Ετικέτες

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

6 αστικοί (και μικροαστικοί) μύθοι στον χώρο της αριστεράς και του α/α χώρου για τον φασισμό και τις τελευταίες εξελίξεις!



 
 
 
 
 
 
1 Vote


Αυτό το κείμενο είναι ενός συντρόφου που ήταν παλιά συγγραφέας στους σχολιαστές χωρίς σύνορα, του no longer safe.
 1. Η Χρυσή Αυγή είναι το απόλυτο όργανο του συστήματος, η ΝΔ είναι φιλική με τη Χρυσή Αυγή και δεν πρόκειται να την πειράξει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ποτέ το σύστημα δεν έχει ένα και μόνο απόλυτο όργανο. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις θυσιάζει, παγώνει, ή και καταστρέφει τα εργαλεία του. Η ΝΔ είναι φιλική με την ΧΑ “τόσο-όσο…”. Δηλαδή στον βαθμό που νόμιζε ότι την έλεγχε ως ένα προληπτικό αντίβαρο της ανόδου της αριστεράς και του κινήματος. Η τωρινή στροφή δείχνει ότι είχε λάθος στρατηγική και την αλλάζει. Δεν υπάρχει καμιά συνομωσία πίσω από αυτό αλλά εκφράζει την πίεση που έχει δεχτει πρωτίστως από την αγανάκτηση και τον αντιφασιστικό ξεσηκωμό της κοινωνίας που εμπεριέχει και υπερβαίνει την συνολικότερη αγανάκτηση από την συνολική πολιτική της. Δευτερευόντως έχει να κάνει και με τις διεθνείς πιέσεις που ασκήθηκαν από το εξωτερικό. Αυτό εξάλλου που φοβούνται σε ΕΕ και ΗΠΑ είναι η κοινωνική εξέγερση που μπορεί να πάρει ή να ξεκινησει από την αντιφασιστική δράση και που μπορεί να διαλύσει το σύνολο της επιβαλλόμενης πολιτικής.

2. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα τελείως αυτονομημένο φαινόμενο από το αστικό πολιτικό σύστημα και χρειάζεται μέτωπο όλων των υπολοίπων εναντίον της.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ποτέ ένα κόμμα που κινείται μέσα στα πλαίσια του αστικού κράτους (θέλοντας βέβαια να το μεταλλάξει φασιστικά στην περίπτωση της ΧΑ) και κυριως μέσα στα πλαίσια της αποδοχής της αστικής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας , δεν είναι έξω από το αστικό πολιτικό σύστημα. Η ΧΑ όχι μόνο ενθυλάκωσε δυνάμεις στο “βαθύ κράτος” της αστυνομίας, της ΚΥΠ, του στρατού, αλλά σαφέστατα χρηματοδοτήθηκε και στηρίχτηκε από επιχειρηματίες, καναλάρχες, εφοπλιστές κλπ. Επιπλέον, το παραδοσιακό αστικό πολιτικό σύστημα με την ανοχή του αλλά κυρίως με αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο της πολιτικής του την άνδρωσε. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα επιχείρησε να παίξει και με την πιθανότητα συγκυβέρνησης μαζί της. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα κοινό μέτωπο με το κράτος ή με τα αστικά πολιτικά κόμματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν μπορούμε υπό προϋποθέσεις να χρησιμοποιούμε και τα νομικά μέσα που έχουμε ή πολύ περισσότερο να μην απευθυνόμαστε πολιτικά για να κερδίσουμε την βάση των ψηφοφόρων που ακόμη ακολουθούν ή ψηφίζουν αστικά κόμματα.
3. Ο φασισμός δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί σε τελική ανάλυση είναι καπιταλισμός, οπότε το πρόβλημα θα λυθεί ταυτόχρονα με το σοσιαλισμό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ίδιο ισχύει και με τον ρατσισμό και με τον εθνικισμό και με την θρησκοληψία και με τα πάντα γύρω μας. Μπορούμε λοιπόν να παραιτηθούμε από κάθε είδους δράση και να περιμένουμε τον καπιταλισμό να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε ακόμη και από το σπίτι μας φορώντας τις παντόφλες μας. Αν ωστόσο φιλοδοξούμε να προστατέψουμε κατ ελάχιστον τους υλικούς όρους διαβίωσης μας, πρέπει να φτιάξουμε, να αναθερμάνουμε ή να δημιουργήσουμε σωματεία και να παλεύουμε με αυτά. Αυτά αντικειμενικά πρέπει να προστατευτούν από τις φασιστικές συμμορίες. Το παράδειγμα του Περάματος είναι χαρακτηριστικό για το εάν μπορείς να παλέψεις για ανατροπή του καπιταλισμού χωρίς να ασχοληθείς με τον φασισμό. Αυτό ακριβώς έκανε μέχρι εκείνη την στιγμή το ΠΑΜΕ. Ο φασισμός είναι αυτός που θα ασχοληθεί μαζί σου και πρέπει να μπορείς να τον αντιμετωπίσεις.
4. Η Χρυσή Αυγή είναι κόλπο, ο ναζισμός είναι κόλπο, τα μαχαιρώματα είναι κόλπο και θέλουν να αποπροσανατολίσουν το λαό από το μνημόνιο.
AΠΑΝΤΗΣΗ: Στον καπιταλισμό τα πάντα είναι “κόλπα”. Η βασική αντίθεση εργασίας-κεφαλαίου διαμεσολαβείται μέσα από μια σειρά τέτοια “κόλπα”. Η ανάγκη πολιτικής μάχης είναι αυτό που μας οδηγεί η δημιουργία αυτών των “κόλπων”. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του οικονομισμού και του συντεχνιασμού που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν “καθαρούτσικες” απεργίες με οικονομικά αιτήματα, χρεωκόπησαν την επαύριο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα όταν φάνηκε η γύμνια τους και η αδυναμία τους να ακολουθήσουν τον αντίπαλο που “άλλαξε την ατζέντα”. Μοιάζουν με τους γραφικούς προπονητές που έχουν περάσει όλο το καλοκαίρι σε πετυχημένες προπονήσεις και στο πρώτο ματς του φθινοπώρου τρωνε 5 γκολ και διαμαρτύρονται επειδή “στίβος ήταν βαρύς”. Ως είθισται η ίαση έρχεται με αλλαγή προπονητή και αγωνιστικής τακτικής και αυτό πρέπει να παλευτεί μέσα στα σωματεία….
5. Οι διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής γίνονται για να χτυπηθεί αύριο η Αριστερά και να μας ξαναστείλουν στα ξερονήσια.
AΠΑΝΤΗΣΗ: Οι διώξεις που κάνει μια κυβέρνηση και ένα κράτος που επιχειρεί να λειτουργεί βοναπαρτιστικά (η θεωρία των δύο άκρων αυτό σημαίνει) είναι σε ευθεία συσχέτιση με το είδος των κοινωνικών πιέσεων που θα ασκηθούν από την μια ή την άλλη πλευρά. Στην παρούσα φάση στο “ζιγκ ζαγκ” της κοινωνικής συνείδησης η αντιφασιστική δυναμική κυριάρχησε και επέβαλλε την καταστολή προς τα ναζιστικά άκρα δεξιά. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η κρατική μηχανή θα επιδιώξει να ρεφάρει αύριο με αντίμετρα. Το εάν καταφέρει να τα κάνει ή να τα πετύχει έχει να κάνει με το εάν εμείς ως κίνημα θα το επιτρέψουμε. Κλασσικό παραδείγμα προς μίμηση: η Ρωσία το καλοκαίρι του 1917 όταν οι μπολσεβίκοι όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν αλλά μπήκαν μπροστάρηδες στο να νικηθεί το πραξικόπημα του Κορνίλωφ μπαίνοντας μπροστάρηδες στην μάχη απέναντι του χωρίς καμιά συμφωνία ή πολιτική παραχώρηση στην κυβέρνηση Κερένσκι. Όταν μετά την ήττα της δεξιάς, η δημοκρατική κυβέρνηση επιχείρησε να καταστείλλει την μπολσεβίκικη αριστερά, η λαϊκή απήχηση και δύναμη που είχε αυτή αποκτήσει οδήγησε σύντομα την δημοκρατική καταστολή στο κενό ανοίγοντας πλέον διάπλατα τον δρόμο για την επανάσταση. Κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή η Γερμανία του μεσοπολέμου όταν η σχεδόν αδιάφορη και παθητική αντιμετώπιση του ναζισμού από το ΚΚ Γερμανίας με την σταλινική σεχταριστική πολιτική του το οδήγησε στην αδράνεια και στην ήττα.
6. Η σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει κάτι γιατί τον φασισμό τον τσακίζουν μόνο οι λαϊκοί αγώνες.
AΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί να σημαίνει πολλά αν συνδυαστεί με την συνέχεια και ανάπτυξη των λαϊκών αγωνων. Η ακέφαλη ναζιστική συμμορία σημαίνει ότι εξαρθρώνεται εν μέρει επιχειρησιακά και σίγουρα όπως φάνηκε χθες για κάποιο διάστημα τουλάχιστον η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά των ναζί. Ασφαλώς θα επιχειρήσουν ανασυγκρότηση. Το θέμα είναι να μην τους δώσεις τον αναγκαίο πολιτικό χρόνο. Η ίδια η ναζιστική συμμορία εξοντώνεται (προσωρινά ή εν μέρει έστω) εξαιτίας της συσσωρευμένης αντιφασιστικής δυσαρέσκειας που κορυφώθηκε με την δολοφονία του Π. Φύσσα. Το αντιφασιστικό τσουνάμι των ημερών πριν αποτυπωθεί σε διώξεις είχε ξεδιπλωθεί σε όλους τους δρόμους και σε όλες τις πόλεις της χώρας με τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από τον Φλεβάρη του 2012. Μόνο όσοι ζουν στον μικρόκοσμο της συντεχνιακής-οικονομίστικης ζωής του σωματείου τους ή του μικρού στεκιού δεν το βλέπουν αυτό.

Διαδώστε το!

Πηγή, http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου