Ετικέτες

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Κριμαία


Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απειλές για περαιτέρω κυρώσεις και κλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής επικράτησαν και χθες στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα που έχει στηθεί με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Ρωσία: Παράνομη η στήριξη ΗΠΑ προς Ουκρανία

Ενοπλοι που πιστεύεται ότι είναι Ρώσοι φρουρούν σε περιοχή της Κριμαίας έξω από βάση του ουκρανικού στρατού
Ενοπλοι που θεωρείται ότι είναι Ρώσοι φρουρούν σε περιοχή της Κριμαίας έξω από βάση του ουκρανικού στρατού
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τη μια η Βουλή της Κριμαίας ψήφισε χθες υπέρ του κειμένου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της χερσονήσου από την Ουκρανία (κίνηση απαραίτητη για τη στήριξη του ισχυρισμού ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι νόμιμο) και ανακοίνωσε τη δημιουργία εθνοφρουράς κι από την άλλη το Κίεβο απάντησε με τη δημιουργία δικής του εθνοφρουράς, με τελεσίγραφο «ή παίρνετε πίσω το δημοψήφισμα ή σας διαλύουμε» και με εκκλήσεις σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία για άμεση παρέμβαση ούτως ώστε να σωθεί η χώρα από τη «ρωσική επιθετικότητα».


Η διαπίστωση από πλευράς της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σε χθεσινές της δηλώσεις ότι «μπορούμε να μιλάμε ήδη για προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία» και η συγκαλυμμένη απειλή ότι «αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι» εκφράζουν με τον απλούστερο δυνατό τρόπο τις σκέψεις εν γένει των Ευρωπαίων διπλωματών και αξιωματούχων, που χθες επιδόθηκαν σε μπαράζ εκκλήσεων για επίσπευση της επιβολής κυρώσεων εναντίον Ρώσων αξιωματούχων.
Λοράν Φαμπιούς
Ads by Media PlayerAd Options
Με τον τίτλο «Ο εμπρηστής: Ποιος θα σταματήσει τον Πούτιν;» και εξώφυλλο τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε γιγαντιαίο μέγεθος και τους Ομπάμα, Μέρκελ, Κάμερον σαν νάνους, το γερμανικό περιοδικό Spiegel προσφέρε
Με τον τίτλο «Ο εμπρηστής: Ποιος θα σταματήσει τον Πούτιν;» και εξώφυλλο τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε γιγαντιαίο μέγεθος και τους Ομπάμα, Μέρκελ, Κάμερον σαν νάνους, το γερμανικό περιοδικό Spiegel προσφέρει μια διαφορετική οπτική στο θέμα της Ουκρανίας, δίνοντας το προβάδισμα των κινήσεων στον Ρώσο πρόεδρο
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς οι κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων Ρώσων αξιωματούχων, τα ονόματα των οποίων αναμενόταν να αποφασιστούν χθες το βράδυ στο Λονδίνο σε ειδική συνεδρίαση, θα μπορούσαν να επιβληθούν μέσα στην εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ προτείνεται ως καλύτερη μέρα για την επιβολή των κυρώσεων η Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα της Κριμαίας. Χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε μέρα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ απείλησε κι αυτός τη Ρωσία ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν πολύ σύντομα σε περίπτωση που δεν υπαναχωρήσει στο θέμα της Κριμαίας.
Παράλληλα με τις απειλές περί κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ ανακοίνωσαν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αποσύρουν τους δασμούς σε μια σειρά από ουκρανικά προϊόντα, κάτι που θα αυξήσει τα έσοδα της Ουκρανίας κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Κριμαία
Κέρι – Λαβρόφ
Μαζί με τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι ως οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο και το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που θα δώσουν οι Αμερικανοί ως πρώτο μέτρο, η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται να στηρίζει άνευ όρων τις νέες ουκρανικές αρχές.
Βέβαια η Ρωσία χθες χαρακτήρισε ως «παράνομη» την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο και πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «συνέπειες».
Στο ίδιο μοτίβο των παράλληλων μονολόγων κινήθηκαν και χθες οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι, με τον τελευταίο να ξεκαθαρίζει ότι οι ρωσικές απαντήσεις στις αμερικανικές προτάσεις δεν είναι αρκετές για να λήξει η κρίση στην Ουκρανία και τον Λαβρόφ να επαναλαμβάνει ότι η Ρωσία ετοιμάζει δικές της προτάσεις.
Νωρίτερα χθες, σε νέο διάγγελμά του, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανέλαβε ότι είναι ο μόνος «νόμιμος» πρόεδρος και τόνισε: «Οταν το επιτρέψουν οι περιστάσεις -και είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ- θα επιστρέψω στο Κίεβο». Παράλληλα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει «να στηρίζει ένα πραξικόπημα» που διέπραξε «μια κλίκα υπερεθνικιστών και νεοφασιστών».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ
Oλα τα ρεκόρ έχει σπάσει η δημοτικότητα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις κινήσεις του Κρεμλίνου σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, καθώς, όπως καταδεικνύεται από δημοσκοπήσεις, οι Ρώσοι που έχουν θετική άποψη για τον Πούτιν φτάνουν πλέον το 69%. Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με το κέντρο δημοσκοπήσεων Levada, το ποσοστό αυτό είναι κατά 9% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο έναν χρόνο πριν και το ποσοστό δημοτικότητάς του πλησιάζει εκείνο του Μαΐου του 2012, όταν επανεξέλεγη πρόεδρος της χώρας για τρίτη φορά. Από την πλευρά του το Ινστιτούτο VTsIOM στη μέτρησή του τοποθετεί το ποσοστό δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου στο 68% και τονίζει ότι το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία το βασικό θέμα της επικαιρότητας.
Πράγματι ο εγγονός του μάγειρα του Λένιν και του Στάλιν που έχει πτυχίο στο Διεθνές Δίκαιο είναι, όπως καταδεικνύουν, οι δημοσκοπήσεις ένας από τους δημοφιλέστερους αρχηγούς κρατών τα τελευταία χρόνια. Με μακρά πορεία στην πολιτική και στις μυστικές υπηρεσίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσίας ο 62χρονος Πούτιν έχει κυριαρχήσει στη ρωσική πολιτική σκηνή τα τελευταία περίπου 15 χρόνια, αρχικά από το 1999 μέχρι το 2000 ως πρωθυπουργός και από το 2000 μέχρι το 2008 ως πρόεδρος της χώρας. Εν συνεχεία ανέλαβε πάλι πρωθυπουργός και το 2012 επέστρεψε στον προεδρικό θώκο.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου