Ετικέτες

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η Κίνα αποκάλυψε τη δομή των ενόπλων της δυνάμεων


800px-Type_99_MBT_front_left
ΑP
ΠΕΚΙΝΟ. Τη δομή των ενόπλων δυνάμεών της αποκάλυψε χθες για πρώτη φορά στα χρονικά η Κίνα μέσω ανεπίσημου εγγράφου που «διέρρευσε» στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Xinhua. Σύμφωνα με το εξαιρετικά ενδιαφέρον έγγραφο, οί χερσαίες δυνάμεις αποτελείται από 850.000 αξιωματικούς, η πολεμική αεροπορία από 398.000 και το πολεμικό ναυτικό από 235.000. Στο ίδιο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας αυξήθηκε κατά 11,2% το 2012, ξεπερνώντας τα 100 δισ. δολάρια, ενώ γίνεται επικριτική αναφορά στη διαρκώς αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι συντάκτες του εγγράφου, πάντως, τονίζουν ότι «η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης». Οι ίδιοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι «οι απειλές για την ασφάλεια της Κίνας είναι πολλαπλές και πολύπλοκες» και υπογραμμίζουν την ανάγκη προάσπισης της «εθνικής ενοποίησης, της εδαφικής ακεραιότητας και των αναπτυξιακών συμφερόντων» της χώρας.
Το έγγραφο, που φέρει τη σφραγίδα του κινεζικού υπουργείου Αμυνας και για το οποίο Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της προώθησης της διαφάνειας στο στράτευμα, αποκαλύπτει ότι το πεζικό της Κίνας αποτελείται από 18 συνολικά σώματα που διοικούνται από επτά κέντρα διοίκησης. Τα κέντρα αυτά βρίσκονται στο Πεκίνο, στη Ναντζίνγκ, στη Στενγκντού, στην Γκουαντζτού, στη Σενιάνγκ, στη Λαντζχού και στην Τζινάν. Επτά κέντρα διοίκησης στις παραπάνω περιοχές διαθέτει και η πολεμική αεροπορία της χώρας, ενώ το πολεμικό ναυτικό διοικεί τρεις στόλους: της Μπεϊχάι, της Ντονγκάι και της Νανχάι. Ιδιαίτερα έμφαση στο έγγραφο δίνεται στο δεύτερο σώμα πυροβολικού της Κίνας, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα πυρηνικά όπλα της χώρας. «Η συγκεκριμένη δύναμη είναι καθοριστική για την αποτρεπτική ικανότητα της Κίνας, κυρίως όσον αφορά τα κράτη εκείνα που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια πυρηνική επίθεση σε βάρος της», τονίζεται.
Την ίδια στιγμή δε, το έγγραφο είναι αρκετά αποκαλυπτικό και όσον αφορά τις σκέψεις της κινεζικής ηγεσίας για τις πρόσφατες εντάσεις στη νοτιοανατολική Ασία. Μολονότι δεν κατονομάζουν τις ΗΠΑ, οι συντάκτες του εγγράφου επισημαίνουν ότι «κάποια χώρα δημιουργεί νέες συμμαχίες, συσφίγγει τις ήδη υπάρχουσες και συχνά δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή». Είναι αξιοσημείωτο ότι λίγες παραγράφους πριν από τη συγκεκριμένη αναφορά, τονίζεται ότι «οι ΗΠΑ έχουν αναπροσαρμόσει τη στρατηγική ασφαλείας τους στην Ασία και στον Ειρηνικό Ωκεανό». Σε άλλο σημείο του εγγράφου, επίσης, σημειώνεται ότι «ο κόσμος διέρχεται την πιο έντονη περίοδο αλλαγών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» και ότι «εχθρικές δυτικές δυνάμεις αναβαθμίζουν τη στρατηγική “δυτικοποίησης” της χώρας, προσβλέποντας εν τέλει στη διάσπασή της». Κατά τους συντάκτες της έκθεσης και συνεπώς για ένα μέρος της πολιτικής ηγεσίας της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη, «οι Δυτικοί εξαντλούν κάθε περιθώριο προκειμένου να περιορίσουν την ανάπτυξη της Κίνας».
Είναι αξιοσημείωτο ότι το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα στον απόηχο της πρώτης επίσκεψης του Τζον Κέρι ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Πεκίνο. Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, αφικνείται στην κινεζική πρωτεύουσα και ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, ευελπιστεί ότι η τετραήμερη επίσκεψη του στρατηγού Ντέμπσεϊ στην Κίνα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ του αμερικανικού και του κινεζικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου