Ετικέτες

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Οταν οι Beatles άλλαξαν την ιστορία της μουσικής: Σαν σήμερα ηχογράφησαν το πρώτο τους τραγούδι



Οταν οι Beatles άλλαξαν την ιστορία της μουσικής: Σαν σήμερα ηχογράφησαν το πρώτ
Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου 1962 ηχογραφήθηκε ένα τραγούδι που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Πρόκειται για το «Love me Do», το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησαν οι Beatles και σηματοδότησε την αρχή της καριέρας τους.
Το «Love Me Do» ήταν το πρώτο σινγκλ των Beatles, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στη Βρετανία έφτασε αμέσως το αριθμό 17 στα Βρετανικά charts αλλά έφτασε στην κορυφή στις ΗΠΑ. Το 1982 παρουσιάστηκε εκ νέου αγγίζοντας τον αριθμό 4.

Το διάσημο πια τραγούδι, αποτελεί μία πρώιμη σύνθεση των Λένον και ΜακΚάρτνεϊ και το έγραψαν την περίοδο 1958-1959, μία μέρα που είχαν κάνει κοπάνα από το σχολείο σε ηλικία 16 ετών.
Το «Love me Do» ηχογραφήθηκε από τους Beatles σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις με τρεις διαφορετικούς ντράμερ στο στούντιο της EMI Studios στο Λονδίνο :
Στις 6 Ιουνίου 1962 με ντράμερ τον Πιτ Μπεστ. Αυτή η έκδοση που παλαιότερα θεωρούνταν χαμένη είναι διαθέσιμη στο Anthology 1.
Η πρώτη σωστή ηχογράφηση έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 1962 . Τον Αύγουστο , ο Μπεστ είχε αντικατασταθεί από τον Ρίνγκο Σταρ. Ο παραγωγός Τζορτζ Μάρτιν δεν ενέκρινε τη δουλειά του Μπέστ και θεωρούσε ότι δεν ήταν κατάλληλος για στούντιο. Ετσι το συγκρότημα αναζήτησε έναν ντράμερ που να μπορεί να εργαστεί σε στούντιο και τον βρήκε στο πρόσωπο του Σταρ.
Η δεύτερη ηχογράφηση έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου 1962 . Μία εβδομάδα αργότερα , οι Beatles επέστρεψαν στο ίδιο στούντιο και έκαναν μια ηχογράφηση του «Love Me Do» με τον Αντι Γουάιτ στα ντραμς, ενώ ο Σταρ έπαιζε ντέφι. Ο ήχος από το ντέφι δεν υπάρχει σχετικά στην ηχογράφηση της 4ης Σεπτεμβρίου και αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να διακρίνει κανείς την ηχογράφηση του Σταρ από του Γουάιτ.
Οι αρχικές κασέτες της έκδοσης της 4ης Σεπτεμβρίου για το «Love Me Do» δεν έχουν βρεθεί. Η τυπική διαδικασία στα Abbey Road Studios ήταν να διαγράψει το τις πρώιμες κασέτες για σίνγκλς που είχαν γίνει ήδη κύριες κασέτες. Αυτή ήταν η τύχη των δύο σίνγκλς των Beatles που περιλάμβαναν τέσσερα τραγούδια: Τα «Love Me Do», «PS I love you», «She Loves You» και «I’ll Get You»
Έτσι, για πολλά χρόνια τα μόνα σωζόμενα αντίγραφα ηχογραφήσεων ήταν οι Parlophone 45ρηδες δίσκοι βινυλίου του 1962.
Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου