Ετικέτες

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Πανικός στην Ευρωζώνη



Πανικός στην Ευρωζώνη
 Ο Ντράγκι «κόβει χρήμα» και διαμηνύει στην Μέρκελ ότι η λιτότητα έχει τα όριά της.
Σήκωσε το γάντι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και προχώρησε σε νέα, στα όρια του μηδενισμού, των επιτοκίων  (0.05% αντί 0,15%), αψηφώντας τις αντιδράσεις, ακόμη και τις απειλές, του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε.
Η κίνηση αυτή, προερχόμενη μάλιστα από έναν  τεχνοκράτη, αποτελεί ένα καίριο πλήγμα, στο δόγμα της ανελέητης, χωρίς όρους και όρια, λιτότητας, που έχει επιβάλλει η γερμανίδα καγκελάριος. Γι` αυτό και η απόφαση, παρά την εκφρασμένη-και με όχι με διπλωματική  κομψότητα-αντίθεση της κ. Μέρκελ, μοιάζει με «κήρυξη πολέμου», με απρόβλεπτες εξελίξεις, αφού είναι βέβαιο ότι δε θα μείνει αναπάντητη.

Η απόφαση αυτή στην οποία κατέληξε η ΕΚΤ ουσιαστικά σημαίνει τύπωμα χρήματος και τερματισμό της λιτότητας, τουλάχιστον για τις αγορές. Οι οποίες αντέδρασαν θριαμβευτικά, με άλματα των δεικτών τους και με το ευρώ να υποχωρεί τάχιστα ακόμα και κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου στο άκουσμα του νέου κελεύσματος των σοφών της Ευρωτράπεζας…
Ο κ. Ντράγκι, με αυτή του την κίνηση, δίνει ευθεία απάντηση στο δόγμα λιτότητας στο οποίο εμμένει το Βερολίνο: πριν τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ η πιθανότητα να μειωθούν περαιτέρω τα ευρωεπιτόκια ήταν ουσιαστικά αμελητέα. Όχι, απάντησε ο Ντράγκι. Το “φτηνό χρήμα” δεν είναι η λύση στα προβλήματα, δήλωνε μέχρι την ύστατη ώρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνεπικουρούμενος τόσο από τον “εκλεκτό” του Βερολίνου νέο Επίτροπο Οικονομικών Κατάινεν, όσο και από τον πρόεδρο του Eurogroup Γιενς Ντάισενμπλουμ. Με ποσοτική χαλάρωση (αγορά Asset Backed Securities) και ακόμα πιο φτηνό χρήμα προς τις τράπεζες (πρόγραμμα TLTRO) απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο οποίος, εκτός όλων των άλλων, έστειλε και το μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ πως δεν είναι διατεθειμένος ούτε ο ίδιος, ούτε η ΕΚΤ, να παίξουν άλλο το ρόλο της ύστατης λύσης, του ύστατου “διασώστη” και πάντως δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί περαιτέρω την αδυναμία των πολιτικών να πάρουν αποφάσεις με στόχο την ανάπτυξη. Γι’ αυτό τις παίρνει ο ίδιος!
«Μπράβο» στον Ντράγκι από την Λαγκάρντ
Με τα θερμότερα λόγια μίλησε η Κριστίν Λαγκάρντ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με γραπτή δήλωσή της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρεται στις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, τονίζοντας συγκεκριμένα:
«Χαιρετίζουμε θερμά τα μέτρα που λαμβάνονται από την ΕΚΤ, τα οποία θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού».

www.kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου