Ετικέτες

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Οργή Τούρκου Υπουργού Ενέργειας για «Πυρηνική Βόμβα»


18.01.2014

Στόχος της κυβέρνησης του ΑΚΡ είναι η πυρηνική βόμβα, έγραψε αρθρογράφος της εφημερίδας Ζαμάν, προκαλώντας την οργή του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.


“Αυτός που λέει κάτι τέτοιο είναι Τούρκος;”, ήταν η αντίδραση του Τούρκου Υπουργού.

Στο συνέδριο των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Τανέρ Γιλντίζ αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της Ζαμάν που υπογράφει ο Σαχίν Αλμπάι. “Τι λέει; Ότι η Τουρκία πρόσθεσε ένα άρθρο σε συμφωνία για εμπλουτισμό ουρανίου όπως το Ιράν; Εμείς αυτή τη συμφωνία την υπογράψαμε και με τις ΗΠΑ, και με τον Καναδά, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Σε όλες τις συμφωνίες υπάρχει παρόμοιο άρθρο. Σύμφωνα με το άρθρο, αν οι δύο χώρες συμφωνήσουν μεταξύ τους μπορούν να αρχίσουν εργασίες γι’ αυτό το θέμα¨.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως “αν η Τουρκία κάνει διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με οποιαδήποτε χώρα, τέτοιες πρόνοιες θα αφορούν σε ειρηνικούς σκοπούς. Αλλά ξαφνικά δημιουργήθηκε θέμα για εμπλουτισμό ουρανίου από την Τουρκία”.

Ο Τανέρ Γιλντίζ πρόσθεσε: “Αυτό έχει σχέση με τις συγκυρίες. Αλλά ένας αρθρογράφος γράφει ότι η διεθνής κοινότητα μας λέει ‘προσέχετε, υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος`. Κι ερωτώ. Αυτός ο φίλος είναι πολίτης της Τουρκίας;”

Κατά την επίσκεψή του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία είχε προκληθεί σάλος έπειτα από δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τον αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας στη Σινώπη προστέθηκε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται ο εμπλουτισμός ουρανίου από την Τουρκία. Η ιαπωνική εφημερίδα είχε γράψει ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η Τουρκία ενδεχομένως να καταφέρει να ενισχυθεί με πυρηνικό εξοπλισμό.


http://energia.gr/article.asp?art_id=78274

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου