Ετικέτες

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα που βρέθηκε στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, πέθανε σε ηλικία 87 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς της.
Φωτό Reuters
Φωτό Reuters
“Με λύπη τους ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους πέθανε ήσυχα μετά από εγκεφαλικό που υπέστη το πρωί της Δευτέρας” ανέφερε ο λόρδος Τιμ Μπελ, εκπρόσωπος της οικογένειας. Η Μάργκαρετ Θάτσερ οδήγησε τους Συντηρητικούς σε τρεις εκλογικές νίκες και βρέθηκε στη διακυβέρνηση της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990,  κάνοντας ρεκόρ διαρκούς παραμονής στην πρωθυπουργία από τις αρχές του 19ου αιώνα.

“Η Βρετανία έχασε μια μεγάλη ηγέτιδα, μια μεγάλη πρωθυπουργό και μια μεγάλη Βρετανίδα” σχολίασε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Η M.Θάτσερ απευθύνεται στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπράιτον, τον Οκτώβριο του 1988 (φωτό:Reuters)
Η M.Θάτσερ απευθύνεται στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπράιτον, τον Οκτώβριο του 1988 (φωτό:Reuters)Η “Σιδηρά Κυρία” της βρετανικής πολιτικής σκηνής κατάφερε με επιτυχία να ανατρέψει από την ηγεσία των Συντηρητικών τον πρώην πρωθυπουργό Εντουαρντ Χιθ το 1975 και κέρδισε τις εκλογικές αναμετρήσεις το 1979, το 1983 και το 1987. Κατά τη διάρκεια της θητείας της προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση δεκάδων κρατικών βιομηχανιών ενώ ήταν στην εξουσία την περίοδο που η Βρετανία οδηγήθηκε σε σύρραξη με την Αργεντινή για την κυριαρχία των νησιών Φόκλαντ το 1982.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, που έπασχε από Αλτσχάιμερ και ήταν σωματικά πολύ εξασθενημένη, παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από το 2002 και ήταν υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση αφού είχε υποστεί σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ το Δεκέμβριο είχε υποβληθεί σε αφαίρεση όγκου, επέμβαση “ήσσονος” σημασίας σύμφωνα με το περιβάλλον της.
Ποια ήταν η Μ.Θάτσερ
 Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 στο Γκράνθαμ. Κόρη παντοπώλη, έλαβε αυστηρή εκπαίδευση από έναν μεθοδιστή ιερέα.Εντάχθηκε στους Συντηρητικούς μετά τον γάμο της το 1951, μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1959, αφού εξελέγη στο Φίντσλεϊ, βόρεια του Λονδίνου. Από το 1970 ως το 1974, υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας. Το 1975, αναδείχθηκε επικεφαλής των Τόρις και τέσσερα χρόνια αργότερα, έγινε πρωθυπουργός.
Πιστή στην ιδέα του οικονομικού φιλελευθερισμού, του κοινωνικού συντηρητισμού και του μεγαλείου της Βρετανίας, συνέτριψε τα συνδικάτα και ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της βρετανικής βιομηχανίας και οικονομίας. Είχε στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν αλλά και με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Θάτσερ ήταν μια “μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, η οποία θα μείνει στην ιστορία”, δήλωσε ο Μ. Γκορμπατσόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου