Ετικέτες

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Αποδοκιμασίες κατά Ερντογάν για τη φίμωση του Twitter

REUTERS, AΠΕ, AFP
ΑΓΚΥΡΑ. Σε σύγκρουση με την Ε.Ε., με την τουρκική αντιπολίτευση, αλλά και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, πάλαι ποτέ σύμμαχό του, φέρνει τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν η απόφασή του να απαγορεύσει το Twitter. Η αναστολή λειτουργίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει σάλο στη γείτονα, ειδικά ενόψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου.
Η Ε.Ε. διεμήνυσε ότι με τέτοιου είδους ενέργειες η Αγκυρα θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της, ενώ η Γερμανία αποδοκίμασε μέσω του εκπροσώπου της Αγκελα Μέρκελ την πραξικοπηματική φίμωση του Twitter με ένα... tweet: «Σε μια ελεύθερη κοινωνία, οι πολίτες αποφασίζουν πώς θα επικοινωνούν, όχι το κράτος».

Το μέσο είχε προκαλέσει το μένος του Ερντογάν λόγω της δημοσιοποίησης στοιχείων για την υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται ο στενός οικογενειακός του κύκλος και συνεργάτες του. Το βράδυ της Πέμπτης άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια μπλακ άουτ στο Twitter, λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος ηγέτης είχε δεσμευτεί ότι θα αφανίσει το μέσο. Αμεση ήταν η αντίδραση του Γκιουλ, τακτικού χρήστη του Twitter, που τέθηκε επικεφαλής μιας σειράς διαμαρτυριών. «Μια ολοκληρωτική απαγόρευση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αποδεκτή», είπε και πρόσθεσε ότι τεχνικά δεν είναι εφικτό να μπλοκάρει κανείς την πρόσβαση σε πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προειδοποιώντας ότι η ενέργεια θα έθετε την Τουρκία στην ίδια ομάδα με αντιδημοκρατικές χώρες, όπως η Κίνα. «Πρόκειται για απίστευτη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων κι ελευθεριών», είπε ο βουλευτής του, Α. Ερντεμίρ. Το βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς είναι ότι η απαγόρευση είναι διοικητική απόφαση, αποτέλεσμα προσφυγής μιας γυναίκας από τη Σαμψούντα, επειδή κυκλοφόρησε μέσω Twitter πορνογραφική εικόνα, για την οποία η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι απεικονίζει και εκθέτει την ίδια. «Δεν τίθεται θέμα δικής μας απόφασης. Πρόκειται για διοικητική απόφαση», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ» ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Φ. Γιαγμούρ, διαψεύδοντας την ανακοίνωση της Αρχής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με την οποία ο αποκλεισμός έγινε μετά την εντολή της Εισαγγελίας. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο αποκλεισμός «δεν θα έχει διάρκεια» και σημείωσε: «Ναι μεν δεν είναι καλό για την εικόνα της Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην κάνει και τίποτα όταν υπάρχει παραβίαση του δικαίου». Ο δε υπουργός Οικονομίας Μ. Σιμσέκ είπε ότι «το Twitter πρέπει να δείξει σεβασμό στην προσωπική ζωή».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν πάντως ότι η ενέργεια αποτελεί σαφή καταπάτηση ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία έκφρασης, και έρχεται να προστεθεί στις ήδη αμφισβητούμενες επιδόσεις της χώρας στον τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατέχει το ρεκόρ φυλάκισης δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη ζημιά για την κυβέρνηση Ερντογάν προήλθε από τον λογαριασμό Twitter με το όνομα «Γιοι των κλεφτών», όπου έχουν φιλοξενηθεί έγγραφα και προϊόντα παρακολουθήσεων από την αστυνομία, τα οποία συνδέονται με το σκάνδαλο διαφθοράς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει διαψεύσει πολλές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, αποδίδοντάς τες σε συνωμοσία των αντιπάλων του. Ο κ. Ερντογάν είναι ανοιχτά εχθρικός απέναντι στο Διαδίκτυο, πέρυσι είχε αποκαλέσει το Twitter «απειλή» κι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα κλείσει τα επίμαχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ξεγελούν» τις συσκευές 

Πολλοί Τούρκοι χρήστες που επιχειρούσαν χθες να μπουν στο Twitter βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μήνυμα του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, το οποίο επικαλούνταν δικαστικές εντολές για το κλείσιμο της ιστοσελίδας.

Εκπρόσωπος του Twitter εξήγησε ότι η υπόθεση ερευνάται, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία του μέσου στην Τουρκία. Νωρίτερα είχαν αποσταλεί μηνύματα στους χρήστες, που τους ειδοποιούσαν στα τουρκικά και τα αγγλικά ότι έχουν τη δυνατότητα να ποστάρουν tweets χρησιμοποιώντας την υπηρεσία SMS, μέσω των συνεργαζόμενων δικτύων Avea, Vodafone και Turkcell. Ωστόσο, μόνο η Turkcell υποστηρίζει την υπηρεσία MMS, το οποίο σημαίνει πως μόνο οι συνδρομητές της συγκεκριμένης εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να ποστάρουν και εικόνες μαζί με τα tweets τους.

Παράλληλα, αμέσως μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε, πολλές ιστοσελίδες φιλοξένησαν οδηγίες για αλλαγή των ρυθμίσεων στο όνομα του domain (DNS) σε υπολογιστές και κινητά, για να κρύψουν τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκονται. Εν συντομία, αλλάζοντας μόνο δύο αριθμητικούς κωδικούς, οι χρήστες «κοροϊδεύουν» τις συσκευές τους, οι οποίες θεωρούν ότι χρησιμοποιούνται από ανθρώπους εκτός Τουρκίας. Μάλιστα, στην Κωνσταντινούπολη εθεάθη γκράφιτι το οποίο καλούσε τους πολίτες: «Αλλαξε DNS για να συνεχίσει το πουλί σου να κελαηδάει». Τέλος, ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν με το Διαδίκτυο χωρίς να ανιχνεύονται, με αποτέλεσμα να αποκτούν πρόσβαση σε απαγορευμένες ιστοσελίδες, όπως το Twitter.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου