Ετικέτες

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Σχέδιο επανένωσης Βόρειας και Νότιας Κορέας -Δύο συστήματα σε μία χώρα



Σχέδιο επανένωσης Βόρειας και Νότιας Κορέας -Δύο συστήματα σε μία χώρα

Την επανένωση της Βόρειας και Νότιας Κορέας έχουν θέσει ως βασικό στόχο οι βορειοκορεάτικες αρχές, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρι Σου Γιονγκ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η πλευρά αυτή προτείνει ένα κράτος με δύο συστήματα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ρι, σημειώνοντας ότι η επανένωση είναι η μεγαλύτερη επιθυμία ολόκληρου του έθνους. «Πιστεύουμε ότι η εθνική επανένωση δεν θα πρέπει να γίνει μέσω της αντιπαράθεσης, αλλά μέσω μιας ομοσπονδίας δύο συστημάτων σε μία χώρα», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος επιτέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας το για διασπορά ψευδών και για την τήρηση δύο μέτρων και σταθμών, σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ζήτησε την χωρίς καθυστέρηση τη μεταρρύθμιση του συμβουλίου.
«Το Συμβούλιο δεν λαμβάνει υπόψη του τους φόνους παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ, το οποίο προστατεύεται από ένα μόνιμο μέλος του, άλλα τιμωρεί επιλεκτικά τη συριακή κυβέρνηση», κατήγγειλε. «Δεν θα πρέπει να γίνει καμία απόπειρα επέμβασης στην κυριαρχία της Συρίας με το πρόσχημα της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Ο υπουργός επέκρινε επίσης την απουσία αντίδρασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν φέτος το καλοκαίρι η Πιονγκγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ- Νότιας Κορέας. Τότε η Βόρεια Κορέα είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, όμως «αυτό γύρισε την πλάτη», παρά τον «επικίνδυνο και επιθετικό» χαρακτήρα των γυμνασίων, πρόσθεσε.
Ακόμη, ο Ρι υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει τη δικαιοδοσία να απαγορεύει Πιονγκγιάνγκ τις πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες και να απειλεί με κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου