Ετικέτες

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Απέσυρε τη συγγνώμη από τον Ερντογάν ο Μπάιντεν



ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ…

Αλλάζει το σκηνικό των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, μετά την ανακοίνωση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ότι δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η θέση αυτή αναμένεται να εξοργίσει ακόμα περισσότερο τον δεύτερο, ο οποίος διάκειται εχθρικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες…
Απέσυρε τη συγγνώμη από τον Ερντογάν ο Μπάιντεν
Μιλώντας στο CNN για τις εκλογές και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε:
«Δεν ζήτησα συγγνώμη. Τον ξέρω πολύ καλά. Του τηλεφώνησα και του είπα, κοίτα, αυτό που δημοσιεύθηκε δεν είναι ακριβές γι’ αυτά που είπα. Αυτό του είπα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδα αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών, πνέουν τα μένεα εναντίον του κ. Ερντογάν, ο οποίος τους «ταλαιπωρεί» αρνούμενος να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους εναντίον των τζιχαντιστών.
Εκτός της δήλωσης ότι δεν ζήτησε συγνώμη από τον Τούρκο πρόεδρο, συνέβη και κάτι άλλο που δείχνει ότι τα λόγια του αντιπροέδρου συνοδεύονται και από έργα. Αφαιρέθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, όπου είχε αναρτηθεί στις 4 Οκτωβρίου, η σχετική ανακοίνωση για την απολογία του αντιπροέδρου.
Θυμίζουμε ότι το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν μαινόμενος είχε απαιτήσει με σκληρές δηλώσεις από τον κ. Μπάιντεν να απολογηθεί, Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε τηλεφωνήσει τότε στον κ. Ερντογάν και σύμφωνα με ενημέρωση του Λευκού Οίκου είχε απολογηθεί. Ακόμα και εάν δόθηκε εκείνη η απολογία, δεν ισχύει πια. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που στο μεταξύ έχει αποσυρθεί, αναφέρονταν τα εξής:
«Ο αντιπρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Τουρκία ή άλλοι σύμμαχοι και εταίροι στην περιοχή είχαν σκόπιμα παράσχει ή διευκολύνει την ανάπτυξη του ISIL ή άλλων βίαιων εξτρεμιστών στη Συρία».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, που ρωτήθηκε σχετικά με την απόσυρση της συγνώμης, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Όταν ρωτήθηκε αν αναμένει ότι η «μη συγγνώμη» θα προκαλέσει διπλωματικά προβλήματα, η κ. Ψάκι απάντησε αρνητικά.
Στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας συζητήθηκε και το Κυπριακό.
Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Κέρι. Οι δύο άνδρες συζήτησε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να επαναρχίσουν με εποικοδομητικό τρόπο», και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλιστεί με αμοιβαία συμφωνία για μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών όπως προβλέπει η κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου