Ετικέτες

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

EE σε Σερβία: Προδώστε! Σέρβοι: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ το “ανεξάρτητο” Κοσσυφοπέδιο.



undefinedO Επίτροπος υπογράμμισε ότι η σοβαρή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί, επειδή οι διαπραγματεύσεις θα έχουν μεγάλη διάρκεια.Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε άρχισε την επίσκεψή του στο Βελιγράδι με μήνυμα ενθάρρυνσης για την πρόοδο της Σερβίας στη διαδικασία προσχώρησης στην Ένωση, αλλά και με κατάλογο συγκεκριμένων προσδοκιών των Βρυξελλών ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τη χώρα, μεταξύ των οποίων είναι η εφαρμογή της συμφωνίας με την Πρίστια.

Ο κ. Φούλε ο οποίος πραγματοποιεί από χθες την πρώτη επίσκεψη στο Βελιγράδι από τις 28 Ιουνίου, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί επιβράβευση του επίπονου έργου της τελευταίας δεκαετίας, αλλά υπογράμμισε ότι η σοβαρή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί, επειδή οι διαπραγματεύσεις θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς διεμήνυσε ότι η Σερβία πρέπει να ορίσει το βασικό διαπραγματευτή με την ΕΕ και να θέσει το ευρωπαϊκό ζήτημα στην κορυφή της “ημερήσιας διάταξης”.

Τόνισε ακόμη ότι η εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών θα είναι συνεχώς παρούσα στις διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ.

Το Βελιγράδι παρέλαβε από τον κ. Φούλε σχέδιο χρονοδιαγράμματος για τη διαδικασία εξέτασης των διαπραγματευτικών κεφαλαίων (screening), που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει το πιθανότερο έως τα μέσα του 2015.

Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στα κράτη – μέλη της Ένωσης το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και μετά από διαβούλευση στόχος είναι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2014. Όπως αναγγέλθηκε νωρίτερα και επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών του κ.

Φούλε στη σερβική πρωτεύουσα, η Σερβία από την αρχή έως το τέλος των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα έχει ανοιχτό το κεφάλαιο 35 και οι Βρυξέλλες θα επιτηρούν την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

“Επιλέξαμε το κεφάλαιο 35 και προτείναμε στις χώρες – μέλη να εφαρμοστεί η ίδια προσέγγιση, όπως με το κεφάλαιο 23 για τη δικαιοσύνη, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαστικό σύστημα, το οποίο πλέον ανοίγει κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, παραμένει ανοιχτό και κλείνει στο τέλος” εξήγησε ο κ. Φούλε.

Το κεφάλαιο 35 περιλαμβάνει ζητήματα που δεν εξετάζονται στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν καλύπτονται από άλλα διαπραγματευτικά κεφάλαια και κλείνει κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στο κεφάλαιο 35 στις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία να εντάξει τις σχέσεις του Βελιγραδίου έναντι της Πρίστινας.

“Αναμένουμε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο να μην υπάρξουν διατυπώσεις που θα παραπέμπουν σε αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία. Αυτό θα ήταν για μας εντελώς απαράδεκτο” δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Φούλε “Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου” τόνισε και αναφερόμενος στο θέμα του βασικού διαπραγματευτή, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι “δεν πρέπει να είναι κορυφαίος πολιτικός, αλλά επικεφαλής τεχνικών διαπραγματεύσεων” επειδή σε πολιτικό επίπεδο θα υπάρχει κρατική αντιπροσωπεία και ομάδα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι η άφιξη του Επιτρόπου της ΕΕ μαρτυρά ότι στις Βρυξέλλες “πιστεύουν ότι η Σερβία θα έιναι το 29ο μέλος της ΕΕ” “Έχουν προετοιμάσει τα πάντα και πιστεύουν όπως και εμείς ότι η Σερβία θα είναι το 29ο μέλος, ή το 28ο αν κάποιο μέλος αποχωρήσει” υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο Στέφαν Φούλε είναι ο τρίτος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Σερβία μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το Βελιγράδι επισκέφθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

Ο κ. Φούλε θα μιλήσει στη Σερβική Βουλή και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Το Συμβούλιο της ΕΕ στις 28 Ιουνίου αποφάσισε έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην Ένωση και καθόρισε έναρξη της διαδικασίας τον Ιανουάριο του 2014, ώστε στο διάστημα που μεσολαβεί να αποτιμήσει την πρόοδο του Βελιγραδίου κυρίως στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Πρίστινα, η οποία επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες στις 18 Απριλίου.

www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου