Ετικέτες

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ουκρανία εν κινδύνω-13

Ουκρανία εν κινδύνω-13

A)Ρωσία: Παράνομη η αμερικανική οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία
REUTERS/VASILY FEDOSENKO
Το ρωσικό ΥΠΕΞ επικαλέστηκε μια ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος υποστήριξε πως η χορήγηση βοήθειας στο Κίεβο θα ήταν παράνομη.
Η Μόσχα θεωρεί πως η οικονομική βοήθεια την οποία η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να παράσχει στην Ουκρανία είναι παράνομη και διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι εάν υλοποιηθεί η απόφαση αυτή τότε θα υπάρξουν συνέπειες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη χορήγηση δανειακών εγγυήσεων ύψους 1 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ Αμερικανοί γερουσιαστές καταρτίζουν ένα νομοθέτημα το οποίο, σύμφωνα με πηγές στο Κογκρέσο, έχει ευρύτερο χαρακτήρα κι ενδέχεται να συμπεριλάβει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ επικαλέστηκε μια ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος υποστήριξε πως η χορήγηση βοήθειας στο Κίεβο θα ήταν παράνομη.
«Η χορήγηση χρηματοδότησης σε ένα παράνομο καθεστώς το οποίο κατέλαβε την εξουσία διά της βίας είναι παράνομη και παραβιάζει το πλαίσιο του Αμερικανικού νομικού συστήματος», ανέφερε.
Η ανακοίνωση αυτή είναι πιθανό να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης και να εντείνει το διπλωματικό αδιέξοδο σχετικά με την Ουκρανία.
«Εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις στις ΗΠΑ οφείλουν να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα έχει η άνευ όρων παράδοσή τους σε ριζοσπαστικά στοιχεία με ναζιστικό χρωματισμό στην Ουκρανία και στην χρηματοδότησή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική
==================================================================================================
B)Ποιοι είναι και ποιον υποστηρίζουν οι ολιγάρχες της Ουκρανίας
Αποτελούν βασικούς παράγοντες στην εξελισσόμενη κρίση Κιέβου-Μόσχας
Ο «βασιλιάς της σοκολάτας« Πέτρο Ποροσένκο είναι ένθερμος ευρωπαϊστής, καθώς έχει και μεγάλα εμπορικά συμφέροντα με την Δύση ( Πηγή: REUTERS)
Μητροπούλου Ειρήνη 
Είναι μια χούφτα μεγιστάνες, που με το χρήμα, τα ΜΜΕ και την επιρροή τους ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Με δύο από αυτούς να κατέχουν ήδη θέσεις-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση, οι ολιγάρχες της Ουκρανίας αποτελούν βασικούς παράγοντες στην εξελισσόμενη κρίση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.Σε σχέση με τους Ρώσους ομολόγους τους έχουν μικρότερες περιουσίες, αλλά είναι πολύ πιο ενεργοί στην πολιτική – γι΄αυτό δεν είναι τυχαίο που η μεταβατική κυβέρνηση τους έχει καλέσει να στηρίξουν την νέα κατάσταση.
Δύο από τους μεγαλύτερους έχουν συμφωνήσει να διοικήσουν επαρχίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής απειλής. Αλλά οι ολιγάρχες υπολογίζουν πάνω από όλα τα οικονομικά συμφέροντά τους, και ως εκ τούτου είναι αναγκασμένοι να κοιτάζουν και προς την Δύση και προς την Ανατολή. Ποιοι είναι λοιπόν και ποιόν υποστηρίζουν πραγματικά;
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, με περιουσία 12,5 δισ. δολαρίων – μια αυτοκρατορία χτισμένη κυρίως επάνω στον σίδηρο και τον χάλυβα – λέγεται Ρινάτ Αχμέτοφ. Ο 47χρονος αυτοδημιούργητος μεγιστάνας κατέχει μεταλλουργικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, ΜΜΕ, και πολλά άλλα, με βαρύ πυροβολικό τη System Capital Management Holdings, μέσω της οποίας ελέγχει σημαντικό μερίδιο στις βιομηχανίες της Ουκρανίας. Είναι επίσης πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντόνετσκ.
Εχει αλλάξει στρατόπεδο, και από υποστηρικτής του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και βουλευτής του Κόμματος των Περιφερειών υποστηρίζει τώρα την νέα κυβέρνηση, ζητώντας εθνική ενότητα. Η επιρροή του στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία καθιστά την υποστήριξή του ιδιαίτερα σημαντική για την νέα ηγεσία στο Κίεβο.
Ο Βίκτορ Πίντσουκ, με περιουσία αξίας 3,2 δισ. δολαρίων,
προσέφερε καθυστερημένη στήριξη στους διαδηλωτές μετά την φυγή του Γιανουκόβιτς, αλλά στη συνέχεια απέρριψε το αίτημα της νέας κυβέρνησης για βοήθεια. Ο γαμπρός του πρώην προέδρου Κούτσμα ισορροπεί στην λεπτή γραμμή μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Εγινε ζάπλουτος πουλώντας χαλυβδοσωλήνες, και ομολόγησε ότι έχει εμπλακεί σε ντάμπινγκ (πώληση αγαθών πολύ φθηνά προκειμένου να εξοντώσει τους ανταγωνιστές του) στις ΗΠΑ και την Ρωσία Αυτό μαζί με την κατάρρευση της ρωσικής ασφαλιστικής εταιρείας του, έχουν μειώσει την περιουσία του, αν και παραμένει ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στη χώρα.
Ο Ντμίτρο Φιρτάς χρηματοδοτούσε τον Γιανουκόβιτς, μέχρι την πτώση του, και οι συγκρούσεις του με την αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο για τα διάφορα ντιλ του φυσικού αερίου είναι θρυλικές.
Αυτοδημιούργητος και αυτός, έβγαλε δισεκατομμύρια μέσω της RosUkrEnergo, ενεργειακού γίγαντα του φυσικού αερίου, και παραμένει αντίπαλος του νέου καθεστώτος.
Ο ιδρυτής της Privat Bank Ιγκόρ Κολομοϊσκι αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας και τέθηκε επικεφαλής της κεντρικής επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ. Είναι ιδιοκτήτης της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου Dnipro Dnipropetrovsk με περιουσία που εκτιμάται στα 3 δισ. δολάρια. Ηταν εχθρός του καθεστώτος Γιανουκόβιτς, και πάλαι ποτέ σύμμαχος της Τιμοσένκο.
Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο φημολογείται ότι είναι ο πιο δημοφιλής άνθρωπος στην Ουκρανία. Υποστήριξε την φιλοδυτική Πορτοκαλί Επανάσταση πριν από 10 χρόνια, και αγωνίστηκε εναντίον του Γιανουκόβιτς. Θεωρείται ένθερμος ευρωπαϊστής, καθώς έχει και εμπορικά συμφέροντα με την Δύση – ιδίως λόγω των εξαγωγών των εκλεκτών «Roshen bon – bons» στη Γαλλία.
Στο φιλορωσικό στρατόπεδο βρίσκεται σταθερά ο Σεργκέϊ Κουρτσένκο, που στα 28 του λέγεται ότι έχει βγάλει 2,4 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις φυσικού αερίου. Ξόδεψε μερικά από αυτά για να αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα Μέταλιστ Χαρκίβ. Αυτός ο φίλος της οικογένειας Γιανουκόβιτς περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ και έχει φύγει από την χώρα για την Λευκορωσία. Λέει ότι δεν αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις και ότι οι καταγγελίες περί διαφθοράς υποκινούνται από ανταγωνιστές του.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου