Ετικέτες

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ελλάς-Ρωσία, θρησκευτικός τουρισμός: τα Ιόνια Νησιά στο προσκήνιο


Поздравляю* σε όσους συμμετείχαν στη Ρωσική Εβδομάδα

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ζακυνθινών με τους Ρώσους και η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού ως μια προσήκουσα μορφή εναλλακτικού τουρισμού, ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια του 12ου Διεθνούς Κοινωνικού Φόρου «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά».
Στο νησί μας ήρθαν δύο Ρώσικα πλοία (ένα αποβατικό και ένα πολεμικό), καθώς και Ρώσοι εκπρόσωποι, που ήρθαν σε επαφή με τις τοπικές Αρχές και τόνισαν πως το ενδιαφέρον τους για το νησί μας είναι αυξημένο, κάτι εξάλλου που αποδεικνύεται και από την κατακόρυφη άνοδο τουριστών από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Το διεθνές κοινωνικό φόρουμ αποτελεί μείζονος σημασίας έργο στον τομέα της λαϊκής (μη κυβερνητικής) διπλωματίας, του διαλόγου μεταξύ των λαών και των πολιτισμικών ανταλλαγών.
Η υποδοχή του Ρωσικού Στόλου
Η έλευση των Ρώσικων πλοίων στο νησί μας έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου. Το ένα από τα δύο κατάφερε να δέσει στην προβλήτα γύρω στις 2 το μεσημέρι, ενώ το δεύτερο έμεινε αρόδου (μεσοπέλαγα), δεδομένου ότι έχει βύθισμα 8 μέτρων και δεν κατάφερε να προσεγγίσει στο συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να το επισκεφθεί.
Αυτό ήταν ένας γεγονός που στεναχώρησε τους Ρώσους, με τον επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας στα Ιόνια Νησιά Νίκο Κανούλα, να ζητά από τον Δήμαρχο, Στέλιο Μποζίκη, και από τον Αντιπεριφερειάρχη, Διονύση Μυλωνά, να βρεθεί ένα μικρό σκάφος για να πηγαίνει τον κόσμο στο πολεμικό πλοίο, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν.
Οι επαφές
Πλαισιωμένοι από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και τουριστικό πράκτορα, Τάσο Μποτώνη, ο κ. Κανούλας και οι δύο Ρώσοι πλοίαρχοι συναντήθηκαν στην Ιερά Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου με τον Μητροπολίτη Δωδώνης, κ.κ. Χρυσόστομο, ενώ στη συνέχεια πήγαν στο Δημαρχείο και στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου αντάλλαξαν δώρα με τους κ.κ. Μποζίκη και Μυλωνά, αντίστοιχα.
Άπαντες επισήμαναν πως η «Ρώσικη εβδομάδα στο Ιόνιο» έχει γίνει πλέον θεσμός και ουσιαστικά πρόκειται για να επταήμερο εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένο στην ιστορική μνήμη, στις τέχνες, στον πολιτισμό και στον τουρισμό.
Το εγχείρηµα που είναι ενταγμένο στη γενικότερη προσπάθεια για βελτίωση των τουριστικών σχέσεων, αλλά και της φιλίας µεταξύ Ρωσίας και Ζακύνθου πέτυχε απόλυτα. Σε αυτό άλλωστε, έχει βοηθήσει πολύ η αδελφοποίηση της Ζακύνθου µε την Αγ. Πετρούπολη, ενώ το ενδιαφέρον των Ρώσων για το νησί έχει αυξηθεί όχι απλά και µόνο µε την απευθείας αεροπορική σύνδεση, αλλά και µε την αύξηση των πτήσεων εβδομαδιαίως.
Προς τιμή του Ουσακώφ
Μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα ήταν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αγίου Ναυάρχου, Θεόδωρου Ούσακώφ, που έγιναν το πρωί της Κυριακής, παρουσία Ρώσων εκπροσώπων και των τοπικών Αρχών.
Ο Ρώσος ναύαρχος είχε διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην απελευθέρωση της Ζακύνθου από τους Γάλλους και στη δημιουργία της Επτανήσου Πολιτείας.
Η προτομή του τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου και υπήρξε κατάθεση στεφάνων.
undefinedΓιορτή παραδοσιακής κουζίνας
Χθες βράδυ πέρα από τη γιορτή της ελληνικής και ρωσικής κουζίνας, στην οποία συμμετείχαν ο γνωστός σεφ και διευθυντής του Ιδρύματος Διατήρησης της Ρωσικής Κουζίνας “Ρωσική Παραδοσιακή Κουζίνα», Μακσίμ Σίρνικοβ, και ο γνωστός σεφ της Ζακύνθου, Νίκος Έγκαρχος-Μαλάνος, είχαμε εορταστική συναυλία στην πλατεία Σολωμού.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία της ορχήστρας και του συνόλου “Τραγούδια και Χοροί” του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο ρόλος του θρησκευτικού τουρισμού…
Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Ο ρόλος του θρησκευτικού τουρισμού στην ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων», όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Δωδώνης, κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ (είναι και πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος).
“Οι δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας είναι πολύ παλαιοί και ιδιαίτερα ισχυροί. Έχουν σφυρηλατηθεί στο πέρασμα των αιώνων, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται την κοινή χριστιανική ορθόδοξη πίστη, κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες, αλλά και κοινές ιστορικές εμπειρίες. Η παρουσία του Ελληνισμού στην Ρωσία και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ανιχνεύεται από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια. Ο εκχριστιανισμός της Ρωσίας, τον 10ο αιώνα, θα επιδράσει θετικά στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού των βορείων ακτών της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου. Η Ρωσία θα αφομοιώσει τον χριστιανικό πολιτισμό από το Βυζάντιο και μέσω αυτού το ελληνικό βυζαντινό πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι χαρακτηριστικό το ότι μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα όλοι σχεδόν οι Μητροπολίτες της Ρωσίας ήταν Έλληνες.
Στις ημέρες μας συνεχίζεται εντονότερα αυτή η ευλογημένη συνεργασία των δύο λαών μας και ευχή όλων μας αποτελεί η περαιτέρω συνεργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς για το καλό των πολιτών μας, για την ευημερία και για την πνευματική, πολιτιστική και υλική πρόοδό τους. Επιτρέψτε μου επίσης, ως Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και Πρόεδρος της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, αλλά και μες από την τριαντάχρονη και πλέον εμπειρία μου στα θέματα του λεγόμενου Θρησκευτικού Τουρισμού και της αναπτύξεώς του μεταξύ των δύο κρατών μας, της Ελλάδας και της Ρωσίας, να απευθύνω στην αγάπη σας και την χαρά μου, διότι με συναντήσεις αυτού του τύπου και η Εκκλησία έχει την δυνατότητα να δείξει τη μέριμνά της πάνω σε προβλήματα και τάσεις του σύγχρονου ανθρώπου”
ανέφερε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.
Πρόταση ανέγερσης ναού
Στη συνέχεια ο κ.κ. Χρυσόστομος έκανε μια πρόταση που σίγουρα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, αφού κάλεσε τους Ρώσους να φτιάξουν Ναό στο νησί μας για να εορταστεί του χρόνου τον Οκτώβρη ο Ναύαρχος, Θεόδωρος Ούσακώφ!
“Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο του τουριστικού μοντέλου, που όλοι γνωρίζουμε. Δεν στοχεύουν απλά στην απαραίτητη αναψυχή και ξεκούραση που αναζητά εναγωνίως, πολλές φορές, ο άνθρωπος της εποχής μας, αλλά επιδιώκουν να ερεθίσουν και τα πνευματικά και θρησκευτικά του αισθητήρια, καλώντας τον σε κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό.
Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις παίρνουν επίσημη και θεσμική μορφή, στο πλαίσιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, πριν δεκατρία χρόνια. Ήταν 23 Νοεμβρίου 2000, όταν η Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή την εμπνευσμένη πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστού Χριστοδούλου, για την ανάγκη δημιουργίας Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
Σε τέσσερις (4) συγκεκριμένους πυλώνες εδράζεται η ιδέα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, όπως τις αντιλαμβάνεται η Εκκλησία μας και επί των οποίων εργάζεται συστηματικά το Συνοδικό Γραφείο, το οποίο μου εμπιστεύτηκε η Εκκλησία μας από του έτους 2008 μέχρι σήμερα. Οι εν λόγω πυλώνες είναι: 1) Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ, 2) Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ, 3) Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ και 4) Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.
Ελάτε, αδελφοί μας Ρώσοι, να κτίσουμε τον Ναό που θα στεγάσει τον Άγιο Ναύαρχο Θεόδωρο Ούσακώφ και όλοι μαζί, εκεί στον Ναό του, να τον εορτάσουμε του χρόνου, στις 15 Οκτωβρίου”.

 
Στ. Μποζίκης: “Μεγάλη η προσφορά του Μητροπολίτη Δωδώνης”
Ο Δήμαρχος, Στέλιος Μποζίκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή που έχει ο Μητροπολίτης Δωδώνης στη σύσφιξη των σχέσεων με τον Ρωσικό λαό και την έλευση Ρώσων τουριστών.
Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος και ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Κολύρης, για να αλλάξει προς το καλύτερο το τουριστικό μοντέλο της Ζακύνθου.
“Επί 30 χρόνια ο τουρισμός της Ζακύνθου δεν αναπτύχθηκε, όπως έπρεπε. Επανακαθορίσαμε και επανασχεδιάσαμε τις ενέργειές μας. Αυτό έγινε για πρώτη φορά στο νησί. Ο προσκυνηματικός τουρισμός είναι στις προτεραιότητές μας, γιατί αποτελεί τον προσήκουσα μορφή του εναλλακτικού τουρισμού. Ο τόπος μας έχει το μοναδικό Μεγαλοβδόμαδο, την εκτυφλωτική λαμπρή, τις λιτανείες και τα πανηγύρια, καθώς και τις πονεμένες Παναγίες. Προσφέρεται, λοιπόν, για μια τέτοια δράση” υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
undefinedΝ. Κανούλας: “Σας ευχαριστώ όλους”
Ο επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στα Ιόνια Νησιά, Νίκος Κανούλας, ευχαρίστησε όλους για την υποδοχή που επιφύλαξαν στους συμπατριώτες του.
“Θερμά ευχαριστώ σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους πολίτες που βοήθησαν τη δημιουργία αυτής της τόσο όμορφης διοργάνωσης στο νησί σας. Ο πολιτισμός φέρνει τουρισμό και η διαφήμισή του νησιού σας στη χώρα μας είναι μεγάλη. Όλοι έμειναν γοητευμένοι και το μήνυμα αυτό ήδη μεταδόθηκε στη Ρωσία μέσα από τις ανταποκρίσεις των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών που μας συνοδεύουν. Η συνεργασία μας δεν λήγει εδώ, καθώς του χρόνου ετοιμάζουμε να γίνει ένα φόρουμ με επιχειρηματίες”.

*Поздравляю: συγχαρητήρια

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr
http://imerazante.gr/2013/10/14/72430

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου