Ετικέτες

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Δικαίωση για την Κωνσταντίνα Κούνεβα – Το δικαστήριο αναγνώρισε ευθύνες στην εταιρεία για την επίθεση με οξύ εναντίον της


Δικαίωση για την Κωνσταντίνα Κούνεβα – Το δικαστήριο αναγνώρισε ευθύνες στην ετα
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά δικαίωσε, την Παρασκευή, την Κωνσταντίνα Κούνεβα, καθώς καταλόγισε ευθύνες στην εργοδότρια εταιρεία για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της, το Δεκέμβρη του 2008, αναγνωρίζοντας την ως εργατικό ατύχημα, και επιδικάζοντας σημαντικό ποσό ως αποζημίωση.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/στριών , με έντονη συνδικαλιστική δράση είχε δεχθεί αρκετέ φορές απειλές για τη ζωή της και, τον πολύπαθο Δεκέμβρη του 2008, δέχθηκε δολοφονική επίθεση με οξύ το οποίο της προκάλεσε σημαντικές βλάβες τόσο εξωτερικά όσο και στα εσωτερικά της όργανα, καθώς οι δράστες την είχαν υποχρεώσει να το καταπιεί.

Την περασμένη Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε απόφαση – κόλαφο για την εταιρεία «ΟΙΚΟΜΕΤ» (εργολάβος εταιρεία καθαρισμού του ΗΣΑΠ) στην οποία εργαζόταν, αναγνωρίζοντας την επίθεση ως εργατικό ατύχημα, επιρρίπτωντας, με αυτό τον τρόπο ευθύνες στην εταιρεία, και επιδικάζοντας αποζημίωση 250.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 80.000 πρέπει να καταβληθούν άμεσα.
Στο σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με την «ΑΥΓΗ», σημειώνεται ότι «η εταιρεία φέρει ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Κ. Κούνεβα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008. Η επίθεση αναγνωρίζεται ως "εργατικό ατύχημα", καθώς έγινε αμέσως μετά την αποχώρηση της παθούσας από την εργασία της και ενώ η εταιρεία είχε αρνηθεί την αλλαγή βάρδιας που ζητούσε επίμονα η Κωνσταντίνα Κούνεβα, έχοντας επισημάνει στους προϊσταμένους της τις διαδοχικές απειλές που δεχόταν για τη ζωή της λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης».
Η δικηγόρος της κυρίας Κούνεβα, Δάφνη Βαγιανού, αναλύοντας το σκεπτικό της αγωγής αναφέρει ότι « η Κωνσταντίνα είχε λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης στοχοποιηθεί από όλες τις πλευρές. Είχε δημιουργηθεί ένας κλοιός απειλών και από τους δικούς της εργοδότες αλλά και στον ευρύτερο εργασιακό χώρο, ενώ η Κωνσταντίνα έμεινε απροστάτευτη. Λόγω των απειλών είχε ζητήσει να μην τη βάζουν βραδινή βάρδια για να μην αναγκάζεται να γυρίζει νύχτα ή τουλάχιστον να τοποθετηθεί σε έναν σταθμό του ΗΣΑΠ κοντά στο σπίτι της, στα Πετράλωνα. Φυσικά, αυτά δεν έγιναν ποτέ. Όχι μόνο δεν εκπληρώθηκαν τα αιτήματα, αλλά η αδιαφορία ήταν πλήρης, αν και είχε καταφύγει και στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα».
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα βρίσκεται στο Παρίσι όπου υποβάλλεται σε μια σειρά σοβαρών εγχειρήσεων, ενώ, παρά τις συνεχείς επεμβάσεις, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην όραση, ο οισοφάγος της έχει καταστραφεί και έχει μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση.
Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά την επίθεση, οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου