Ετικέτες

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η Τουρκία προτίμησε την Κίνα παρά τις συστάσεις των ΗΠΑ


27/9/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 27 εμφανίσεις
n_55234_4Κρίσιμη απόφαση Τουρκίας – Κίνας για αντιπυραυλικά συστήματα
 Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας υιοθέτησε μια κρίσιμη απόφαση κατά την χθεσινή του συνεδρίαση. Κατακύρωσε την συμπαραγωγή του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, ύψους 4 δις δολαρίων, στην κινεζική εταιρία CPMIEC.
 Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην αγοράσει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από χώρες εκτός ΝΑΤΟ. Αναλυτές περιμένουν την αντίδραση των ΗΠΑ.Η απόφαση δεν αποτέλεσε έκπληξη αναλογιζόμενοι την πολιτική του Ερντογάν όσον αφορά την απόκτηση κρίσιμων τεχνολογιών στην αμυντική βιομηχανία.
 Οι ανάδοχοι του διαγωνισμού ήταν οι εταιρείες Raytheon και Lockheed Martin με το σύστημα Patriot, η ρωσική εταιρεία Rosoboronexport με το σύστημα S-300, το κινεζικό σύστημα FD-200 και η γαλλοιταλλική κοινοπραξία Eurosam με το σύστημα SAMP-T.

 Η Lale Kemal της εφ/δας Hurriyet γράφει ότι η εν λόγω συμφωνία είχε συζητηθεί από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Αμύνης σε συνάντηση τον Ιανουάριο. Αντί να δαπανηθούν 4 δις δολάρια προκειμένου να αγοραστούν 12 αντιπυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, η κυβέρνηση ήθελε να τροποποιήσει τη συμφωνία, να μειώσει το κόστος και να συμβάλει στην εθνική οικονομία. Επιπρόσθετα, στη συνάντηση η κυβέρνηση υπονόησε ότι ανέμεναν από τους  πλειοδότες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την συμπαραγωγή των συστημάτων.
 Να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη εγκαταστήσει συστήματα Patriot στην Τουρκιά για να αντιμετωπίσει την πιθανή συριακή απειλή. Εικάζονταν ότι η κίνηση αυτή είχε αυξήσει τις πιθανότητες για αγορά του συστήματος από την Τουρκία.
 Επιπρόσθετα, οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Τουρκία να μην αγοράσει συστήματα από Ρωσία και Κίνα γιατί θα ήταν δύσκολο να τα ενσωματώσει στα συστήματα του ΝΑΤΟ.
 Η αρθρογράφος εκτιμά ότι ο Π/Θ μπορεί να υπολογίζει να επεκτείνει την εγκατάσταση των Patriot στην Τουρκία και τελικά να κατορθώσει να λάβει τα Patriot ως δωρεά.
 Τέλος αναφέρει ότι παρόλη την απόφαση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την συμπαραγωγή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με την Κίνα, εν καιρώ η Τουρκία μπορεί να επιλέξει την συνεργασία με τις ΗΠΑ. (Hurriyet, Taraf)
Category: Ειδησεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου