Ετικέτες

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Απειλούν τη Σκωτία με όπλο τη λίρα για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας


Μπλόφα λένε οι εθνικιστές 
Λονδίνο: Τα κύρια πολιτικά κόμματα της Βρετανίας θα διαμηνύσουν στη Σκωτία τις επόμενες μέρες ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη λίρα αν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με δύο πηγές γνώστες του θέματος.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι εθνικιστές της Σκωτίας κατηγόρησαν τους Βρετανούς πολιτικούς ότι μπλοφάρουν και είπαν ότι γνωρίζουν καλά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσει να χρησιμοποιείται η λίρα στη Σκωτία θα είναι επιβλαβής για τις επιχειρήσεις στην Αγγλία.

Ανέφεραν ότι, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Σκωτία δεν θα επιβαρύνεται με οποιοδήποτε μερίδιο του βρετανικού χρέους.
Η πρωτοβουλία αυτή των τριών κύριων κομμάτων, η πιο τολμηρή προσπάθεια ως τώρα από το βρετανικό πολιτικό κατεστημένο να πλήξει την προσπάθεια των εθνικιστικών Σκωτσέζων για ανεξαρτησία, αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι το θέμα του νομίσματος που θα χρησιμοποιεί η Σκωτία σε περίπτωση εξόδου της μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Οι Σκωτσέζοι αναμένεται να ψηφίσουν κατά πόσο η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της στις 18 Σεπτεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μόλις πάνω του ενός τρίτου τοποθετούνται υπέρ της ανεξαρτησίας.
Ο συντηρητικός Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν θα στείλει το μήνυμα σε ομιλία του την Πέμπτη, στοχεύοντας έτσι σε μια εκ των κεντρικών πολιτικών του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP)που επιχειρηματολογεί ότι η νομισματική ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή.
Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος για οικονομικές υποθέσεις Εντ Μπόλς αναμένεται να πει το ίδιο ξεχωριστά σε ημερομηνία που δεν έχει διευκρινιστεί.
Η συντονισμένη αυτή κίνηση αφήνει το SNP χωρίς άμεσο σχέδιο Β αφού έχει οικοδομήσει το επιχείρημά του για ανεξαρτησία βασισμένο στην υπόθεση ότι η Σκωτία θα έχει τη λίρα και δεν έχει δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε άλλο σενάριο.
«Είναι ασφαλές να πει κανείς ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο θέμα του νομίσματος», ανέφερε στο Reuters άτομο που γνωρίζει το σκεπτικό της βρετανικής κυβέρνησης.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου