Ετικέτες

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Γιατί ο Άγιος Γεώργιος είναι ήρωας στην Παλαιστίνη; Πώς οι κάτοικοι της Παλαιστίνης, τιμούν ακόμη τον «ελευθερωτή της Πίστης».

Paolo Veronese- Ο θάνατος του Αγ.Γεωργίου
Paolo Veronese- Το μαρτύριο του Αγ.Γεωργίου
Ένας διαφορετικός Άγιος Γεώργιος είναι εκείνος των Παλαιστινίων. Διαφορετικός όχι στην ουσία και το πνεύμα, αλλά επειδή οι χριστιανοί της περιοχής, τον αντιμετωπίζουν σαν έθνικό ήρωα. Η χαρακτηριστική σημαία με τον κόκκινο σταυρό -από την εποχή των Σταυροφοριών- θα κυματίσει στον ουρανό για να τιμήσει τη θυσία του Αγίου, που προστάτευσε την πίστη του και πολέμησε το κακό. Γενικότερα, ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους πιο σημαντικούς σε κάθε χριστιανικό δόγμα, μιας και πολλές εκκλησίες είναι εκείνες που τιμούν τη συγκεκριμένη μορφή. Από την Αγγλία μέχρι την Ινδία και το Ιράκ εμφανίζονται τιμητές και πάτρωνες του Αγίου. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα όμως στην Παλαιστίνη;

Πέραν του ότι λέγεται πως ο τόπος γέννησης είναι η Παλαιστίνη -άγνωστη η ακριβής ημερομηνία, επί ρωμαϊκής κατοχής ωστόσο- δοξάζεται και για το γεγονός ότι αντιστάθηκε απέναντι στον τρομακτικό διωγμό των πιστών στους Αγίους Τόπους. Παρ’όλο που κατείχε μεγάλο στρατιωτικό αξίωμα στο ρωμαϊκό στρατό, δεν δίστασε να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, ομολογώντας την πίστη του στο Χριστιανισμό. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν εκείνος που έδωσε όλα του τα υπάρχοντα στην Εκκλησία και δεν απαρνήθηκε ποτέ του την πίστη στο Θεό, ακόμη κι όταν φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Αν και στο Δυτικό κόσμο, η επέτειος του Αγ. Γεωργίου είναι στις 23 Απρίλη, εντούτοις στην Παλαιστίνη είναι στις 6 Μαϊου, δηλαδή 13 ημέρες μετά όπως προστάζει το «Παλαιό ημερολόγιο».
Είναι ωστόσο θαυμαστό, ότι ο Άγιος τιμάται και από αρκετούς μουσουλμάνους της περιοχής, ειδικά όσοι διαμένουν στο Αλ-Κάντρ. Και τα μοναστήρια εκεί, βρίσκονται κάτω από προστασία, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά και από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μπορεί αρκετοί να αλλαξοπίστησαν, αλλά δεν ξέχασαν ούτε ατίμωσαν το θρύλο του Αγίου Γεωργίου. Είναι άλλωστε, το σύμβολο της διαμάχης ανάμεσα στο «καλό» και το «κακό», και της επιμονής στην πίστη.

aggaleto.blogspot.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου