Ετικέτες

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΝΞΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Κέρι σε Μαλίκι: Ανάγκη να μοιραστεί η ιρακινή ηγεσία την εξουσία

Συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον ιρακινό πρωθυπουργό στη Βαγδάτη
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι, και τόνισε την ανάγκη να μοιραστεί η ιρακινή ηγεσία την εξουσία, ενώ προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές του ISIS αποτελούν απειλή για ολόκληρη την περιοχή.
Η συνάντηση Κέρι και Μαλίκι διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Δύση καλεί σε κυβέρνηση ενότητας, την ώρα που οι σουνίτες καταλαμβάνουν μεθοριακούς σταθμούς στο Ιράκ.



Φεύγοντας, ο Τζον Κέρι αρκέστηκε να δηλώσει ότι η συνάντηση «ήταν καλή». Ο αμερικανός υπουργός συναντήθηκε επίσης με σημαντικές προσωπικότητες σιιτών και σουνιτών.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι προειδοποίησε, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Βαγδάτη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ότι η κατάσταση στο Ιράκ απειλεί «την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο».
«Αυτό που υφίσταται αυτή τη στιγμή το Ιράκ αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη χώρα, αλλά επίσης για την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο» δήλωσε ο Μάλικι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνησή του. Κάλεσε εξάλλου τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες της περιοχής «να πάρουν το θέμα στα σοβαρά».
Η Ουάσινγκτον ασκεί κριτική στον Μαλίκι, εκτιμώντας ότι υποδαυλίζει την εξέγερση με το να αποκλείει τη σουνιτική μειονότητα. Αν και δεν έχει ζητήσει ευθέως την παραίτηση του ιρακινού πρωθυπουργού, ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το μήνυμα αυτό έχει παραδοθεί παρασκηνιακά.
Την Κυριακή, ο Κέρι είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επιλέγουν την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, αλλά πρόσθεσε ότι είναι φανερή η δυσαρέσκεια Κούρδων, σουνιτών, ακόμα και σιιτών υπό την διακυβέρνηση του Μαλίκι.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε απευθύνει χθες, Κυριακή, έκκληση προς τους ιρακινούς ηγέτες να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές διαιρέσεις και είχε υποστηρίξει ότι η χώρα του –η οποία προχώρησε στον επαναπατρισμό των στρατευμάτων της στα τέλη του 2011 έπειτα από οκτώ χρόνια κατοχής– "δεν είναι υπεύθυνη" για τη σημερινή κατάσταση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη εξασφάλισης μιας κυβέρνησης ενότητας, εκφράζοντας ανησυχία για την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιρακ.
ΒΗΜΑ
================================================================
Β)

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν ο Τζον Κέρι

Στόχος του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη είναι να πείσει τους Κούρδους να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση έχοντας κομβικό ρόλο σε αυτή (φωτογραφία αρχείου REUTERS/POOL)
Το Ιρακινό Κουρδιστάν επισκέπτεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Ο Κέρι έφτασε στην πόλη Ιρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ, όπου θα έχει συνάντηση με τον τοπικό ηγέτη.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ελπίζει ότι η υποστήριξη του Μπαρζανί θα πιέσει τον πρωθυπουργό του Ιράκ Αλ Μαλίκι να παραχωρήσει περισσότερη εξουσία στους σουνίτες και τους Κούρδους ώστε να εκτονωθεί ο θυμός των σουνιτών που όπλισε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.
Στόχος του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη είναι να πείσει τους Κούρδους να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση έχοντας κομβικό ρόλο σε αυτή.
Οι Κούρδοι του Ιράκ κατέλαβαν την πόλη Κιρκούκ, πετρελαϊκό κόμβο, στις 12 Ιουνίου και αν διατηρήσουν τον έλεγχό της θα κερδίζουν μεγάλα ποσά, που δεν θα μπορούν να αντισταθμιστούν από οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βαγδάτη.
Τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις στη Βαγδάτη και με τον πρωθυπουργό της χώρας καθώς και με άλλους Ιρακινούς ηγέτες. Μετά το πέρας τους ο Κέρυ είπε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, της οποίας η διαδικασία σχηματισμού θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.
Η νέα κυβέρνηση θα θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αναδιανομή της εξουσίας ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες στο Ιράκ, οι οποίες χωρίζονται με βάση την εθνότητα και το θρήσκευμα.
Τέλος, ο Κέρι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χτυπήσουν τους αντάρτες, ακόμη κι αν η Βαγδάτη καθυστερήσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου