Ετικέτες

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Κόβεται η κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής



Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε τη Δευτέρα




Η Βουλή εξετάζει και το αν υπάρχει συνταγματική δυνατότητα για να διακοπεί ή να ανασταλεί η χορήγηση βουλευτικής αποζημίωσης στους συλληφθέντες

Το θεσμικό οπλοστάσιο ενισχύει η κυβέρνηση προκειμένου να «τσακίσει» συντριπτικά την Χρυσή Αυγή και την εγκληματική της δράση όπως αυτή αποκαλύπτεται από τις σημαντικές έρευνες των διωκτικών αρχών και της Δικαιοσύνης .

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Αμερική επισήμανε ότι: «Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Θα κάνουμε τα πάντα. Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής έχουν συλληφθεί για εγκληματική δραστηριότητα και θα δικαστούν με δημοκρατικό τρόπο. Εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη που ξεκίνησε σωστά και θα τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο την υπόθεση» ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «η Δημοκρατία δεν μπορεί να πληρώνει τους εχθρούς της».
Υπο αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε χθες στην Βουλή τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων των οποίων ηγετικά στελέχη κατηγορούνται για κακουργήματα. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνεργασία με το νομικό επιτελείο του κοινοβουλίου και σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων (πλην Χ.Α) ετοιμάζεται να προωθήσει αντίστοιχες τροποποιήσεις στον Κανονισμό του Σώματος προκειμένου να ανασταλεί η χορήγηση αποζημίωσης και ατελειών προς τους κατηγορούμενους βουλευτές. Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης – η οποία, όπως είπε, απαιτεί απλή πλειοψηφία – προκειμένου να αποφευχθούν επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Τέλος, στην δέσμη μέτρων για την θεσμική θωράκιση της χώρας περιλαμβάνεται και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα στην Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων
Ειδικότερα, η ρύθμιση που έφερε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετά από συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και συνεννοήσεις με τον κ. Βενιζέλο,  αφορά στην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.
Η ρύθμιση πρόκειται να εισαχθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια» και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας προβλέπεται «ως στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας και της Δημοκρατίας» η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων όταν ηγετικά στελέχη αυτών κατηγορούνται για «τα εγκλήματα των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας), 148 παρ. 2 (διακεκριμένη κατασκοπεία), 187 (εγκληματική οργάνωση) ή  187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα». Ως «ηγετικά στελέχη» θεωρούνται ο αρχηγός κόμματος, πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας, «εκείνος που ασκεί την πραγματική διεύθυνση του κόμματος». Πέραν αυτών η διάταξη ενεργοποιείται όταν ασκηθεί δίωξη των παραπάνω αδικημάτων «κατά περισσοτέρων του ενός δεκάτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός δεκάτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους».  Η απόφαση της αναστολής θα γίνεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών ενώ οι ίδοι θα αποφασίζουν την αναδρομική καταβολή των παρακρατηθέντων σε περίπτωση «εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης».
Αναστολή καταβολής και των βουλευτικών αποζημιώσεων
Πέραν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνεργασία με τις νομικές υπηρεσίες της Βουλής και με συνεχείς συνεννοήσεις με τους γραμματείς των Κ.Ο των κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής) αναζητά Συνταγματικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «ατέλειες» του Κανονισμού του Σώματος που προκύπτουν  από τις ομολογουμένως πρωτοφανείς για τα κοινοβουλευτικά χρονικά συνθήκες που δημιουργούν οι συλλήψεις έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Στους βασικούς προβληματισμούς του Προεδρείου περιλαμβάνεται και το αν υπάρχει Συνταγματική δυνατότητα να διακοπεί ή ανασταλεί η χορήγηση βουλευτικής αποζημίωσης, των ατελειών και των υπόλοιπων «προνομίων» (σ.σ. βουλευτικά ΙΧ, συνεργάτες, επιδόματα γραφείου, κίνησης κ.α.) προς εκείνους τους βουλευτές που διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος. Σε κάθε περίπτωση ο Κανονισμός του Σώματος προβλέπει περικοπή του 1/30 της αποζημίωσης για κάθε ημέρα αδικαιολόγητης απουσίας από συνεδριάσεις της Ολομέλειας.  Σε πιθανή ενεργοποίηση της διάταξης θα κοπεί περίπου το 20% της αποζημίωσης. Όμως, όπως αναφέρουν κύκλοι του προέδρου θα υπάρξει το εξής παράδοξο: «να διακοπεί ή ανασταλεί η κρατική χρηματοδότηση προς το κόμμα καθώς οι βουλευτές του συγκροτούν εγκληματική οργάνωση και την ίδια ώρα οι συγκεκριμένοι βουλευτές να λαμβάνουν βουλευτική αποζημίωση, έστω και «ψαλιδισμένη»»!
/Π.Θέμα
Υπο αυτά τα δεδομένα μεταξύ των εισηγήσεων βρίσκεται και η άποψη που αναφέρει πως :όσοι βουλευτές προφυλακίζονται έπειτα από άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος ή φυλακίζονται με πρωτόδικη δικαστική απόφαση για κακούργημα, θα χάνουν τη βουλευτική αποζημίωση και τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα ατέλειες.
Να σημειωθεί ότι η βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε περίπου 5.500 ευρώ καθαρά και σε αυτά προστίθενται 3.000-4.000 ευρώ μετρητά ως επίδομα γραφείου, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα κίνησης και άλλα.

Χρήστος Μπόκας / Π.Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου