Ετικέτες

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Λεπτομέρεια από την αναπαράσταση της Πύλης των Καρυάτιδων του τάφου της Αμφίπολης


Σας παρουσιάζω μια λεπτομέρεια από το σχέδιο που έκανα για την αναπαράσταση της Πύλης των Καρυάτιδων του τάφου της Αμφίπολης και το οποίο ολοκλήρωσα πριν από λίγες ώρες. Είναι υπό κλίμακα 1:12,5 και απεικονίζει πιστεύω στο μέγιστο βαθμό τις αληθινές αναλογίες του χώρου.

Θα το δημοσιεύσω αύριο ολόκληρο στο «ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ» και αυτή τη στιγμή γράφω το συνοδευτικό κείμενο, που θα επεξηγεί το πως και το γιατί, καθώς και την απάντηση που εγώ προτείνω απέναντι στο ερώτημα, τι έκαναν με τα χέρια τους οι Καρυάτιδες. Έχει νομίζω πολύ ενδιαφέρον και λογική βάση.

Επίσης, χωρίς καμία διάθεση αντιδικίας και περιαυτολογίας, πρέπει να πω, ότι κάποιες 3D απεικονίσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για το εσωτερικό του τάφου και τις οποίες είδα, παρά το φιλότιμο και τον κόπο που κατέβαλαν οι δημιουργοί τους, είναι στο πολύ περίπου. Και αυτό, πέραν του αρχικού εντυπωσιασμού που πιθανόν δημιουργούν στον άσχετο με τις λεπτομέρειες του τάφου θεατή. Ούτε η ακριβής θέση, αλλά ούτε και οι αναλογίες των αγαλμάτων αποδίδονται. Δεν αρκεί, πάντα, δηλαδή, να φορτώνει κανείς στο πρόγραμμα του υπολογιστή ορισμένα δεδομένα και μια συρραφή φωτογραφιών, για να έχει ένα σωστό αποτέλεσμα.
Αύριο, ίσως καταλάβετε σε τι ακριβώς αναφέρομαι, όταν μιλάω για αναπαράσταση.

Γεράσιμος Γ. Γερολυμάτος

Μελάνι και μολύβι σε χαρτόνι, 58Χ63

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου