Ετικέτες

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ο ζωγράφος Γεράσιμος Γ. Γερολυμάτος


«Οι Λουόμενες»
Λάδι σε χαρτόνι, 70Χ50
Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στο Αιγάλεω. Με την ζωγραφική ασχολείται τριάντα χρόνια τα περισσότερα από αυτά επαγγελματικά. Από το 1983-86 έκανε σπουδές Τέχνης στην Ευρώπη και συγκεκριμένα: Το 1984 σεμινάρια ιστορίας της Τέχνης και της γερμανικής γλώσσας στο «L. MAXIMILIAN UNIVERSITAT» Munchen, το 1985 σεμινάρια ιστορίας της Τέχνης και της ιταλικής γλώσσας στο «UNIVERSITA PER STRANIERI» Perugia, ενώ απ΄ το 1985-86 έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και σχεδίου στην «SCUOLA DELL NUDO» της Ακαδημίας di belle Arte Firenze και χαρακτική στο εργαστήρι του καθηγητή Manfredi. Το 1991-92 συνέχισε τις σπουδές του στο σχέδιο στο εργαστήρι του Τ. Ρήγα στην Αθήνα.
- Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις των έργων του:

- Στις δραστηριότητες του περιλαμβάνονται: φιλοτεχνήσεις αφισών, εντύπων και εξώφυλλων βιβλίων, ζωγραφική μεγάλων επιφανειών, καλλιτεχνικές αγγειογραφίες, σκηνικά (σχολή μελοδράματος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών) και έχει συνεργαστεί στην αγιογράφηση ναών στην Κύπρο. Έργα του έχουν αποσπάσει τιμητική διάκριση σε δυο πανελλήνιες εκθέσεις ζωγραφικής το 1996 & 1997, ενώ το 1981 πήρε το 1ο βραβείο πανελλήνιου διαγωνισμού διηγήματος. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους όπως: η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Καλαμάτας, Πινακοθήκη Πεσσάδας Κεφαλονιά, Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω, Εθνικό Κολυμβητήριο Αιγάλεω, και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία.

- Στα πλαίσια της ενασχόλησης με τον δημόσιο Πολιτισμό: Το 1992 οργάνωσε το πρώτο Εργαστήρι ζωγραφικής του Δήμου Αιγάλεω, όπου δίδαξε έως το 1996, όπως επίσης και σε δημοτικά σχολεία της Δ. Αθήνας. Από το 1999 εργάστηκε στον Α.Σ.Δ.Α (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας), ως Υπεύθυνος Πολιτισμού με την αρμοδιότητα του συντονισμού και της διοργάνωσης των διαδημοτικών πολιτιστικών συνεργασιών των δέκα Δήμων της Δ. Αθήνας, με σκοπό την ευρύτερη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

- Ήταν ο εισηγητής και υπεύθυνος διοργάνωσης του σημαντικού και επιτυχημένου Θεσμού των «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Δ. ΑΘΗΝΑΣ» και του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ», ενώ διεύθυνε επί 8 χρόνια το διαδημοτικό πολιτιστικό περιοδικό «ΕΝΝΕΑΔΑ». Έχει διατελέσει επί σειρά θητειών μέλος του Δ.Σ του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Αιγάλεω, όπου με την αρμοδιότητα του τομέα των εικαστικών διοργάνωσε το 1992-1994 αρκετές ομαδικές εκθέσεις Αιγαλιωτών καλλιτεχνών.

- Παρουσίαση του έργου του έχει γίνει από τον ημερήσιο τύπο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα, ποιητικές συλλογές και σειρά άρθρων και δοκιμίων για την Τέχνη και τον πολιτισμό, στον «καθ. Ευβοϊκό τύπο», και σε άλλες τοπικές εφημερίδες. Ακόμη στα περιοδικά «Νέα Εστία», «Προσανατολισμοί», «Ίαμβος», πολιτιστική «ΕΝΝΕΑΔΑ» κ.α. Τον Απρίλιο του 2005, παρουσίασε στο Π. Κ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγάλεω, μια θεατρική διασκευή της Αποκάλυψης σε έμμετρο λόγο, με τον τίτλο «ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ», δραματοποιημένο από την Θεατρική Ομάδα του Δήμου Αιγάλεω με τη συμμετοχή του ηθοποιού Γ. Σαλτόγλου και μουσική σύνθεση του Χρ. Γεωργακόπουλου.

- Είναι μέλος του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ και το έργο του έχει συμπεριληφθεί στο τρίτομο «ΛΕΞΙΚΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ», (16ος-20ος αιώνας), Α΄ τόμος- Εκδ. Μέλισσα. Αναφέρεται επίσης στο διεθνές Λεξικό προσωπικοτήτων «WHO IS WHO», έκδοση 2010.

- Στο έργο του έχει αναφερθεί η ποιήτρια Ελευθερία Αναγνωστάκη-Τζαβάρα -Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών- που έγραψε μεταξύ άλλων:
- «Η ζωγραφική του Μάκη Γερολυμάτου δεν «ορίζεται» γιατί «ρέει», αφού κάθε δράση της του ανοίγει άλλα μονοπάτια έρευνας. …Αναδύονται από το υποσυνείδητο μνήμες μορφοποιημένες σε εικαστική δημιουργία. Ολόκληρο το έργο του Μάκη Γερολυμάτου το διατρέχει και το διαβρέχει ένα δυνατό ρεύμα εικαστικής ποιητικότητας. Οι πίνακες του δε λειτουργούν σαν πλάκα αποτύπωσης της πραγματικότητας ή της όποιας ωραιότητας. Η ζωγραφική του είναι η τέχνη του να παραθέτει τα χρώματα με τρόπο τέτοιο, ώστε η αντικειμενική τους όψη να εξαλείφεται και στη θέση της να εμφανίζεται μία εικόνα ποιητική. Αυτή η ποιητική εικόνα είναι η πραγματικότητα του ψυχικού σύμπαντος του πολύ ευαίσθητου καλλιτέχνη, περασμένη μέσα από το φίλτρο της όρασης και της ενόρασης… Ο Μάκης Γερολυμάτος ακολούθησε στην εικαστική του πορεία την σύνθεση της πραγματικότητας με τον υπερρεαλισμό και την αφαίρεση. Τα κλασικά υλικά της ζωγραφικής-λάδι, παστέλ, ακουαρέλα, τέμπερα, μελάνια-είναι τα μέσα που χειρίζεται ανάλογα με τον ενδότερο εικαστικό σκοπό του, έχοντας την ικανότητα να εκμαιεύσει από την ύλη τις ιδιαίτερες δυνατότητες και να την μεταμορφώσει σε έργο τέχνης. Ένας λυρικός χειρώναξ γίνεται ποιητής της εικόνας. Πλάθει τις μορφές του με μεγάλη ζωντάνια κι οριοθετεί την προοπτική και το φως με απαλές καμπύλες.
- Η αρχική σύνθεση του χώρου υποχωρεί στην πρωταρχικότητα της διαφάνειας. ..
- Ο Μάκης Γερολυμάτος δουλεύει με δύο εστίες φωτός που η μία εισχωρεί μέσα στην άλλη και διαθλάται. Έτσι η όραση μαγνητίζεται από τη φορά της ανταύγειας και την ακολουθεί στ΄ απύθμενα βάθη ξεχνώντας το φυσικό χώρο ενώ οι μνήμες, το όνειρο και το όραμα παρεμβάλλονται ανάμεσα στον θεατή και το τοπίο»


Έργα


«Η Αιχμή του Χρόνου»
Λάδι σε καμβά, 100Χ70



«Μεσημέρι στην Σαντορίνη»
Λάδι-μικτή τεχνική σε καμβά, 80Χ60


«Δειλινό στην Σίφνο»
Λάδι-μικτή τεχνική σε καμβά, 80Χ60


«Η Μεγάλη Χρονοπαγίδα»
Λάδι σε καμβά, 100Χ70


«Η Γυναίκα του Ήλιου»
Λάδι σε καμβά, 100Χ70


«Μνημείο Πολιτισμού»
Λάδι σε καμβά, 100Χ70


«Coca Cola Freedom»
Λάδι σε καμβά, 100Χ70



«Μυστικός Βυθός»
Λάδι σε καμβά, 70Χ100


«Θαλάσσιος κόσμος»
Λάδι σε καμβά, 80Χ120


«Στο λιμανάκι της Αμαρύνθου»
Λάδι σε καμβά, 50Χ60 


Ads by HQ-Video-Pro-1.8
«Παναγίτσα-Παλιχώρια-Αμάρυνθος
Λάδι σε καμβά, 50Χ70



«Στον Περιστερώνα»
Λάδι-μικτή τεχνική σε ξύλο, 180Χ80



Η σελίδα ενημερώνεται συνέχεια με νέα έργα....

Επικοινωνία

Εργαστήριο: Υψηλάντου 4, Αιγάλεω, 
τ.κ 12243. Αθήνα, Ελλάδα
Τηλ : 2105986365 - 6972718624
e-mail: ger.gerolymatos@gmail.com
Ipsilantou 4 Egaleo, AthensHellas
Tel : +302105986365 - 6972718624

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου