οικίες και μια εκκλησία. Τέσσερα ιταλικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τα ελληνικά αντιαεροπορικά.
Η ιταλική αεροπορία διέθετε, όταν η Ιταλία εισήλθε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ιούνιο του 1940, 2.000 πολεμικά αεροσκάφη κάθε τύπου.
Απέναντι στη δύναμη αυτή η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία παρέτασσε περί τα 47 καταδιωκτικά (τα 40 αξιόμαχα) και περί τα 30 αξιόμαχα ελαφρά βομβαρδιστικά. Διέθετε επίσης έναν αριθμό παλαιών διπλάνων αναγνωριστικών και μερικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.