Ετικέτες

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

“Είσαι βρωμοαριστερός;” Ισραηλινοί φασίστες επιτίθενται σε ακτιβιστές που διαδήλωναν στο Tel Aviv ενάντια στους βομβαρδισμούς στη Γάζα…


Screen Shot 2014-07-20 at 1.32.19 AMΟ Yossi θέλει από την αρχή της συζήτησης να μου ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσω το πραγματικό του όνομα. Ο Rotem, ο φίλος του και μεταφραστής, εξηγεί: “Είναι φοβισμένος. Είμαστε όλοι φοβισμένοι. Οι φασίστες ψάχνουν τα προφίλ μας στο facebook ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για μας στο διαδίκτυο. Μας κυνηγούν.” Αυτό που αρχικά φαίνεται υπερβολή είναι στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς που περιγράφουν την τελευταία εβδομάδα Εβραίοι ακτιβιστές που εναντιώνονται στην κατάληψη της Γάζας: συμμορίες ακροδεξιών κυνηγούν ειρηνικούς διαδηλωτές και τους επιτίθενται βίαια στο κέντρο της Δυτικής Ιερουσαλήμ και του Tel Aviv.


Το Σάββατο το βράδυ, 12 Ιουλίου, μερικοί εκατοντάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν στην πλατεία Habima στο Tel Aviv για να διαδηλώσουν για την συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα. Η πλατεία Habim, σύμφωνα με τον Rotem, είναι το μέρος του Tel Aviv όπου γίνονται οι maistream διαδηλώσεις. Εκατοντάδες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί εκεί , όμως για τα τελευταία χρόνια καμία δεν εξελίχθηκε τόσο βίαια όσο αυτή του Σαββάτου. Ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πικέτες στην πλατεία, μια ομάδα περίπου 60 αντιδιαδηλωτών, μερικοί από τους οποίους φορούσαν φασιστικά σύμβολα σε πολύ εμφανή σημεία, πλησίασαν το σημείο και άρχισαν να τρομοκρατούν το πλήθος. Η αστυνομία δεν έκανε πολλά πράγματα για να χωρίσει τις δύο ομάδες.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές διαλύθηκαν γρήγορα, διαισθανόμενοι την ένταση και μετά πό λίγο ακούστηκε η σειρήνα που σημαίνει ότι έρχονταν πυρά από την αντίσταση στη Γάζα. “Η αστυνομία ήταν απλά κότες”, λέει ο Rotem. “Μας άφησαν να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα φασιστών που ήθελαν να μας σκοτώσουν. Πραγματικά μας το έλεγαν.” Ο Yossi μας εξήγησε τι συνέβη στη συνέχεια. “Τρέξαμε στο δρόμο και οι φασίστες μας ακολούθησαν. Μπήκαμε μέσα σε μια καφετέρια και περίπου 20 από αυτούς μπήκαν κι αυτοί. Κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την καφετέρια.” Μια καρέκλα χτύπησε το κεφάλι του Yossi. Όταν πλέον ήταν αναίσθητος έφτασε η αστυνομία. Ο Yossi μεταφέρθηκε από φίλους στο νοσοκομείο. Τη Δευτέρα, ο Yossi αποφάσισε να επιστρέψει στην καφετέρια και να ζητήσει συγνώμη. “Ένιωθα άσχημα”, μας είπε. “Είναι μια καφετέρια στη γειτονιά μου. Δεν έφταιγε ο ιδιοκτήτης που οι φασίστες ήταν βίαιοι. Ήθελα να ζητήσω συγνώμη.”
Ο Yossi περιγράφει τον εαυτό του ως έναν ιδιαίτερο “ακτιβιστή της αριστεράς”. Προέρχεται από μια θρησκευόμενη οικογένεια και φοράει το yarmulke, μια σπάνια εικόνα για την κοσμική Εβραϊκή-Ισραηλινή αριστερά. Είναι κοντά στ 20 και δηλώνει ότι συμμετέχει στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στα κατειλημμένα εδάφη αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στο Ισραήλ, αλλά και σε διαδηλώσεις για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Όταν πήγε στην καφετέρια και καθώς συζητούσε με τον ιδιοκτήτη ο μπάρμαν τον ρώτησε: “Είσαι αριστερός;” Ο Yossi απάντησε ότι ήταν, κάτι που φάνηκε περίεργο στον μπάρμαν, υποθέτοντας ότι ο Yossi είναι θρησκευόμενος. Ο Yossi του έδωσε το παράδειγμα της Naturei Karta, μιας ορθόδοξης αίρεσης η οποία ήταν ενάντια στο Σιωνισμό, όταν ξαφνικά ένας πελάτης σηκώθηκε και του διέκοψε τη συζήτηση:
“Γαμημένε είσαι αριστερός;”ρώτησε. “Αγαπάς αυτή τη χώρα;” Ο Yossi απάντησε ότι όχι δεν αγαπούσε το κράτος αυτής της χώρας τονίζοντας στην αγγλική ότι “Judaism is not Zionism” (“Ο Σιωνισμός δεν είναι Ιουδαϊσμός”). Ο Rotem μας εξηγεί ότι αυτό “αν και φαίνεται κάτι αυτονόητο, στο Ισραήλ δεν είναι καθόλου”. Ο Yossi αντιλαμβανόμενος την ένταση προσπάθησε να φύγει από το καφέ. Ο πελάτης άρχισε να γελάει. “Είσαι αυτός που τραυματίστηκε το Σάββατο το βράδυ;” τον ρώτησε. Ο Yossi απάντησε ότι ναι αυτός ήταν και ότι χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο. Ο άντρας άρχισε να φωνάζει και να είναι επιθετικός απέναντι στον Yossi, ο οποίος έβγαλε το κινητό του και φωτογράφισε τον εξαγριωμένο πελάτη. Ο Yossi περιέγραψε αυτά που ακολούθησαν με μια αίσθηση σοκ στη φωνή του. Ο άντρας έπιασε τον Yossi από τα μαλλιά και τον πέταξε στο πάτωμα, επιμένοντας να του δώσει το κινητό για να σβήσει τη φωτογραφία. O Yossi πρότεινε να δείξει στον ιδιοκτήτη ότι διαγράφει τη φωτογραφία αλλά ο άντρας τον πέταξε ξανά στο πάτωμα και τον χτύπησε. Ο Yossi είδε έναν αστυνόμο έξω από το μαγαζί και προσπάθησε να πάει προς το μέρος του αλλά ο άντρας τον πέταξε ξανά κάτω. Ο άντρας προσπαθούσε να βγάλει τον Yossi έξω από το μαγαζί με τη βοήθεια και του ιδιοκτήτη πλέον ο οποίος φώναζε στον Yossi ότι προκαλεί φασαρίες. Είναι ένας βαθμός βίας που ούτε ο Yossi ούτε ο Rotem έχουν ξαναδεί. Τουλάχιστον όχι από Ισραηλινούς σε Ισραηλινούς.
O Rotem ήταν αηδιασμένος από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον Yossi κανείς δεν έκανε κίνηση να τον βοηθήσει. “Βέβαια όλο αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην καθημερινή βία ενάντια στους Παλαιστίνιους,” λέει ο Yossi. “Ακόμα και σε περιόδους σχετικής ηρεμίας, γίνονται επιθέσεις στην Παλαιστίνη κάθε μέρα. Κάθε μέρα.” Σύμφωνα με τον Rossi, “αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι στρέφεται και προς Ισραηλινούς, στην καρδιά του Tel Aviv.”
Τους ρώτησα ποια νομίζουν ότι είναι η αιτία για την αύξηση της βίας και της φασιστικής ρητορικής στην Ισραηλινή κοινωνία. Σύμφωνα με τον Yossi : “H διαφορά μεταξύ των πιλότων που βομβαρδίζουν τη Γάζα κάθε μέρα και τις συμμορίες στο δρόμο είναι ότι οι τελευταίοι δεν σκοτώνουν ανθρώπους.” Με άλλα λόγια, η νοοτροπία που έχει ως αποτέλεσμα να δολοφονούνται Παλαιστίνιοι είναι η ίδια με αυτών που επιτίθενται σε όποιον αντιστέκεται στη δολοφονία. Ο Rotem ρίχνει τις ευθύνες στην ακροδεξιά κυβέρνηση και την προκλητική της στάση. “Ο [Naftali] Bennett και οι όμοιοι του ενθαρρύνουν αυτού του είδους τη βία. Αποκαλούν τους Παλαιστίνιους ζώα και εισβολείς.” Πιστεύει ότι είναι μέρος μιας οργανωμένης καμπάνιας ενθάρρυνσης της βίας. “Κάποτε δεν ήταν πολιτικά ορθό να μιλάει κανείς έτσι. Λεγόντουσαν με κλειστό το μικρόφωνο. Τώρα όλα λέγονται ανοιχτά.”
Οι άνθρωποι στο δρόμο που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους και αριστερούς “είναι απλά οι στρατιώτες”, συνεχίζει. “Αυτό είναι το αποτέλεσμα 20 χρόνων άρνησης της δημοκρατίας , παραβίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου και επιθετικότητας στις μειονότητες”, λέει. “Δεν θέλω να πω ότι τα πράγματα θα χειροτέρεψουν, αλλά…” και κομπιάζει. “Τα πράγματα θα χειροτερέψουν μόνο αν η αριστερά δεν κάνει τίποτα για να ανατρέψει την κατάσταση”, καταλήγει. “Προσπαθούμε να οργανωθούμε. Οι άνθρωποι δεν μπορεί να φοβούνται να είναι αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους. Δεν με νοιάζει να μας χτυπήσουν ξανά και ξανά. Πρέπει να αντισταθούμε στους φασίστες.” “Είμαι δάσκαλος,” μου λέει,” δεν ήμουν ακτιβιστής, αλλά τώρα είμαι.”
Μετάφραση: Μανωλέσου Δανάη
Aπό:http://mondoweiss.net/2014/07/fascists-occupation-activists.html
Πηγή. http://www.kar.org.gr/2014/07/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου