Ετικέτες

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

15χρονη: «Έζησα μια κόλαση στο σχολείο. Με απειλούσαν και με έβριζαν χυδαία»

Τρόμος, απόγνωση, απελπισία, απομόνωση, μοναξιά. Αυτές είναι οι λέξεις που περιγράφουν το πώς νιώθουν τα παιδιά που πέφτουν θύματα bullying από συμμαθητές τους και όχι μόνο. Στην δύσκολη ηλικία της εφηβείας, όταν τα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ να αισθανθούν ότι ανήκουν σε ένα σύνολο, το bullying αφήνει αγιάτρευτες πληγές που κάνουν πολύ καιρό να επουλωθούν και πολλές φορές έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.
Η Μ. ακόμα και τώρα, τρία χρόνια μετά, όταν μιλά για την περίοδο που είχε πέσει θύμα bullying από συμμαθήτριές της ταράζεται. Όλα ξεκίνησαν όταν πήγαινε Γ’ Γυμνασίου. Ένα διαγώνισμα στάθηκε η αφορμή να στραφεί εναντίον της μια από τις καλύτερές της φίλες και να αρχίσει να διαδίδει ψέματα για εκείνη.
Το αποτέλεσμα; Την απομόνωσαν οι πάντες στο σχολείο.
«Η τότε καλύτερή μου φίλη, με αφορμή ότι ήθελα να διαλύσω τη σχέση της άρχισε να με διασύρει σε όλο το σχολείο. Ήταν πολύ εύκολο όλοι να την πιστέψουν γιατί ήταν από τα πιο δημοφιλή κορίτσια του σχολείου. Άρχισαν όλοι να μην μου μιλάνε και να είναι εχθρικοί απέναντί μου», εξομολογήθηκε η Μ.
Συγκλονιστικά είναι αυτά που περιγράφει η μητέρα της.
«Την ώρα του διαλείμματος η Μ. πήγαινε στην τουαλέτα και μιλούσαμε μαζί στο τηλέφωνο για να την παρηγορώ που δεν της μιλούσε κανένας. Της έστελναν απειλητικά μηνύματα στο Facebook και στο κινητό της τηλέφωνο, με χυδαίες βρισιές, και της έλεγαν ότι θα της φέρουν άτομα από άλλα σχολεία για να την δείρουν. Έκανα βόλτες έξω από το σχολείο για να αισθάνεται ασφαλής και δεν κυκλοφορούσε ποτέ μόνη της στην γειτονιά», είπε.
Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Το παιδί έκλαιγε συνεχώς, ξεσπούσε στους γονείς της και δεν ήθελε να πάει στο σχολείο της. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν μια ομάδα παιδιών, με αρχηγό την κοπέλα που είχε ξεκινήσει το bullying χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού της και της ζήτησαν να κατέβει κάτω.

«Με απείλησαν ότι θα με δείρουν και φοβήθηκα πάρα πολύ. Τους άκουγα και δεν έλεγα τίποτα. Ανέβηκα πάνω στο σπίτι μου και ξέσπασα σε κλάματα», είπε η Μ.

Η μητέρα της απευθύνθηκε στους καθηγητές του σχολείου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Μου είπαν να μην ανακατεύομαι και να αφήσω τα παιδιά να λύσουν τις διαφορές τους μόνα τους γιατί το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Την πήρα και της άλλαξα κατευθείαν σχολείο», είπε.

Κι εκεί όμως δεν την άφησαν σε ησυχία. Συνέχισαν τα απειλητικά μηνύματα μέσω Facebook και προσπάθησαν να διαδώσουν ψέματα για την Μ. και στο καινούργιο της σχολείο. Μέχρι που επενέβησαν οι γονείς της και μίλησαν με τους γονείς των παιδιών που τρομοκρατούσαν τη Μ.

Όλα τελείωσαν, όμως ακόμα και τώρα το κορίτσι δεν κυκλοφορεί στην περιοχή που μένει. Μάλιστα όπως εκμυστηρεύτηκε πολλές φορές της πέρασε από το μυαλό να κάνει κακό στον εαυτό της.

Και δεν είναι το μόνο παιδί που αντιμετωπίζει το bullying, προκαλώντας πόνο στον εαυτό του.

«Ξέρω κορίτσια, που επειδή είναι παχουλές ή λίγο ντροπαλές και δεν είναι αρκετά δημοφιλείς είναι θύματα bullying στο σχολείο. Πολλές από αυτές χαρακώνονται γιατί πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα φύγει ο πόνος τους», μου είπε η Κ.

Φυσικά ούτε λόγος να το πούνε στους καθηγητές ή στους γονείς τους.

«Αν το πούνε, τότε θα προκαλέσουν την οργή των παιδιών που τις τρομοκρατούν και δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν πουθενά», λέει, προσθέτοντας ότι τις περισσότερες φορές οι καθηγητές είναι παρατηρητές σε αυτά τα φαινόμενα.

«Γενικά οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε ενημερωμένοι για τους παιδαγωγικούς τρόπους παρέμβασης σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που νιώθουν ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τέτοια φαινόμενα, οπότε “προσποιούνται” ότι δεν συμβαίνουν και άλλοι πάλι είναι φορές που προσπαθούν τα λύσουν μόνοι το πρόβλημα όπως ξέρουν και μπορούν», δήλωσε η Α. Κριπαροπούλου, καθηγήτρια σε λύκειο της Αθήνας.

Η ίδια έχει συναντήσει αρκετά περιστατικά στο σχολείο της.

«Κυρίως έχουν εντοπιστεί περιστατικά με λεκτικό εκφοβισμό, υβριστικές εκφράσεις, φραστικές επιθέσεις απειλές, αλλά και περιστατικά απομόνωσης, σεξουαλικής παρενόχλησης και cyber bullying», δήλωσε, τονίζοντας ότι τα παιδιά που εκφοβίζουν σπάνια το κάνουν μπροστά σε ενήλικες.

«Δεν έχω βρεθεί ποτέ μπροστά σε ακραία περιστατικά, όμως μου έχει καταγγελθεί από μαθητή ότι του επιτέθηκαν έξω από το σχολείο και του καταλόγιζαν διαφορετική σεξουαλική προτίμηση, ενώ μια μαθήτρια παραπονέθηκε για συστηματική σεξουαλική παρενόχληση από συμμαθητή της», πρόσθεσε.

Η Κ. αποκάλυψε ότι τα θύματα του bullying ζουν μια κανονική κόλαση. Η ίδια συμμετέχει σε μια ομάδα ενημέρωσης κατά του bullying στο σχολείο της και προσπαθεί να στηρίξει φίλες της που περνούν δύσκολα στο σχολείο.

«Να είστε δυνατοί. Πάντα μετά την καταιγίδα βγαίνει το ουράνιο τόξο», λέει η Κ. στα θύματα του bullying θέλοντας να τους δώσει κουράγιο.


Πηγή :  star.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου