Ετικέτες

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Nερό. Ένα κρίσιμο αγαθό σε όλο τον κόσμο…




Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό στοιχείο της ζωής μας.Μας συντηρεί, μας συνδέει και μας βοηθάει να αναπτυσσόμαστε. Οι κοινωνίες μας δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς γλυκό νερό. Εξαρτιόμαστε από το νερό όχι μόνο για την καλλιέργεια των τροφίμων μας, αλλά και για την παραγωγή σχεδόν όλων των υπόλοιπων αγαθών και υπηρεσιών που απολαμβάνουμε.
Το νερό είναι ένας μόνο από τους πόρους που υφίστανται αυξανόμενες πιέσεις. Υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, από την ποιότητα του αέρα μέχρι τη διαθεσιμότητα των γαιών, τα οποία έχουν ενταθεί σημαντικά από καίριες εξελίξεις όπως είναι η αύξηση του πληθυσμού, η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση της κατανάλωσης.


Παρότι δεν διαθέτουμε μια πλήρη εικόνα, τα στοιχεία που γνωρίζουμε για το περιβάλλον μάς παροτρύνουν να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε τους πόρους μας. Αυτή η αναθεώρηση —η πράσινη οικονομία— μπορεί να συνεπάγεται ουσιαστική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ζούμε, δραστηριοποιούμαστε, καταναλώνουμε και μεταχειριζόμαστε τα απόβλητά μας, αλλάζοντας τη συνολική μας σχέση με τον πλανήτη. Βασικό στοιχείο της πράσινης οικονομίας είναι η αποδοτική διαχείριση των φυσικών πόρων της Γης.
Όταν υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης ή των αυξανόμενων πιέσεων σε ζωτικούς πόρους όπως το νερό και η γη, το ερώτημα σε σχέση με το ποιος αποφασίζει μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το πώς πραγματοποιείται η διαχείριση και χρήση των φυσικών πόρων. Ο συντονισμός σε παγκόσμια κλίμακα είναι συχνά καίριος, όμως χωρίς την τοπική συμμετοχή και στήριξη δεν μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα.
Όλοι μας πιθανώς να γνωρίζουμε την ιστορία του Hans Brinker, του μικρού Ολλανδού που πέρασε μια ολόκληρη νύχτα προσπαθώντας να συγκρατήσει με το δάχτυλό του τα νερά ώστε να μην περάσουν από την τρύπα στο ανάχωμα και πλημμυρίσουν την πόλη του Χάρλεμ. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η ιστορία αυτή γράφτηκε από την αμερικανίδα συγγραφέα Mary Mapes Dodge (1831-1905), η οποία δεν είχε πάει ποτέ στην Ολλανδία.
Ο Joep Korting είναι μάλλον άγνωστος, όμως αποτελεί βασικό κρίκο ενός από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης υδάτων στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει τοπική, περιφερειακή και εθνική διοίκηση, καθώς και συνδέσμους με τις αρχές άλλων χωρών και εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης μέσω υπολογιστή που χρησιμοποιούν δορυφόρους για να ελέγχουν την υποδομή σε εικοσιτετράωρη βάση.
Ο Joep είναι επίσης ένας από τους απαραίτητους συνδέσμους για την υλοποίηση μιας από τις πλέον φιλόδοξες και συνεκτικές νομοθετικές ρυθμίσεις της ΕΕ, της οδηγίαςπλαίσιο για τα ύδατα.
Διαχείριση των υδάτων στην πράξη
Ο Joep ξεκινά την εργάσιμη ημέρα του στην τοπική αρχή ύδρευσης του Deurne της Ολλανδίας στις 8 κάθε πρωί. Οι βασικές του αρμοδιότητες περιλαμβάνουν τον έλεγχο ενός μικρού αριθμού αναχωμάτων που εκτείνονται σε απόσταση 17 000 χιλιομέτρων, τα 5 000 χιλιόμετρα από τα οποία παρέχουν προστασία από τα ύδατα της θάλασσας και μεγάλων ποταμών.
Ο Joep ελέγχει, επίσης, τα κανάλια, τους υδατοφράκτες και τα θυροφράγματα, κάποιες φορές απομακρύνοντας απόβλητα ή αποκόμματα από γεωργικές εργασίες, και άλλες φορές επισκευάζοντας φθορές του εξοπλισμού. Όποια και να είναι η εργασία, μετρά διαρκώς τη στάθμη του νερού και καταγράφει πιθανές μεταβολές για τη διαχείρισή του.
Στην περιοχή όπου εργάζεται ο Joep υπάρχουν φράγματα εκτροπής, τα οποία παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση. Ρυθμίζοντας τα φράγματα εκτροπής ανοδικά ή καθοδικά, αυξάνεται ή μειώνεται η στάθμη του νερού, ώστε να ελέγχεται η κίνηση του νερού στην περιοχή. Παρά τα υπερσύγχρονα συστήματα, ο Joep και επτά συνάδελφοί του πραγματοποιούν χειρωνακτική εργασία και ελέγχουν τους υδατοφράκτες κάθε μέρα. Η στάθμη του νερού βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση, ενώ υπάρχει σχέδιο και τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
55
Κι εδω! στη χώρα μας!
Πηγή. http://xeimwniatikhliakada.wordpress.com/2014/04/24/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου