Ετικέτες

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: “Δεν περίμενα βοήθεια από την Ελλάδα”


 

Αρχιεπίσκοπος: "Δεν περίμενα βοήθεια από την Ελλάδα"
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε συνέντευξή του με αφορμή τα 39 χρόνια από την εισβολή, ανέφερε: “Ντρέπομαι, αλλά ποτέ δεν ανέμενα να μας βοηθήσει η τότε ελληνική κυβέρνηση”.
“Πυρά” κατά… πάντων εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε συνέντευξή του στην μεγάλη εφημερίδα της ομογένειας, τον “Εθνικό Κήρυκα”, τονίζοντας ότι τον καιρό της εισβολές δεν περίμενε βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση, γιατί πίστευε ότι δεν θα πολεμούσαν για την Κύπρο, ενώ τονίζει ότι τα εδάφη που κατέλαβαν οι Τούρκοι ήταν προσυμφωνημένα.
Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα αποτύχουν οι επερχόμενες συνομιλίες, γιατί ο στόχος των Τούρκων είναι η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου, ενώ παράλληλα σχολιάζει ότι δεν υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες λύσης του Κυπριακού, γιατί πολύ απλά οι Τούρκοι ποτέ δεν επεδίωξαν κάποια λύση.

Όσον αφορά το θέμα της οικονομίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετέφερε τα όσα του είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη συνάντηση τους, για στήριξη της Ρωσίας στην Κύπρο με επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα.
Αναλυτικά τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης στον “Εθνικό Κήρυκα”:
«Εθνικός Κήρυκας»: Συμπληρώθηκαν αυτές τις ημέρες 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πού σας βρήκε, Μακαριώτατε, η ημέρα της τουρκικής εισβολής;
Χρυσόστομος: Η ημέρα της εισβολής με βρήκε στο Καθολικό της μονής στον Αγιο Νεόφυτο. Είχαμε τη λειτουργία του Προφήτου Ηλιού. Μετά τη θεία λειτουργία, ενώ κατέβαινα τα σκαλοπάτια της εκκλησίας, ένας εκ των διακόνων με ενημέρωσε ότι άρχισε η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Το είχε ακούσει από το ραδιόφωνο. Θα ήταν γύρω στις 7:30 με 8:00 το πρωί. Η λειτουργία είχε αρχίσει στις 5.00.
«Ε.Κ.»: Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση;
Χρυσόστομος: Η αντίδρασή μου ήταν άμεση: Γιατί δεν λένε στον κόσμο να φύγουν από τη συμφωνημένη γραμμή, να κατεβεί κάτω από τη συμφωνημένη γραμμή και θέλουν να τον κατακρεουργήσουν;
«Ε.Κ.»: Μιλάτε για «συμφωνημένη γραμμή». Εννοείτε ότι όλα ήταν συμφωνημένα, η εισβολή, τα εδάφη που θα καταλάμβαναν οι Τούρκοι;
Χρυσόστομος: Βέβαια. Οταν την Τρίτη το απόγευμα, μια μέρα μετά το πραξικόπημα, έφυγε ο Μακάριος από την Κύπρο, ήμουν σίγουρος ότι η εισβολή ήταν δεδομένη.
«Ε.Κ.»: Οταν έγινε η τουρκική εισβολή πιστέψατε ότι οι Τούρκοι θα καταλάμβαναν ολόκληρη την Κύπρο;
Χρυσόστομος: Ηξερα για το Σχέδιο Ατσεσον. Και γνώριζα ότι η διαχωριστική γραμμή θα ξεκινούσε από την Κερύνεια, θα έφθανε στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας και θα κατέληγε στο Μπογάζι της Αμμοχώστου. Αλλά, τρώγοντας έρχεται η όρεξη… Κατέλαβαν μεγαλύτερες εκτάσεις. Γι’ αυτό, όταν ενημερώθηκα για την τουρκική εισβολή, είπα: Ας τους πουν να κατέβουν από τη γραμμή και κάτω. Γιατί θέλουν να κατακρεουργήσουν αυτόν τον κόσμο.
«Ε.Κ.»: Πιστέψατε ότι θα είχαμε βοήθεια από την Ελλάδα, για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής;
Χρυσόστομος: Ντρέπομαι να πω ότι ποτέ δεν πίστεψα ότι θα είχαμε βοήθεια από την Ελλάδα. Πίστευα πάντοτε ότι για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, οι Ελληνες μπορούσαν να πολεμήσουν αλλά για την Κύπρο όχι. Λέγοντας Ελληνες δεν εννοώ τον απλό κόσμο. Οι Ελληνες είναι καλοί. Η κυβέρνηση δεν ήθελε κάτι τέτοιο. Οι Ελλαδίτες που ήσαν εδώ, οι ΕΛΔΥΚάριοι, πολέμησαν γενναία. Είχαν φοβερές απώλειες οι Τούρκοι, ως αποτέλεσμα της αντίστασης των ΕΛΔΥΚάριων που πολέμησαν μέχρι τέλους…
«Ε.Κ.»: Σήμερα, 39 χρόνια μετά, ποια συναισθήματα σας διακατέχουν τέτοιες μέρες;
Χρυσόστομος: Οι Τούρκοι έχουν στόχους. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν είναι κοντόφθαλμη. Αυτοί σχεδιάζουν για 100 χρόνια, δεν σχεδιάζουν για μήνες ή για μερικά χρόνια. Σχεδιάζουν σε βάθος χρόνου. Ο στόχος της Τουρκίας είναι η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Να τουρκοποιήσουν τη μισή, όπως την έχουν τουρκοποιήσει και προϊόντος του χρόνου να τουρκοποιήσουν ολόκληρο το νησί. Δυστυχώς, εμείς είμαστε κοντόφθαλμοι και δεν βλέπουμε μακριά.
«Ε.Κ.»: Πιστεύετε ότι υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες για λύση του Κυπριακού;
Χρυσόστομος: Ποτέ. Δεν υπήρξαν τέτοιες ευκαιρίες. Ποτέ δεν έδωσαν οι Τούρκοι έστω και μίαν ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Και είπα πρόσφατα ότι ο Μακάριος, δυστυχώς, επίστευσε ότι αν κάνει υποχώρηση θα φθάσει στη λύση. Ετσι αποδέχθηκε την ομοσπονδία, παρόλο που δεν πίστευε σ’ αυτή την λύση. Οι Τούρκοι δεν εσεβάστησαν αυτήν την οδυνηρήν υποχώρηση που έκανε ο Μακάριος. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο πέθανε ο Μακάριος. Από το μαράζι πέθανε, που τον κοροϊδευσαν.
«Ε.Κ.»: Τι θα λέγατε για τις προσπάθειες συντήρησης της μονής του Αποστόλου Ανδρέα;
Χρυσόστομος: Υπάρχει μια ακτίδα φωτός, είναι τα Ηνωμένα Εθνη, είναι η UNDP, λίαν προσεχώς θα βγουν σε προσφορές και πιστεύω ότι θα ξεκινήσει η συντήρηση αλλά θα καρκινοβατεί, θα πάει χρόνια. Και ελπίζω να μην καταρρεύσει μέχρι τότε.
«Ε.Κ.»: Εννοείτε ότι ο στόχος της Τουρκίας
Χρυσόστομος: Ασφαλώς. Στόχος της Τουρκίας είναι να εξαφανιστούν ό,τι ελληνικό και ότι χριστιανικό υπάρχει στο βορρά. Αυτός είναι ο στόχος τους.
«Ε.Κ.»: Εχει λεχθεί ότι αυτή την περίοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήθελε να αναλώσει την ενέργειά του για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του κράτους και ότι θα ήταν καλύτερα να μην επιδιωχθεί μια λύση, υπό το βάρος της παρούσας οικονομικής κρίσης, γιατί μια τέτοια λύση θα ήταν καταδικασμένη στην αποτυχία. Ενστερνίζεστε αυτή την άποψη;
Χρυσόστομος: Ασφαλώς. Τα οικονομικά προβλήματα δεν πρόκειται να μας πιέσουν να ενδώσουμε. Εγώ έχω μιλήσει και προεκλογικά και μετεκλογικά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Και πρόσφατα ανέφερα σε ομιλία μου ότι οι συνομιλίες πρέπει να ετοιμαστούν κατάλληλα. Πρέπει να υπάρξει μια βάση. Δεχθήκαμε την ομοσπονδία, παρόλο που αυτή εμένα δεν με εκφράζει, αλλά επειδή όλος ο πολιτικός κόσμος εδέχθη την ομοσπονδία, η Εκκλησία δεν θέλει να μοιράσει τον κόσμο. Και την δεχόμεθα. Αλλά ομοσπονδία όχι δύο κράτη. Γι’ αυτό είπα στον Πρόεδρο ότι πρέπει να ετοιμαστεί η βάση, ομοσπονδιακή, και θα μείνουμε σ’ εκείνα τα πλαίσια. Δεν θα μπορούν πλέον οι Τούρκοι ηγέτες, εφόσον ξεκινήσουν συνομιλίες, να μιλούν για δύο κράτη. Θα μιλούν μόνο για ομοσπονδία. Αλλά οι Τούρκοι θέλουν λύση δύο κρατών. Και να μην εμπαιζόμεθα.
«Ε.Κ.»: Αρα, για ποιες προοπτικές μιλάμε;
Χρυσόστομος: Οι συνομιλίες θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Αλλο θέλουν οι Τούρκοι άλλο θέλουμε εμείς. Το μειονέκτημα το δικό μας είναι ότι δεν ξεκαθαρίσαμε τι θέλουμε, ούτε στα Ηνωμένα Εθνη, ούτε στους Ευρωπαίους, ούτε στους Αμερικανούς.
«Ε.Κ.»: Πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη;
Χρυσόστομος: Εγώ θέλω να του συμπαρασταθώ με όλην την δύναμη της ψυχής μου. Θέλω να πετύχει. Εάν πετύχει είναι επιτυχία του κυπριακού λαού. Εάν αποτύχει θα είναι αποτυχία του κυπριακού λαού, ο οποίος θα είναι καταδικασμένος να ταλαιπωρηθεί αφάνταστα. Γι’ αυτό, πάση θυσία, πρέπει να πετύχει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
«Ε.Κ.»: Ενημερώνεστε από τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις; Θεωρείτε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης λαμβάνει υπόψη τη γνώμη της Εκκλησίας;
Χρυσόστομος: Θέλω να πιστεύω, ναι. Είμαστε σε συνεχή επαφή.
«Ε.Κ.»: Τι λέχθηκε, Μακαριώτατε, για την Κύπρο, στη συνάντησή σας με τον Πρόεδρο Πούτιν.
Χρυσόστομος: Ο πρόεδρος Πούτιν μου είπε ότι: Η ρωσική πολιτική για την Κύπρο δεν αλλάζει. Πάντοτε υποστηρίζαμε το εθνικό θέμα της Κύπρου, θα παραμείνουμε μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια. Αγαπούμε τους Κυπρίους, έχουμε αρκετούς ομογενείς, μεταξύ αυτών και επιχειρηματίες, που κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο. Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, γιατί αγαπούμε τους Κυπρίους. Ο πρόεδρος Πούτιν είπε τα πιο θερμά λόγια για την Κύπρο και τους Κυπρίους.
«Ε.Κ.»: Θεωρητική στήριξη, Μακαριώτατε.
Χρυσόστομος: Εν πάση περιπτώσει δεν είναι εχθρική για την Κύπρο η θέση της Ρωσίας.
«Ε.Κ.»: Με τον πρόεδρο Πούτιν συζητήσατε και για οικονομικά ζητήματα και για θέματα φυσικού αερίου;
Χρυσόστομος: Οχι. Αλλά είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με αρκετούς Ρώσους επιχειρηματίες. Τους αναμένω να έρθουν στην Κύπρο. Συναντήθηκα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στην ενέργεια. Ελπίζω ότι κάποιες επενδύσεις θα γίνουν στην Κύπρο.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου