Ετικέτες

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ Κ.ΕΝΤΡΟΓΑΝ; (Μικρή συλλογή άρθρων)


Α)Σνόμπαραν τον Ερντογάν στον ΟΗΕ - Μίλησε σε κενή αίθουσα

ΗΠΑ: Με τον Τζο Μπάιντεν συναντάται σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν
Ομιλία του Τούρκου προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ - Μίλησε σε κενή αίθουσα, εν αντιθέσει με τον Ομπάμα, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες
του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Π. Παναγιώτου
Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους και το Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο κ. Μπάιντεν θα ζητήσει από τον συνομιλητή του να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αν η χώρα του θα συμμετάσχει στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από τον Τούρκο ηγέτη, όπως η 'Αγκυρα προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα, υλοποιώντας τις υποσχέσεις για λύση του Κυπριακού.
Ο Τούρκος πρόεδρος, προσφωνώντας χθες το βράδυ την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, περιοριζόμενος να πει μόνο ότι «ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε μία λύση στο πρόβλημα στην Κύπρο», προσθέτοντας, στη συνέχεια ότι «ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε να τερματίζεται η κατοχή εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν».

Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «δεν επεμβαίνουμε στις υποθέσεις καμιάς χώρας, σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας στην περιοχή».
Ο κ. Ερντογάν ήταν έντονα επικριτικός απέναντι στις ηγεσίες του Ισραήλ και της Αιγύπτου, αλλά και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας τα για αδράνεια, καθώς και τη διεθνή κοινότητα για «δυο μέτρα και δυο σταθμά». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
Επίσης, ήταν επικριτικός για όσους διαπράττουν εγκλήματα στο «όνομα του Ισλάμ», τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι αντισημίτης.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία διεκδικεί θέση ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2015-2016.
=================================================================

Β)Σερζ Σαρκισιάν στον ΟΗΕ: 'Στο διάβολο οι συμφωνίες που δεν κυρώνει η Τουρκία'

ΟΡΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
Δριμύ κατηγορώ και μη διπλωματικές εκφράσεις  εναντίον της Τουρκίας τόσο για την μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όσο και για την μη επικύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση των πρωτοκόλλων της Ζυρίχης για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, εξαπέλυσε από το βήμα της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Αρμενίας, Serzh Sargsyan.
«Για έναν ολόκληρο αιώνα τώρα, Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο, καθώς και το σύνολο της προοδευτικής διεθνούς κοινότητας, αναμένουν από την Τουρκία να επιδείξει θάρρος και να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, απαλλάσσοντας έτσι τις επόμενες γενιές από αυτό το βαρύ φορτίο του παρελθόντος. Δυστυχώς αντ `αυτού, συνεχίζουμε να ακούμε διφορούμενα μηνύματα, με τα οποία εξισώνονται το θύμα και ο σφαγέας και η ιστορία χαλκεύεται».
Αναφερόμενες στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, ο Αρμένιος πρόεδρος είπε πως η χώρα του ποτέ δεν έθεσε ως όρο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Αγκυρα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
«Στην πραγματικότητα, η Αρμενία ήταν το μέρος το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία η οποία κατέληξε το 2009 στην υπογραφή των πρωτοκόλλων της Ζυρίχης. Ωστόσο, τα εν λόγω πρωτόκολλα έχουν παγώσει για χρόνια τώρα και αναμένουν  την επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο. Η Άγκυρα δηλώνει δημοσίως ότι θα επικυρώσει τα πρωτόκολλα αυτά μόνο εάν οι Αρμένιοι παραχωρήσουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την ελεύθερη Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν».

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Αρμένιος πρόεδρος είπε «στο διάβολο με την κύρωση της συμφωνίας».
«Αυτή η φράση στην καθομιλουμένη συμπυκνώνει τον πανάρχαιο αγώνα ολόκληρου του έθνους και εξηγεί με σαφήνεια σε εκείνους που προσπαθούν να διαπραγματευτούν την πατρίδα των άλλων «ότι η πατρίδα είναι ιερή και απαραβίαστη και καλύτερα να μείνουν μακριά από εμάς με τα παζάρια τους».
Ανέφερε ότι κάτω από αυτές τις περιστάσεις το Ερεβάν σκέφτεται σοβαρά το ζήτημα της ανάκλησης από το κοινοβούλιο της χώρας της κύρωσης των πρωτοκόλλων Αρμενίας -Τουρκίας.

Ο κ. Sargsyan αναφέρθηκε στην συμπλήρωση του χρόνου, ενός αιώνα από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
«Ήταν ένα πρωτοφανές έγκλημα, στόχος του οποίου ήταν να εξαλείψει ένα έθνος και να του στερήσει τη πατρίδα του: ένα έγκλημα που εξακολουθεί να αποτελεί ανεπούλωτο  σημάδι για κάθε Αρμένιο. Το 1915 η Γενοκτονία ήταν ένα έγκλημα κατά του πολιτισμού και της ανθρωπότητας και του οποίου η ανεπαρκής καταδίκη άνοιξε το δρόμο για παρόμοια εγκλήματα μαζικών δολοφονιών στο μέλλον».

Ο Αρμένιος πρόεδρος ευχαρίστησε ονομαστικά τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία (μεταξύ αυτών και της Ελλάδα και την Κύπρο), αλλά και άλλες όπως οι ΗΠΑ, που είπαν τα πράγματα με το όνομά τους, ανεξαρτήτως της ορολογίας που χρησιμοποίησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου