Ετικέτες

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Κατάθλιψη: Τα αίτια, τα συμπτώματα και η θεραπεία



undefined
«Δεν έχω όρεξη να βγω σήμερα, έχω τις μαύρες μου, μάλλον έχω κατάθλιψη». Μπορεί η… επίκληση της κατάθλιψης στην καθημερινότητα να γίνεται με αρκετή ευκολία από τον οποιονδήποτε (ακόμα και για πλάκα πολλές φορές), όμως η πραγματική κατάθλιψη, αυτή που οδηγεί κόσμο μέχρι και την αυτοκτονία, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Τόσο το άτομο που νοσεί, όσο και οι γύρω του βασανίζονται ψυχικά και σωματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ακολουθείται η απαραίτητη διαδικασία ο Γολγοθάς είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Μία ιδιαίτερη νόσος
Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ψυχικές παθήσεις της εποχής. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα ποσοστά της είναι τόσο υψηλά που κυμαίνονται από 15 έως 20%. Ο όρος της κατάθλιψης συνδέεται στενά με αυτόν της μελαγχολίας. Όχι άδικα, αφού οι δύο αυτοί όροι είναι κατά κάποιον τρόπο συγγενικοί. Η διαφορά είναι ότι η μελαγχολία αποτελεί μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Όλα τα συναισθήματα, τόσο τα ευχάριστα, όσο και τα δυσάρεστα είναι μέρος της ζωής μας, για αυτό και είναι αναπόφευκτο να αισθανόμαστε κατά περιόδους απογοητευμένοι ή στενοχωρημένοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις μιλάμε για τη φυσιολογική θλίψη, κάτι το οποίο διαφέρει από αυτό που ονομάζουμε κατάθλιψη.
Η παθολογική μελαγχολία πάντως, αυτή η οποία δεν είναι «της στιγμής» αποτελεί σε κάθε περίπτωση έναν τύπο κατάθλιψης και μάλιστα σοβαρό. «Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μια έντονη ψυχοκινητική επιβράδυνση και ένα βαθύ καταθλιπτικό συναίσθημα. Η μελαγχολία είναι ένας τύπος κατάθλιψης και μάλιστα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η κατάθλιψη με μελαγχολικό χαρακτήρα», επισημαίνει ο κ. Στράτος Λαμπούσης, Ψυχίατρος.
Τα συμπτώματά της
Πώς λοιπόν εκδηλώνεται η κατάθλιψη; Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη ασθένεια, για αυτό και τα συμπτώματά της μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά στο κάθε άτομο. Οι διαταραχές του ύπνου είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές μπορούν να εκδηλωθούν με αϋπνία, ενώ σε άλλες με υπερυπνία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις διατροφικές διαταραχές, οι οποίες είναι επίσης ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Για αυτό σε κάποιους ασθενείς παρατηρείται σημαντική αύξηση του βάρους τους, ενώ σε άλλους μείωση.
Όπως αναφέρει η κ. Γεωργία Καραγιάννη, συστημική Ψυχοθεραπεύτρια «μερικά ακόμη συμπτώματα της ασθένειας σύμφωνα με την ταξινόμηση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας είναι η διαταραχή της διάθεσης (δυσθυμία), η ανηδονία, δηλαδή η έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες, η αίσθηση ανικανότητας και απελπισίας και η κόπωση ή η απώλεια ενεργητικότητας. Επίσης, το άτομο συχνά κάνει γενικότερα αρνητικές σκέψεις για τη ζωή στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται υποτροπιάζουσες σκέψεις θανάτου ή ακόμη και αυτοκτονικός ιδεασμός».
Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να εξακριβώσει κανείς, ότι τα συμπτώματα αυτά δεν οφείλονται σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Όπως μας είπε και η κ. Καραγιάννη, «υπάρχουν ασθένειες, όπως ο υποθυροειδισμός ή διάφορα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα, για αυτό θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι πιθανοί παράγοντες των συμπτωμάτων»
Πηγή : in2life.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου