Ετικέτες

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Αποτροπιασμός για τον νέο αποκεφαλισμό

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ
Τέλος δεν έχουν οι φρικαλεότητες που διαπράττουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μετά τον αποκεφαλισμό και τρίτου ομήρου, του Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση, Ντέιβιντ Χέινς, την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.
Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο ο άτυχος Ντ. Χέινς είναι γονατισμένος, φοράει μία πορτοκαλί φόρμα όπως οι Φόλεϊ και Σότλοφ, ενώ ο δήμιός του -ο «Βρετανός Τζον», όπως εκτιμάται- είναι ντυμένος στα μαύρα
Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο ο άτυχος Ντ. Χέινς είναι γονατισμένος, φοράει μία πορτοκαλί φόρμα όπως οι Φόλεϊ και Σότλοφ, ενώ ο δήμιός του -ο «Βρετανός Τζον», όπως εκτιμάται- είναι ντυμένος στα μαύρα με καλυμμένο το πρόσωπό του, κρατάει ένα μαχαίρι παρόμοιο με αυτό στα άλλα δύο βίντεο και έχει την ίδια βρετανική προφορά
Στο βίντεο -η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών- διάρκειας δύο λεπτών και 27 δευτερολέπτων, με τίτλο «Ενα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής», η τζιχαντιστική οργάνωση επικρίνει τη Βρετανία για την προσχώρησή της στον συνασπισμό των ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙS στο Ιράκ.

Το βίντεο φαίνεται πως γυρίστηκε σ’ έναν ξερό λόφο, παρόμοιο με αυτόν στα βίντεο εκτέλεσης των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων και ομήρων στη Συρία, των Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ. Δεν είναι σαφές πότε γυρίστηκε, ωστόσο τα μαλλιά του Χέινς φαίνεται να έχουν μεγαλώσει από την εμφάνισή του στο τέλος του βίντεο του αποκεφαλισμού του Σότλοφ.
Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο ο Χέινς είναι γονατισμένος, φοράει μία πορτοκαλί φόρμα όπως οι Φόλεϊ και Σότλοφ, ενώ ο δήμιός του -ο «Βρετανός Τζον», όπως εκτιμάται- είναι ντυμένος στα μαύρα με καλυμμένο το πρόσωπό του, κρατάει ένα μαχαίρι παρόμοιο με αυτό στα άλλα δύο βίντεο και έχει την ίδια βρετανική προφορά.
Οι τζιχαντιστές κλιμακώνουν τις απειλές εναντίον της Βρετανίας για την προσχώρησή της στον συνασπισμό των ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙS στο Ιράκ
Οι τζιχαντιστές κλιμακώνουν τις απειλές εναντίον της Βρετανίας για την προσχώρησή της στον συνασπισμό των ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙS στο Ιράκ
Ο Χέινς διαβάζει μία δήλωση στην οποία αναφέρεται πως ο Ντέιβιντ Κάμερον «φέρει την πλήρη ευθύνη» για την εκτέλεσή του. Αναφέρει επίσης πως οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας δεν έχουν το θάρρος να πουν το «όχι στους Αμερικανούς» και δυστυχώς οι Βρετανοί πολίτες στο τέλος θα πληρώσουν το τίμημα για αυτές τις πολιτικές αποφάσεις.
Αλλά και ο εκτελεστής απευθύνεται στο βίντεο προς τη βρετανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «αυτός ο άνδρας πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την υπόσχεσή σου, Κάμερον, να εξοπλίσεις τους (Κούρδους μαχητές) Πεσμεργκά».
Νέος όμηρος
Ο Ντ. Κάμερον διεμήνυσε ότι θα «λάβει όλα τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα» εναντίον των τζιχαντιστών.
Ο Ντ. Κάμερον διεμήνυσε ότι θα «λάβει όλα τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα» εναντίον των τζιχαντιστών.
Στο τέλος του βίντεο, ξανά όπως στις δύο προηγούμενες φρικιαστικές εκτελέσεις, παρουσιάζεται ως επόμενο θύμα άλλος όμηρος. Πρόκειται για τον Βρετανό Αλαν Χένινγκ, τον οποίο ο εκτελεστής απειλεί ότι θα σκοτώσει εάν η Βρετανία «συνεχίσει να υποστηρίζει» τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χένινγκ, που έχει γεννηθεί στο Μάντσεστερ και που δούλευε για μια μουσουλμανική ΜΚΟ, βρισκόταν στη Συρία και βοηθούσε πρόσφυγες. Τον απήγαγαν στην πόλη Αλ Ντάνα στη βόρεια Συρία.
Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης Κάμερον στην είδηση του αποκεφαλισμού του Χέινς, τον οποίο ο πρωθυπουργός αποκάλεσε «Βρετανό ήρωα».
Ο Κάμερον συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων Cobra, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά του να «λάβει όλα τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε το είδος των πρόσθετων μέτρων που εξετάζονται. «Θα εντοπίσουμε τους υπευθύνους και θα τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη, όσος χρόνος και αν χρειαστεί. Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει μια άμεση στρατιωτική επιχείρηση. Εμείς τις στηρίζουμε. Βρετανικά (καταδιωκτικά αεροσκάφη) Τορνέιντο και αεροσκάφη που θα αναλάβουν αναγνωριστικές αποστολές έχουν προσφέρει βοήθεια. Ομως δεν υπάρχει θέμα να αναπτύξουμε χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις» προσέθεσε ο Κάμερον. «Δεν είναι μουσουλμάνοι, είναι τέρατα» τόνισε.
Αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σε έντονο ύφος τη «βάρβαρη δολοφονία» του Ντέιβιντ Χέινς, ενώ σχετική ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταδικάζει την «αποτρόπαια δολοφονία» από το ΙS, «οργάνωση της δειλίας και της αχρειότητας».
Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη δολοφονία «απεχθή ενέργεια βάρβαρης βίας».
Απήχθη το 2013 στη Συρία
Εργαζόταν για φιλανθρωπική οργάνωση
Ο Χέινς είχε απαχθεί στη Συρία τον Μάρτιο του 2013, ενώ εργαζόταν για λογαριασμό της γαλλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Acted από το 1999, για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Αφού υπηρέτησε 12 χρόνια στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, εργάστηκε για διάφορες οργανώσεις αρωγής σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου, αρχίζοντας το 1999 με τους πρόσφυγες του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μεγάλωσε στην πόλη Περθ της Σκοτίας, όπου σήμερα ζει η έφηβη κόρη του με την πρώτη του σύζυγο.
Ο Χέινς ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του και την τετράχρονη κόρη τους στην Κροατία. Ο αδελφός του, Μάικ Χέινς, απέτισε φόρο τιμής στον «καλό αδελφό… που πρόσφατα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Αγαπιόταν και αγαπιέται από όλη την οικογένειά του, θα μας λείψει τρομερά».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου