Ετικέτες

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πέθανε ο συγγραφέας Σλάβομιρ Μρόζεκ




Α
Τα βιβλία του Σλάβομιρ Μρόζεκ έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.  Γνωστά έργα του είναι μεταξύ άλλων «Οι εμιγκρέδες», «Τάνγκο», «Ο ελέφαντας», «Ο έρωτας στην Κριμαία» και «Το τετράδιό μου των γαλλικών».
Το 2003 τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για την προσφορά του στο γαλλικό πολιτισμό.
Ο Σλάβομιρ Μρόζεκ γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1930 στο Μπορζέτσιν, κοντά στην Κρακοβία (νότια Πολωνία). Ξεκίνησε τη συγγραφική δραστηριότητα με άρθρα σε εφημερίδες και κείμενα για θέατρα της Πολωνίας, υιοθετώντας μαύρο χιούμορ.
Το 1963 εγκαθίσταται στην Ιταλία και στη συνέχεια στη Γαλλία, όπου δημοσιεύει το 1968 μια επιστολή διαμαρτυρίας εναντίον της εισβολής των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία. Ζητεί τότε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία και δέκα χρόνια αργότερα παίρνει τη γαλλική υπηκοότητα.
Το 1981, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του πραξικοπήματος του στρατηγού Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, ο Σλάβομιρ Μρόζεκ απαγόρευσε προσωρινά την έκδοση των έργων του στην Πολωνία.
Το 1989 έφυγε από τη Γαλλία για να πάει να ζήσει στο Μεξικό, προτού επιστρέψει το 1996 στην Πολωνία. Από το 2008 και ως το θάνατό του ζούσε στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας.
News Room Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου