Ετικέτες

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Το 60% των Γερμανών θέλει Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν





Περίπου το 60% των Γερμανών συμφωνεί με την στήριξη που επιδεικνύει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην υποψηφιότητα του Λουξεμβούργιου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά την έντονη αντίθεση της Βρετανίας, προκύπτει από νέα δημοσκόπηση.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa έδειξε ότι μόλις το 19% των ερωτηθέντων θα ήθελε η Μέρκελ να θέσει ως προτεραιότητα τις καλές σχέσεις του Βερολίνου με το Λονδίνο και όχι την υποψηφιότητα του Γιούνκερ.

Την Τρίτη, η Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξή της προς τον Γιούνκερ ύστερα από συνάντηση με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρουσιάζοντας τον Γιούνκερ ως παρωχημένο φεντεραλιστή της ΕΕ.
Επιπλέον, το 51% των Γερμανών δεν θα επιθυμούσαν πιθανή απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ, ενώ το 41% απάντησε ότι θα μπορούσε να το συνηθίσει.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.
Στο μεταξύ τις πραγματικές διαθέσεις της Άνγκελα Μέρκελ για την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν αποκαλύπτει πηγή προσκείμενη στην Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Telegraph”.
Το σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι και η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τις δικές της επιφυλάξεις για τον υποψήφιο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, τις οποίες όμως αποκρύβει επιμελώς όταν κάνει δηλώσεις. Ο λόγος είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να δείχνει ότι στηρίζει τον “κύριο ευρώ” αφού στην πατρίδα της δέχεται μεγάλες πολιτικές πιέσεις. Στη Γερμανία, ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλά και η αντιπολίτευση της χώρας δίνουν τις “ευλογίες” τους στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.
Σύμφωνα μάλιστα με την βρετανική “Telegraph”, η Μέρκελ ύψωσε τον τόνο της φωνής της στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον- όταν βρέθηκαν οι δύο τους στα περίχωρα της Στοκχόλμης: και πιο συγκεκριμένα, κατά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στη Σουηδία, όπου παρέστησαν εκτός από τον οικοδεσπότη -Σουηδό πρωθυπουργό, Φρέντρικ Ράινφελντ,ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. Με τον Ντέιβιντ Κάμερον ως “ενορχηστρωτή” της εκστρατείας αντι-Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, Βρετανία, Ολλανδία και Σουηδία θεωρούν πως ο πρώην κλειδοκράτορας του Λουξεμβούργου ως φεντεραλιστής παλαιάς κοπής, είναι το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο για να διαδεχτεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην ηγεσία της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Το δημοσίευμα της “Telegraph” γράφει χαρακτηριστικά πως, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός απείλησε την Μέρκελ με “Brexit” (την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.), τότε η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε την ατσάλινη αποφασιστικότητά της και του έτριξε τα…δόντια.
“Μην με απειλείς για το θέμα της υποψηφιότητας του Γιούνκερ “,δήλωσε η Μέρκελ στον Κάμερον ξεκαθαρίζοντας στον ένοικο της Ντάουνιγκ Στριτ ότι δεν… σηκώνει απειλές.
“Οι απειλές δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα”, φέρεται να του είπε η Μέρκελ και για μία ακόμη φορά, του υπενθύμισε ότι στηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι, το “διπλό” πρόσωπο της Μέρκελ για την υποψηφιότητα Γιούνκερ αποκαλύπτει μία βρετανική εφημερίδα και μάλιστα επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην Nτάουνινγκ Στριτ. Μήπως, η “Telegraph” θέλει να σπείρει…ζιζάνια;
 

Πηγή:ΑΠΕ,in.gr, Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου