Ετικέτες

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Ο βομβιστής που φοβάται η Ουάσινγκτον



undefined
13.08.2013

Η απειλή της τρομοκρατίας που προέρχεται από την  Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, στην Υεμένη εστιάζεται στον πονηρό ηγέτη της ομάδας, Nasir al-Wuhayshi.

Ο Wuhayshi είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός οργανωτής και χαρισματικός ηγέτης, στα χνάρια του νεκρού μέντορά του Osama bin Laden.



Εδώ και λίγο καιρό ο Wuhayshi έγινε το νούμερο δύο της Αλ Κάιντα. Όμως, παρά τη μεγάλη θέση του Wuhayshi μεταξύ των εγκεφάλων της τρομοκρατίας, καμία επιχείρηση δεν ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ από τον Ibrahim al-Asiri  τον κατασκευαστή βομβών της ομάδας.
Ο al-Asiri ήταν φοιτητής χημείας και κατάγεται  από τη Σαουδική Αραβία. Έχει ριζοσπαστικοποιηθεί μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Σύμφωνα με το Daily Beast έχει αποδειχθεί μοναδικά έμπειρος στην επινόηση βομβών που μπορεί να ξεφύγουν ακόμη και από τις πιο εξελιγμένες μορφές ανίχνευσης.

Ήρθε στο προσκήνιο το 2009, μετά από μια παρολίγον επιτυχημένη επίθεση δολοφονίας του Σαουδάραβα πρίγκιπα Bin Nayef . Ο al-Asiri  είχε επινοήσει τη βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας. Ο επιτιθέμενος ήταν ο ίδιος ο αδελφός του.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η βόμβα είχε εμφυτευτεί στο ορθό έντερο του νεαρού al-Asiri , αλλά αποδείχθηκε ότι την είχε ραμμένη στο εσώρουχό του. Ο al-Asiri απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης, η οποία τον σκότωσε ακαριαία. Ο Bin Nayef κατάφερε να ξεφύγει με μόνο ελαφρά τραύματα.

Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, η AQAP-χτύπησε και πάλι, αυτή τη φορά με μια νέα έκδοση του ίδιου είδους βόμβας. Ένας Νιγηριανός της AQAP παραλίγο να ανατινάξει ένα εμπορικό αεροσκάφος πάνω από το Ντιτρόιτ.

Η συσκευή οδήγησε στον al-Asiri . Το 2010, η AQAP κατάφερε να τοποθετήσει βόμβες σε δύο αεροπλάνα των ΗΠΑ. Το εκρηκτικό υλικό ήταν έξυπνα τοποθετημένο σε δοχεία μελάνης εκτυπωτή. Ήταν άλλο ένα δημιούργημα του al-Asiri. Για τους αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών δεν υπάρχει τίποτα καθησυχαστικό στο γεγονός ότι ο al-Asiri   δεν έχει κάνει ακόμα κάποια μεγάλη επίθεση. 

Το αποδίδουν σε καθαρή τύχη. Λίγα πράγματα τους ανησυχούν τόσο όσο η πεποίθηση ότι ο al-Asiri  πέτυχε να αναπτύξει ένα νέο είδος βόμβας που μπορεί να εμφυτεύεται χειρουργικά μέσα στο ανθρώπινο σώμα. 

Το 2011, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έμαθαν  ότι ο al-Asiri   συνεργαζόταν στενά με γιατρούς που είχαν σχέση με την AQAP και είχαν δοκιμάσει τη βόμβα σε σκυλιά και άλλα ζώα. Όπως και οι προηγούμενες βόμβες του, δεν περιείχε κανένα μέταλλο και έτσι θα μπορούσε να περάσει μέσα από συμβατικούς ανιχνευτές.

Ο Ομπάμα έχει λάβει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο του al-Asiri και έχει συμμετάσχει σε πολλές συζητήσεις σχετικά με την εξόντωση του βομβιστή, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η CIA κόντεψε να τον εξουδετερώσει την άνοιξη του 2012. Ο Πρίγκιπας Muhammed Bin Nayef κατέστρωσε ένα σχέδιο για να προβεί σε αντίποινα εναντίον του επίδοξου δολοφόνου του. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Gregory Johnsen, ο Bin Nayef στράφηκε στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τη CIA για την οργάνωση μιας επιχείρησης, χρησιμοποιώντας έναν Σαουδάραβα που είχε προσληφθεί από τους Βρετανούς ως δόλωμα. Ο μυστικός πράκτορας διείσδυσε με επιτυχία στην AQAP, αν και ποτέ δεν κατάφερε να συναντήσει τον al-Asiri .

Η προσπάθεια της CIA να σκοτώσει τον ειδήμονα βομβιστή της AQAP συνεχίζεται. Πέρυσι, μια επίθεση drone της CIA σκότωσε τον Ahmed Said Saad, έναν Σύριο γιατρό που είχε συνεργαστεί με τον al-Asiri   στα πειράματά του.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ είχαν τον al-Asiri   στο στόχαστρό τους. Αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ λέει ότι έχει ξεφύγει από τις επιθέσεις drones και καταζητείται.

Πηγή:Daily Beast - http://www.protothema.gr/world/article/301877/autos-einai-o-vomvistis-pou-fovatai-i-ouasington-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου