Ετικέτες

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Απολύσεις και το 2015 ζήτησε η τρόικα στη συνάντηση με τον Κ.Μητσοτάκη


Αθήνα
Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπου εξετάστηκε το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.
Οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων και για το 2015, κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά, ωστόσο, πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά κοινός τόπος.
Σύμφωνα, πάντως, με άλλες πηγές το θέμα ενδεχομένως να παραπεμφθεί στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή σε ανώτερο επίπεδο, ενώ τόνιζαν ότι «εμείς θέλουμε πλέον ποιοτικούς στόχους και όχι ποσοτικούς».
Μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η τρόικα συναντάται με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενώ θα ακολουθήσουν το απόγευμα ραντεβού με τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Στο πεδίο των εργασιακών η τρόικα ζητά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των τριετιών, καθώς και την επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out), δηλαδή το δικαίωμα του εργοδότη να κλείνει την επιχείρηση σε περίπτωση απόφασης των εργαζομένων να απεργήσουν.
Ανοικτά παραμένουν ακόμη τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης για το φρέσκο γάλα και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα («εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ).
Στα δημοσιονομικά, έκλεισε η διαφορά για το κενό του 2014, αλλά «αγκάθι» παραμένει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με την τρόικα να έχει αντιρρήσεις για τη μείωση των φορολογικών προστίμων και τη μείωση του φόρου υπεραξίας για διαμερίσματα που αποκτήθηκαν πριν από το 1994.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν πως ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουν μονομερώς.
Τελευταίο θέμα που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι αυτό της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, με τους εκπροσώπους των δανειστών να θέλουν να το «ψαλιδίσουν».
Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα του Σαββάτου έκλεισε η συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση για τις τράπεζες και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα ανοίξει και το δρόμο για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank.
Πάντως, όλα τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα αναμένεται να έρθουν στη Βουλή σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο για να αποφευχθούν οι διαρροές κυβερνητικών βουλευτών κατά την ψηφοφορία.
Η διαπραγμάτευση αποτελεί μια μάχη με τον χρόνο μετά το ασφυκτικο χρονοδιάγραμμα που ετέθη από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας για κλείσιμο της αξιολόγησης ώς την Κυριακή ή την Δευτέρα.

Νένα Σώκου

Πηγή : news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου