Ετικέτες

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ-ΗΠΑ ΚΑΙ ISIS.


Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*

​Η ραγδαία προέλαση του Ισλαμικού Χαλιφάτου-Κράτους (ISIS) ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι, η κατάληψη μιας μεγάλης περιοχής στο Ιράκ και στην Συρία και οι φοβερές φρικαλεότητες που εν γνώσει του μας «προσφέρει» σε συνεχείς δόσεις, ώστε να μεταδώσει μέσω των διεθνών ΜΜΕ, τον φόβο και την φρίκη που έχει εγκαθιδρύσει στις υπό κατάληψη περιοχές, αφύπνισε τελικά τον δυτικό κόσμο. Όλοι τώρα «ανακάλυψαν» το Σουνιτικό τέρας που εμφανίστηκε λέει ξαφνικά από το πουθενά, «μπήκε στα σπίτια μας» και έσπειρε τον φόβο και τον τρόμο. Βέβαια τα έργα αυτών των ακραίων θρησκευτικο-ιδεαλιστών της βίας και της φρίκης ήταν τα ίδια και απαράλλαχτα που βλέπαμε τα δύο τελευταία χρόνια στην Συρία, αλλά τότε ποιος νοιαζόταν, όταν αποκεφαλίζονταν κατά δεκάδες Σύριοι στρατιώτες ή Χριστιανοί ή και άλλης θρησκείας πολίτες; Όταν καταστρέφονταν εκκλησίες, δολοφονούνταν Επίσκοποι, αποκεφαλιζόταν σε δημόσια θέα κληρικοί, ισοπεδωνόταν πόλεις και χωριά και τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Σύριοι εγκατέλειπαν αλλόφρονες τα σπίτια των για να γλυτώσουν την ζωή των. Βλέπετε η ευαισθησία της Δύσης εκτοξεύεται (με εντολή βεβαίως) στα ύψη, όταν αποκεφαλίζονται Αμερικανοί πολίτες και δη δημοσιογράφοι. Τότε κινητοποιείται ολόκληρος ο λεγόμενος «πολιτισμένος κόσμος» και οι ΗΠΑ και Βρετανία κηρύσσει εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού κράτους (και η Ελλάδα μέσα), δημιουργούν συνασπισμό κρατών και πανστρατιά κατά των Τζιχαντιστών, ενώ οι ΗΠΑ ήδη έχουν αρχίσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς, για να αναχαιτίσουν την προέλαση και επιθετική των μαχητών του ISIS, η αλλοιώς του ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε {Συρία}), η συνοπτικά το Ισλαμικό Χαλιφάτο.
​Το πιο ανησυχητικό όμως ακόμη και από την εντυπωσιακή προέλαση του Ισλαμικού κράτους, του αυτοανακηρυχθέντος Ισλαμικού Χαλιφάτου, είναι η μεγάλη αποδοχή του από φανατικούς Ισλαμιστές από όλο τον κόσμο και η προσπάθειά των να ενταχθούν στις τάξεις του στρατού του Χαλιφάτου. Πρόσφατα η εφημερίδα Israel Hayom δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την στρατολόγηση αλλοδαπών από την οργάνωση ISIS, από διάφορες χώρες του κόσμου, που εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα τρομάζει. Μέχρι στιγμής, 12.000 μαχητές από 74 κράτη ταξίδευσαν στην Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό εξτρεμιστικών ομάδων, δήλωσε ο Peter Neumann καθηγητής στο διεθνές κέντρο για την μελέτη του εξτρεμισμού και της πολιτικής βίας στο Kings College του Λονδίνου. Αυτοί προστίθενται στους ήδη 50-70.000 ήδη μαχητές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Neumann επεσήμανε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση αλλοδαπών μαχητών από την εποχή του πολέμου του Αφγανιστάν, στην δεκαετία του ’80, υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος του Αφγανιστάν οδήγησε στην δημιουργία του δικτύου της Αλ Κάιντα.
Δίκτυα ιδρύονται (στην Συρία και το Ιράκ) γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και θα αφορά μια ολόκληρη επερχόμενη γενιά , τόνισε ο Neumann, ο οποίος μελέτησε το προφίλ ξένων μαχητών στην Συρία και το Ιράκ επί 2 χρόνια και πρόσφατα συναντήθηκε με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να τους ενημερώσει.
Ως γνωστόν τo Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον τελευταίο μήνα υιοθέτησε ομόφωνα μια βρετανικής έμπνευσης απόφαση με στόχο να πλήξει το Ισλαμικό κράτος και το Μέτωπο Αλ Νούρσα, μέχρι πρότεινος συναγωνιστές στην Συρία και μέλη της Αλ Κάιντα. Η απόφαση αυτή καταδικάζει την στρατολόγηση αλλοδαπών μαχητών και απειλεί με κυρώσεις ανθρώπους που χρηματοδοτούν και διευκολύνουν τα ταξίδια αλλοδαπών μαχητών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη σχεδιάζει επίσης να ζητήσει από χώρες – μέλη των ΗΕ να εμποδίσουν και να αποτρέψουν την στρατολόγηση και τα ταξίδια αλλοδαπών επίδοξων μαχητών, προκειμένου αυτοί να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό κράτος, το Μέτωπο Αλ Νούσρα κλπ. διασφαλίζοντας ότι αυτό θα θεωρείται σοβαρή εγκληματική πράξη σύμφωνα με το δίκαιο κάθε χώρας.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ απέστειλαν ένα σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που ελπίζουν να υιοθετηθεί ομόφωνα στις 24 Σεπτεμβρίου, σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου υπό την Προεδρία του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα.
Διπλωμάτες των ΗΕ μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσαν ότι το Συμβούλιο είναι πιθανόν να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την απόφαση. Το σχέδιο της απόφασης τελεί υπό το κεφάλαιο 7 του Χάρτη των ΗΕ, πράγμα που δημιουργεί νομική δέσμευση στα 193 κράτη – μέλη.
Εν τούτοις η απόφαση δεν προβλέπει χρήση στρατιωτικής δύναμης στην αντιμετώπιση του θέματος των αλλοδαπών μαχητών. Το σχέδιο προβλέπει ότι όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα δίκαιά τους θα προβλέπουν σοβαρές ποινές για τους παραβάτες της απόφασης..
Θα υποχρεώνει δηλαδή όλες τις χώρες να καταστήσουν παράνομα τα ταξίδια στο εξωτερικό, ή τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών για να διευκολύνουν το ταξίδι άλλων προσώπων στο εξωτερικό που θα έχουν στόχο τον σχεδιασμό, την προπαρασκευή , την εκπαίδευση και τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Προβλέπει επίσης, ότι οι χώρες πρέπει σύμφωνα με την νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την διεθνή νομοθεσία για το δίκαιο των προσφύγων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να εμποδίσουν και να καταστείλουν την στρατολόγηση, οργάνωση, μεταφορά και εξοπλισμό αλλοδαπών μαχητών. Βέβαια το θέμα είναι πως θα αντιληφθούν την όλη κατάσταση, αφού όλα θα γίνονται υπό καθεστώς μυστικότητας.
Ακόμη το σχέδιο των ΗΠΑ ζητεί από τις αερογραμμές να παρέχουν αυξημένη πληροφόρηση σχετικά με τους επιβάτες τους στις αρμόδιες κρατικές αρχές, ούτως ώστε να ανιχνεύουν την αναχώρηση από το έδαφός τους, η την απόπειρα εισόδου, όσων ανθρώπων εμπίπτουν στις απαγορεύσεις των ΗΕ .
Θα ζητεί επίσης από κράτη να εμποδίζουν την είσοδο ή την διέλευση από το έδαφός τους οιουδήποτε για τον οποίο έχουν έγκυρες πληροφορίες ότι επιδιώκει η σχεδιάζει να διενεργήσει επιθέσεις η να ενταχθεί σε στρατιωτική τρομοκρατική οργάνωση.
Η Τουρκία τώρα, προφανώς αντιλαμβανόμενη σε τι φαύλο κύκλο έχει μπλέξει, καθόσον μέχρι τώρα ήταν η πύλη εισόδου μισθοφόρων και εθελοντών ισλαμιστών στον πόλεμο της Συρίας, πασχίζει να μειώσει την εισροή αλλοδαπών τζιχαντιστών στο έδαφός της και από εκεί στις ακραίες Ισλαμικές οργανώσεις και ιδιαίτερα στο Ισλαμικό κράτος, αλλά μάλλον δεν πείθει για τις προθέσεις της, καθόσον θεωρείται και ήταν και μάλλον είναι ακόμη ο κύριος τροφοδότης σε πολεμικό υλικό, εφόδια, μυστικές βάσεις στο έδαφός της συμμετέχοντας έτσι ενεργά της στην εκκόλαψη του αυγού του φιδιού (ISIS) και την τροφοδοσία του έως την σημερινή τρομακτική ενηλικίωσή του.
​Για να καταλάβουμε τι συνέβη και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την σημερινή πραγματικότητα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. To ISIS, το Ισλαμικό κράτος δεν είναι ένα ξαφνικό δημιούργημα, που διέλαθον της προσοχής των μυστικών υπηρεσιών των δυτικών χωρών, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Είναι το τέρας που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, με την αρωγή Βρετανίας και Τουρκίας και χορηγούς και μέγα χρηματοδότες –σπόνσορες την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, με σκοπό να πολεμήσει με την Συριακή αντιπολίτευση, για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ και την εγκαθίδρυση Σουνιτικού Ισλαμικού καθεστώτος. Πολέμησε μαζί με την Αλ Νούσρα , υπό την σκέπη αμφότερες της Αλ Κάιντα, καθώς και με άλλες Ισλαμιστικές Σουνιτικές οργανώσεις, αλλά ηττήθηκε, όπως και η Συριακή αντιπολίτευση από τον Συριακό στρατό και τον Σιιτικό Χεζμπολάχ, του Λιβάνου. Το Ισλαμικό Κράτος είναι συγκρίσιμο με τους μισθοφορικούς στρατούς του Ευρωπαϊκού δέκατου έκτου αιώνα.
Οι στρατοί αυτοί διεξήγαγαν θρησκευτικούς πολέμους για λογαριασμό των αρχόντων που τους πλήρωναν, μια φορά σε ένα στρατόπεδο, την άλλη φορά σε ένα άλλο.
Το ISIS που όπως είπαμε είναι δημιούργημα των Αμερικανών, αφού ο σημερινός ηγέτης του ο Ιμπραχίμ αλ-Μπαντρί (Ibrahim al-Badri), επίσης γνωστός ως Αμπού Du’a, η ως Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, και ως Χαλίφης Ιμπραχίμ, είναι μισθοφόρος του Πρίγκιπα Abdul Rahman al-Faisal, χρηματοδοτούμενος από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συντονιστής της όλης επιχείρησης ένας γερουσιαστής των ΗΠΑ, ο ήρωας πολέμου στο Βιετνάμ, ο Τζον Μακέιν. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι όλα αυτά δεν είναι αλήθεια, αλλά τα στοιχεία είναι τόσα πολλά που αποδεικνύουν την συμμετοχή του. Ιδιαίτερα μία φωτό αποδεικνύει την απόλυτη αλήθεια.
Σύσκεψη τον Μάιο 2013 των ηγεσιών της Συριακής αντιπολίτευσης, υπό τον Τζον Μακειν, που δίδει οδηγίες και κατευθύνσεις, όλοι τον ακούν με μεγάλη προσοχή, όπου μεταξύ αυτών, πρώτος και καλύτερος ο Χαλίφης Ιμπραχίμ, ο ηγέτης του Ισλαμικού χαλιφάτου
Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Ιδιαίτερη περίπτωση φανατικού Ισλαμιστή, πρώην «τρόφιμος» των αμερικανικών φυλακών, που αφέθηκε ελεύθερος (γιατί;) να μεταβεί στο Ιράκ και ένα μήνα πριν από τη συνάντηση με τον γερουσιαστή Μακέιν δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) -ενώ ανήκε πάντα στο επιτελείο «του πολύ μέτριου» Συριακού Ελεύθερου Στρατού. Η γνώμη των Αμερικανών ψυχιάτρων για τον Αλ Μπαγκντάντι; Stupid and Bad. «Βλάκας και κακός».
Ο Χαλίφης Ιμπραχίμ λοιπόν είναι ένας σύγχρονος κοντοτιέρος (condottiere). Παρά το γεγονός ότι είναι υπό τις διαταγές του Πρίγκιπα Αμπντούλ Ραχμάν (Abdul Rahman) (Μέλος της φατρίας των Sudeiris), δεν θα ήταν έκπληξη να συνεχίσει την εποποιία του στη Σαουδική Αραβία (μετά από μια σύντομη παράκαμψη στο Λίβανο, ή ακόμα και στο Κουβέιτ) και να παρέμβει στη βασιλική διαδοχή ευνοώντας τη φατρία των Sudeiris ενάντια στον πρίγκιπα Μιτχάμπ (Mithab) (γιος, και όχι αδελφός του βασιλιά Αμπντουλάχ).
Μαζί με την Συριακή αντιπολίτευση και τις άλλες ισλαμιστικές ακραίες οργανώσεις πολέμησαν, όπως προαναφέραμε λυσσαλέα τον Συριακό στρατό και τον Άσαντ, αλλά στο τέλος ηττήθηκαν. Έτσι ο Αλ Μπαγκντάντι, αφού πρώτα ήλθε σε ρήξη με την ομόσταβλη στην Άλ Κάιντα οργάνωση, το μέτωπο Αλ Νούσρα, άλλαξε τακτική και με ορμητήριο τις βάσεις του στην ανατολική Συρία στράφηκε στο ανέτοιμο στρατιωτικά Ιράκ και με τον σύγχρονο εξοπλισμό των δωρητών του (όλοι είδαμε στις τηλεοράσεις μας τεράστιες φάλαγγες καινούργιων Humvee, με Τζιχαντιστές και μαύρες σημαίες να προελαύνουν στο Ιράκ) και όπλο τον φόβο και τον όλεθρο που έσπερνε πανταχόθεν, κατέλαβε περίπου το 1/3 του Ιρακινού εδάφους. Η κατάσταση σήμερα είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί στρατιωτικά η κατάσταση, οι Κούρδοι στο Βόρειο Ιράκ έχουν περιχαρακώσει τις θέσεις των, αφού η Δύση απεφάσισε τελικά να εξοπλίσει και ενισχύσει τους Πεσμαργκά (Κουρδοι μαχητές), το νότιο Ιράκ να κατέχεται από τους Ιρακινούς Σιίτες και την κυβέρνηση του Ιράκ, το δε Ισλαμικό Χαλιφάτο το κεντρικό Ιράκ και τμήμα της ΒΑ Συρίας. Έτσι υλοποιείται και ο παλιότερος σχεδιασμός των Αμερικανών για τριχοτόμηση του Ιράκ, που πέρασε τελικά από το Κογκρέσσο το 2006, ο νυν αντιπρόεδρος και τότε γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν.
Όπως προαναφέραμε η αντίδραση των Αμερικανών και της Δύσης έρχεται καθυστερημένα και προς το παρόν μόνο με αεροπορικές επιδρομές, που κρίνονται μάλλον αναποτελεσματικές.
Και αν κάποιος διερωτηθεί γιατί γίνονται όλα αυτά θα αναφέρουμε την χαρακτηριστική ρήση οικονομικού συμβούλου του Μπιλ Κλίντον : It is the economy stupidα (είναι η οικονομία βλάκα)!!! Περί αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ προς την Μεσόγεια κλπ που δεν θα αναφερθούν στο παρόν.
Και εδώ με τις τελευταίες εξελίξεις μου έρχεται στο νου η ιστορία της γοτθικής και ρομαντικής νουβέλας της Αγγλίδας συγγραφέα Μαίρη Σέλεϊ, που γράφτηκε στα μέσα του 1816, με τίτλο Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας. Στην νουβέλα ο νεαρός φοιτητής ανατομίας και χειρουργικής Φρανκεστάιν ανακαλύπτει το μυστικό στο να δίνει ζωή σε άψυχα πράγματα μέσω αλχημείας, αλλά ανακαλύπτει και τους κινδύνους της γνώσης. Ο Φρανκενστάιν συλλέγει μέρη πτωμάτων, αγοράζοντας ή κλέβοντας, με σκοπό να “χτίσει” ένα σώμα ανθρώπινου όντος. Μέσα σ’ ένα χρόνο, το σώμα ολοκληρώνεται, και το μόνο που μένει είναι να ζωντανέψει. Ένα βροχερό βράδυ, το φέρνει στη ζωή (με άγνωστο τρόπο). Το πλάσμα αποκαλύπτεται να είναι ένα απαίσιο, μεγαλόσωμο τέρας με γαλάζια μάτια και κίτρινο δέρμα.
Ο Φρανκενστάιν αποφασίζει να το καταστρέψει, αλλά το τέρας εξαφανίζεται. Το τέρας διαπράττει διάφορα εγκλήματα και γυρνά κυνηγημένο και κρυπτόμενο ορκίζεται εκδίκηση στον δημιουργό του γιατί δεν του «δημιούργησε» ένα γυναικείο ταίρι. Ο Φρανκενστάιν έχει μετανιώσει πικρά για το δημιούργημά του, αλλά πλέον είναι αργά. Το κακό δε μπορεί να σταματήσει. Ο Φρανκεστάιν παντρεύεται την Ελίζαμπεθ, την μεγάλη του αγάπη. Στον μήνα του μέλιτος τους σε μια καλύβα, ενώ ο Φρανκενστάιν προσέχει για το τέρας, η Ελίζαμπεθ είναι μόνη της. Το τέρας εμφανίζεται και την στραγγαλίζει. Ο Φρανκενστάιν, οδηγημένος από εκδίκηση, κυνηγάει το τέρας, αλλά στο τέλος της ιστορίας παθαίνει, ενώ το τέρας ζει. Η ιστορία που αναφέραμε έχει πολλές ομοιότητες με αυτά που συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή. Για να καταλάβετε τη σύνδεση της ιστορίας με τα φοβερά γεγονότα της Μέσης Ανατολής και τις μελλοντικές εξελίξεις, κάντε κάτι απλό: Βάλτε στην ιστορία αυτή, όπου το όνομα Φρανκεστάιν, το όνομα ΗΠΑ, με βοηθούς –υπηρέτες την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία και όπου την λέξη Τέρας, βάλτε το όνομα Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS). Τι δεν καταλαβαίνετε πλέον τώρα;
Πηγές: Israel Hayom
Reuters
Τιερί Μεισάν: Ο Τζον Μακέιν, μαέστρος της «Αραβικής Άνοιξης» και ο Χαλίφης
*O Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.http://www.analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου