Ετικέτες

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Πυραύλους S-300 είχε προσφέρει η Λευκορωσία στον Μιλόσεβιτς

Συνέντευξη του Λευκορώσου προέδρου Λουκασένκο στον σερβικό Τύπο
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάνταρ Λουκασένκο (φωτογραφία αρχείου EPA/VASILY FEDOSENKO)
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάνταρ Λουκασένκο, αποκάλυψε ότι πολύ πριν την έναρξη των NATOϊκών βομβαρδισμών το 1999 πρόσφερε στη Σερβία το πυραυλικό σύστημα S-300. Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.
Ο κ. Λουκασένκο πραγματοποιεί την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.


«Πρόσφερα στον Μιλόσεβιτς το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300, όπως επίσης και βοήθεια σε μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρει στη συνέντευξή του ο Αλεξάνταρ Λουκασένκο.
Αποκάλυψε δε ότι οι προετοιμασίες για την μεταφορά των πυραύλων στη Σερβία είχαν φτάσει στο τελευταίο στάδιο. «Είχαμε καθορίσει τη διαδρομή που θα ακολουθούσαν τα μεταγωγικά αεροπλάνα τα οποία θα μετέφεραν τους πυραύλους, όπως επίσης είχαν βρεθεί και οι πιλότοι, ήρωες, οι οποίοι δέχτηκαν να τα οδηγήσουν στη Σερβία χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τα ραντάρ», αναφέρει ο Λευκορώσος πρόεδρος.
Ερωτηθείς γιατί δεν υλοποιήθηκε η αποστολή, δήλωσε: «Ο Μιλόσεβιτς δεν πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε βομβαρδισμούς και όταν κατάλαβε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο ήταν ήδη αργά διότι επιβλήθηκε αεροπορικός αποκλεισμός κατά της Σερβίας».
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση διεθνώς, εξέφρασε την ανησυχία του «για τις εξελίξεις στις χώρες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ».
«Αν και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ”Συνεργασία για την ειρήνη”, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε στις περιπέτειες του ΝΑΤΟ που ξεκίνησαν με το Κόσοβο και ποιος ξέρει πού θα καταλήξουν», επισημαίνει ο Αλεξάνταρ Λουκασένκο και εκτιμά ότι «με το Κόσοβο δημιουργήθηκε ένα κακό προηγούμενο του οποίου ο επίλογος ακόμη δεν έχει γραφτεί».
Ειδικότερα για τη Σερβία, ο Αλεξάνταρ Λουκασένκο κατανοεί την πρόθεσή της να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμερίζεται την προσπάθεια του Βελιγραδίου να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ «Δύσης και Ανατολής», θεωρεί ωστόσο αναγκαίο να στραφεί, όπως λέει χαρακτηριστικά, «η Σερβία με μεγαλύτερη τόλμη προς την Ανατολή».
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο: