Ετικέτες

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Τα 10.000 παιδιά του Οσάμα μπιν Λάντεν "μάχονται" στη Συρία


Η καλύτερα εξοπλισμένη τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο είναι το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα
undefined
Αλλαμανής Γιώργος Ι. 
Το Μέτωπο Αλ Νούσρα στη Συρία, δηλαδή το συριακό παρακλάδι της διαβόητης οργάνωσης Αλ Κάιντα, αποτελεί την καλύτερα εξοπλισμένη τρομοκρατική ομάδα αυτή τη στιγμή στον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, καθώς και του Ισραήλ και άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής.
Υπολογίζεται ότι διαθέτει τουλάχιστον 10.000 ένοπλους και υποστηρικτές μέσα στη Συρία. Πρόκειται για πνευματικά τέκνα του Οσάμα μπιν Λάντεν, φανατικούς σουνίτες ισλαμιστές που έχουν εξαπολύσει «ιερό πόλεμο» («τζιχάντ») για την ανατροπή του αλεβίτη σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μερικές εκατοντάδες ξένοι, κυρίως από αραβικές χώρες, αλλά και ριζοσπαστικοποιημένοι γόνοι μεταναστών από χώρες της Δύσης, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, ακόμη και η Αμερική.

Για να γίνει κάποιος μέλος του Μετώπου Αλ Νούσρα πρέπει να περάσει από δύο σχετικά σύντομες δοκιμασίες: από ένα δεκαήμερο θρησκευτικό «σεμινάριο» για τις βασικές αρχές του Κορανίου και από μια εικοσαήμερη στρατιωτική εκπαίδευση στη χρήση των όπλων και στις μεθόδους του ανταρτοπόλεμου. Τα στρατόπεδα βρίσκονται επί ιρακινού εδάφους, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η πλήρης ονομασία της οργάνωσης είναι «Τζαμπάντ αλ Νούσρα», που σημαίνει «Μέτωπο Αμυνας του Λαού της Ευρύτερης Συρίας». Η ίδρυσή της ανακοινώθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 2012. Επικεφαλής είναι ένας σκοτεινός πολέμαρχος με το προσωνύμιο Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι - το «αλ Γκολάνι» συνιστά ευθεία αναφορά στα κατεχόμενα από τους Ισραηλινούς συριακά υψίπεδα του Γκολάν, από τα οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κατάγεται. Δεν έχουν γίνει γνωστά άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του.

Στόχος η εφαρμογή της σαρία
Οι αρχικοί πυρήνες των ένοπλων ισλαμιστών που συγκρότησαν την Αλ Νούσρα ήταν Σύροι που πολεμούσαν στο Ιράκ, τόσο εναντίον των δυτικών εισβολέων όσο και εναντίον των ιρακινών σιιτών και χριστιανών. Πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στην πατρίδα τους όταν ξέσπασε ο εμφύλιος και έκτοτε δραστηριοποιούνται με επιδρομές, βομβιστικές επιθέσεις, σαμποτάζ. Κατηγορούνται για σειρά εγκλημάτων πολέμου, όπως για ομαδική εκτέλεση αιχμαλώτων του κυβερνητικού στρατού που καταγράφηκε σε ένα ανατριχιαστικό ερασιτεχνικό βίντεο και έκτοτε κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του youtube.

Στόχος του Μετώπου Αλ Νούσρα είναι να ιδρύσει ένα ισλαμικό χαλιφάτο και να εφαρμόσει τη σαρία. «Το αλκοόλ, ο καπνός και η διασκέδαση, που θεωρείται αμαρτωλή, θα απαγορευτούν, αλλά οι νέοι νόμοι θα εφαρμοστούν σταδιακά, αφού πρώτα γίνουν αυστηρές προειδοποιήσεις στον λαό» δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κάποιος Αμπού Αχμέντ, ο οποίος αυτοσυστήθηκε ως «επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης» της οργάνωσης.

Οι σχέσεις με την ιρακινή Αλ Κάιντα είναι προφανείς και στενές, αλλά η Αλ Νούσρα δεν επιβεβαίωσε πρόσφατη πληροφορία, προερχόμενη από το Ιράκ, ότι οι δύο οργανώσεις «συγχωνεύτηκαν». Σύμφωνα με άλλες, επίσης ανεπιβεβαίωτες, πληροφορίες, η Αλ Νούσρα προσπαθεί να κλέψει χημικά όπλα από τις αποθήκες του κυβερνητικού στρατού της Συρίας, καθώς και να αποκτήσει χημικές ουσίες όπως το φονικότατο αέριο σαρίν.

Μάθημα το πάθημα του Αφγανιστάν
Το μεγαλύτερο δίλημμα της Δύσης είναι αν θα εξοπλίσει μαζικά τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις διακινδυνεύοντας να ενισχύσει ακραίες σουνιτικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα. Το ίδιο πρόβλημα, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, είχαν στη δεκαετία του 1980 οι Αμερικανοί στο υπό σοβιετική κατοχή Αφγανιστάν. Τότε την πάτησαν μεγαλοπρεπώς. Προσέφεραν χρήματα και όπλα στους αντάρτες μουτζαχεντίν (ανάμεσά τους και ο Οσάμα μπιν Λάντεν, που εθεωρείτο από την Ουάσιγκτον «μαχητής της ελευθερίας»), οι οποίοι κατόπιν εγκαθίδρυσαν το σκοταδιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν. Ακόμα και σήμερα αρκετοί από τους περίπου 2.000 φορητούς εκτοξευτήρες πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Stinger με τους οποίους εξόπλισαν οι ΗΠΑ τους αφγανούς αντάρτες χτυπούν ελικόπτερα και αεροπλάνα των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ.     

Στην ομάδα του G8, όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη σύνοδό της στη Βόρεια Ιρλανδία, επικρατεί πόλωση. Από τη μία οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία τάσσονται υπέρ της αποστολής όπλων στους αντάρτες, από την άλλη η Ρωσία τάσσεται υπέρ του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

«Δεν πιστεύω να θέλετε να υποστηρίξετε ανθρώπους οι οποίοι πρώτα σκοτώνουν τους αντιπάλους τους και ύστερα τρώνε τα όργανά τους. Δεν πιστεύω να επιθυμείτε να τους εξοπλίσετε με χημικά όπλα»
 δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αναφορά στον κανιβαλισμό δεν είναι σχήμα λόγου: σ' ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, ένας ένοπλος σουνίτης ισλαμιστής κυριολεκτικά ξεριζώνει την καρδιά ενός άνδρα που εκτελέστηκε και επιδεικτικά την «τρώει», ανακαλώντας φρικαλέους συνειρμούς για τα πιο πρωτόγονα «ήθη» του πολέμου.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου