Ετικέτες

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Λαβρόφ: Δεν μας νοιάζει εάν η συνάντηση των G8 δεν γίνει στη Ρωσία

Δεν μας πειράζει εάν η συνεδρίαση της ομάδας των G8  δεν γίνει στην Ρωσία δήλωσε από τη Χάγη όπου βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Σημειώνεται ότι στην Ολλανδία συναντώνται οι κυβερνήσεις της G7 (των χωρών της Ομάδας των Οκτώ πλην της Ρωσίας) όπου οι ηγέτες της Δύσης ετοιμάζονται να συζητήσουν την απάντησή τους στην προσάρτηση της ουκρανικής επαρχίας της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Ήδη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεδρίαση των G8 εντός του έτους στη Ρωσία.
«Αυτό είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο», τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται στην Ολλανδία για προγραμματισμένη διεθνή διάσκεψη σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια.

Και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν αναμένει πλέον ότι θα διεξαχθεί μια Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου τον Ιούνιο στο Σότσι, στη Ρωσία.
Το πολιτικό περιβάλλον δεν είναι ορθό για μια τέτοια συνάντηση επί του παρόντος, είπε η Μέρκελ στη Χάγη όπου διεξάγεται η Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια.
«Έχουν ήδη οριστεί σαφείς συνέπειες για φέτος, κατά την άποψή μου», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Συνάντηση Λαβρόφο με τον Ουκρανό ομόλογό του
Εν τω μεταξύ αργά το απόγευμα ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ και των ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων τα οποία ωστόσο δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε.
Οι δύο άνδρες συνομιλούν «ενώπιος ενωπίω» σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα. Η ίδια παρουσίασε μία φωτογραφία που εικονίζει τους δύο υπουργούς να κάθονται σε ένα τραπέζι, λίγο πριν από μια συνέντευξη τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει ο Λαβρόφ.
Πρόκειται για την πρώτη διπλωματική επαφή δύο τόσο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών από την έναρξη της κρίσης η οποία έγινε «μετά το αίτημα της ουκρανικής αποστολής» σύμφωνα με μια πηγή της ρωσικής αποστολής.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια είχε δηλώσει σήμερα ότι ήλπιζε να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του για να βρουν «μια ειρηνική λύση» στην ουκρανική κρίση.
«Ελπίζω να συναντήσω τον Ρώσο ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουμε πώς μπορούμε ειρηνικά να επιλύσουμε» την κρίση, είπε ο Ουκρανός υπουργός.
«Η θέση της ουκρανικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα ειρηνικά μέσα για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης. Όμως δε γνωρίζουμε ποια είναι τα σχέδια της Ρωσίας, εκείνα του προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν», είχε υπογραμμίσει.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου