Ετικέτες

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Γαλλία, μια βόμβα στη καρδιά της Ευρώπης;






“Όταν το Παρίσι φτερνίζεται, η Ευρώπη κρυολογεί”
Πρίγκηπας Φον Μέτερνιχ, 1773-1859, Αυστριακός πολιτικός



Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Προφητικό μοιάζει να αποδεικνύεται το εξώφυλλο του Economist της 17ης Νοεμβρίου του 2012 που απεικόνιζε μια γαλλική μπαγκέτα τυλιγμένη με τη σημαία της Γαλλίας έτοιμη να εκτιναχθεί ως ωρολογιακή βόμβα. ''The time bomb at the heart of the Europe'' o τίτλος της συγκεκριμένης έκδοσης και ακολουθούσε 14 σελίδες αφιέρωμα για την "αδύναμη'' γαλλική οικονομία.


Το ερώτημα, βέβαια, που μένει να απαντηθεί είναι το εξής: Μήπως η γαλλική πολιτική ήταν τελικά πιο αδύναμη από την οικονομία; Μήπως, οι ευθύνες της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας οδήγησαν σε αδυναμία την οικονομία της χώρας; Μια πολιτική ηγεσία που σπαράζεται από σκάνδαλα τόσο ερωτικής όσο και οικονομικής φύσεως.






Η αλήθεια είναι πως οι Γάλλοι πολίτες ελάχιστη σημασία έδιναν στην οσμή ερωτικών σκανδάλων. Παραδοσιακά είναι πιο ανεκτικοί σε τέτοιους είδους υποθέσεις, όμως, στη περίπτωση του "άτακτου" Φρανσουά Ολάντ, δεν ήταν μόνο τα ερωτικά σκάνδαλα που οδήγησαν στη πτώση.


Οι Γάλλοι θα μπορούσαν να συγχωρέσουν έναν άπιστο πολιτικό με αδυναμία στο ωραίο φύλο, αλλά αδυνατούν να συγχωρέσουν ένα σοσιαλιστή πολιτικό που άλλα υποσχέθηκε, άλλα έκανε και, το κυριότερο, δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το σοσιαλισμό, όπως φάνηκε από τις αποκαλύψεις της πρώην συντρόφου του περί φαφούτηδων και ξεδοντιάρηδων.


Ο Φρανσουά Ολάντ, που πήρε τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2012 κερδίζοντας τον Νικολά 
Σαρκοζί ακριβώς επειδή όλοι πίστεψαν πως θα ήταν η λύση για τη Γαλλία., βλέπει το όνειρο να 
μετατρέπεται σε εφιάλτη και την πτώση να μην έχει τέλος.


Διότι το όνειρο της ανεξάρτητης Γαλλίας που θα μπορούσε, επιτέλους, να απεμπλακεί από το άρμα της Άνγκελας Μέρκελ στο οποίο την είχε δέσει ο Σαρκοζί, ξέφτισε νωρίς. Από τη μία η παραίτηση σύσσωμης της γαλλικής κυβέρνησης, από την άλλη τα πλείστα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, έκαναν την επιστροφή από τις διακοπές για τους Γάλλους ιδιαίτερα δύσκολη. Το κερασάκι στη τούρτα ήταν το βιβλίο της Βαλερί Τριερβελέρ και η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου πήρε την κατηφόρα.



H συνέχεια στη σελίδα 14 του διαδικτυακού περιοδικού του Geopolitics:
Και σε μορφή pdf: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου