Ετικέτες

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Νέος πρόεδρος του Ιράν, από τον πρώτο γύρο, ο μετριοπαθής κληρικός Ροχανί




Αλλαγή ηγεσίας στην Τεχεράνη

O Χασάν Ροχανί πήρε λίγο πάνω από το 50% ήδη από τον πρώτο γύρο στις ιρανικές προεδρικές εκλογές, αφήνοντας αρκετά πίσω τους τους αντιπάλους του
O Χασάν Ροχανί πήρε λίγο πάνω από το 50% ήδη από τον πρώτο γύρο στις ιρανικές προεδρικές εκλογές, αφήνοντας αρκετά πίσω τους τους αντιπάλους του  
Την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο κατάφερε να εξασφαλίσει ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ροχανί στις κάλπες για την προεδρία του Ιράν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Ροχανί επικράτησε με λίγο πάνω από το 50%, αφήνοντας αρκετά πίσω του τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Ο Ροχανί επικράτησε εύκολα έναντι των κυριότερων ανθυποψηφίων του, τον δήμαρχο Τεχεράνης Μοχάμεντ Μπακέρ Καλιμπάφ και τον διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα Σαΐντ Τζαλίλι, οι οποίοι είχαν διεκδικήσει τις συντηρητικές ψήφους.
Ο μεν Καλιμπάφ έφτασε λίγο κάτω από το 16%, ο δε Τζαλίλι λίγο κάτω από το 14%. Πίσω από τον νικητή Ροχανί είχαν συμπαραταχθεί οι λεγόμενες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, χάρη και στην ώθηση της ψήφου εμπιστοσύνης από τον πρώην πρόεδρο Χαταμί αλλά και την παραίτηση του μεταρρυθμιστή υποψηφίου Ρεζά Αρέφ (που διευκόλυνε την συσπείρωση υπό τον Ροχανί).
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, πλήθος υποστηρικτών του Ροχανί βγήκε στους δρόμους. Ανάμεσα στα όσα ακούγονταν ήταν ακόμη και συνθήματα για τον Μουσαβί, τον ηττημένο μεταρρυθμιστή στις προεδρικές εκλογές του 2009: «Μουσαβί, πήρες πίσω τις ψήφους σου, νίκησες σήμερα» φώναζαν ψηφοφόροι του Ροχανί.
H σημασία της αλλαγής στην ηγεσία της Τεχεράνης στο πυρηνικό της πρόγραμμα και τις σχέσεις με τη Δύση μένει να φανεί: Τον τελευταίο λόγο για ζητήματα εθνικής ασφαλείας τον διατηρεί ακόμη ο Αγιατολάχ.
Ο Ροχανί θεωρείται συστημικός αλλά είναι γνωστός για τη νηφάλια και συμφιλιωτική του προσέγγιση, έχοντας δείξει πως θέλει να επιδιώξει «άνοιγμα» στις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα και να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ του σκληροπυρηνικού κατεστημένου και των μεταρρυθμιστικών τάσεων στην ιρανική πολιτική.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι αναγνώρισαν γρήγορα την ήττα τους μετά τις ανακοινώσεις. Όλοι υπογράμμισαν τη σημασία να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις -μετά την πικρή εμπειρία του 2009, με τις πολύνεκρες συγκρούσεις που ακολούθησαν την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου