Ετικέτες

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τα μυστικά της πιο νόστιμης μακαρονάδας...

undefined
Μακαρόνια με κιμά! Ένα πιάτο αρκετά συνηθισμένο που συχνά μπαίνει στο τραπέζι μας. Είναι όμως απλό ή μήπως υπάρχουν κάποια μικρά "μυστικά" που μπορούν να το κάνουν ακόμα πιο νόστιμο. Μερικά tips από έναν σεφ νομίζω θα σε βοηθήσουν ώστε να φτιάξεις την πιο γευστική μακαρονάδα!

undefined

Μέτρησε τα λαχανικά σου: To μυστικό είναι να υπολογίσεις για 1 κιλό κιμά, περίπου το 1/3 της σάλτσας σου να είναι λαχανικά. Εκτός από κρεμμυδάκι φυσικά βάλε πράσο, σέλινο, σκόρδο, καρότο ή ό, τι άλλο ταιριάζει στους... γευστικούς σου κάλυκες.

Diet Tip: Το σέληνο είναι ένας καλός τρόπος να μειώσεις και το αλάτι στο φαγητό σου. Και λιγότερο αλάτι σημαίνει σαφώς πιο υγιεινό πιάτο και μικρότερη κατακράτηση υγρών. Με έναν τρόπο του δίνει γεύση παραμένοντας “διακριτικό” μέσα στη σάλτσα σου.

Σόταρε έξυπνα: Τώρα σε ό, τι αφορά στα λαχανικά σου, κράτησε στο μυαλό σου πως δεν πρέπει να τους δώσεις χρώμα στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Αρκεί να μαραθούν, να γίνουν μια μάζα και να γυαλίσουν. Ρίξε πρώτα το κρεμμύδι για ελάχιστα δευτερόλεπτα και συνέχισε προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα λαχανικά σου μαζί.


undefined
Βάλε φαντασία: Η κουζίνα είναι ένας χώρος μαγικός... κάθε συστατικό μπορεί να απογειώσει το πιάτο σου ή αντίθετα να καλύψει τις υπόλοιπες γεύσεις και τα αρώματα τόσο που να το κάνει flat και μονοδιάστατο. Μικρές λοιπόν ποσότητες από μια αρκετά μεγάλη ποικιλία...

Ο σεφ προτείνει και κανέλα και γαρίφαλο σε μικρές ποσότητες. Για 1 κιλό κιμά μόλις 1 ξυλάκι κανέλας και 2-3 καρφάκια γαρίφαλο. Δοκίμασε επίσης φύλλα μαντζουράνας, μπόλικο βασιλικό και φασκόμηλο.

Cooking Tip: Αν τα μπαχαρικά σου είναι σε ξηρή μορφή και πάντα σε ενοχλεί που βρίσκεις κομματάκια στη σάλτσα σου κάνε το παρακάτω. Δέσε σε ένα τούλι όλα σου τα μπαχαρικά και βύθισέ το στην κατσαρόλα αφού προσθέσεις όλα τα υγρά συστατικά της σάλτσας. Όταν η σάλτσα σου είναι έτοιμη, αφαιρείς το “μυρωδάτο πουγκί” και είσαι έτοιμη να σερβίρεις.

Υπομονή και επιμονή!
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα μιας απολαυστικής μακαρονάδας με κιμά είναι ο τρόπος που τον καβουρδίζεις. Όταν λοιπόν ρίξεις τον κιμά στην κατσαρόλα πρέπει να ανακατεύεις ζωηρά και για αρκετή ώρα. Με ξύλινη κουτάλα και σε δυνατή φωτιά, φρόντισε να σπάσει το κρέας σου σε μικρά, μικρά μπιλάκια (να “ξεσβωλιάσει”) και να πάρει ωραίο καστανό χρώμα.

Tip για αρχάριες
: Αν πάλι σε παιδεύει όλη αυτή η διαδικασία και στο τέλος ο κιμάς μένει σε μεγαλύτερα κομμάτια που σου χαλάνε την εμφάνιση, αλλά και τη γεύση, άκου τι μπορείς να κάνεις. Αφού ανακατεύσεις γρήγορα να σπάσει λίγο ο κιμάς στην κατσαρόλα, πρόσθεσε λίγο ζεστό νεράκι. Έτσι ο κιμάς θα απλώσει πιο εύκολα και δεν θα κολλάει.


undefined
Μέθυσε τη συνταγή σου! Το κόκκινο κρέας έχει έντονη μυρωδιά και ένα καλό, ξηρό, κόκκινο κρασί που θα σβήσει τον κιμά σου μετά το καβούρδιμα, θα πάρει όλη αυτή την άσχημη αποφορά του, προσφέροντας επιπλεόν αρώματα στο πιάτο.

Η τέχνη θέλει το χρόνο της
:
Και η μαγειρική είναι τέχνη! Αφού λοιπόν προσθέσεις όλα τα υλικά σου στην κατσαρόλα, χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε και άφησε τη σάλτσα να δέσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Αυτό είναι και το μυστικό για να ισορροπήσουν τα αρώματα και οι γεύσεις.




undefined
Ντομάτα ναι, αλλά τι ντομάτα; Οι ώριμες φρέσκιες ντομάτες είναι όπως καταλαβαίνεις η καλύτερη επιλογή για τη σάλτσα σου. Αν όμως η εποχή δεν είναι και η πιο κατάλληλη – όπως ακριβώς αυτή την περίοδο – βάλε συμπυκωμένο χυμό ντομάτας. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσεις τον πελτέ ντομάτας που θα δώσει χρώμα και πιο γεμάτη γεύση στη σάλτσα σου.

Cooking Tip
: Οι παλιές το έκαναν πάντα και ο σεφ τις επιβραβεύει. Η όξινη γεύση της ντομάτας ισορροπεί στο πιάτο σου με λίγη, ελάχιστη ζάχαρη. Βάλε 1 κ.γ. σε 1 κιλό κιμά.



Για λάτρεις του al dente!
Τα σπαγγέτι νο. 6 είναι συνήθως μια καλή επιλογή για μια μακαρονάδα με κιμά, αν και η επιλογή του ζυμαρικού είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση. Τα σπαγγέτι πάντως χρειάζονται μόλις 7 λεπτά με το ρολόι σε αλατισμένο νερό που βράζει.

Diet Tip: Όταν τα ζυμαρικά είναι al dente χωνεύονται πιο εύκολα από το στομάχι, χωρίς να σε βαραίνουν.

Υλικά για 8 άτομα

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 5 φύλλα φασκόμηλο
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • Λίγη μαντζουράνα (μια πρέζα)
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
  • 1/2 λίτρο νερό
  • 750ml ντομάτα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 5 κλαδάκια σέληνο
  • 300 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • 2 πακέτα σπαγγέτι νο. 6
  • Τριμμένη παρμεζάνα

Προετοιμασία

01 Βάλε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει και πρόσθεσε το κρεμμύδι. Ανακάτεψε και συνέχισε ρίχνοντας το σέληνο, το καρότο, το πράσο και το μπέικον

02 Πρόσθεσε τον κιμά και ανακάτεψε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Φρόντισε να σπάσεις το κρέας και να μην μείνει σε μεγάλα κομμάτια στην κατσαρόλα. Ανακάτεψε να πάρει χρώμα

03 Σβήσε τον κιμά με το κόκκινο κρασί και άφησε να φύγει το αλκοόλ πριν συνεχίσεις με τα υπόλοιπα υλικά

04 Ρίξε στην κατσαρόλα το χυμό ντομάτας, τον πελτέ και το νερό ζεστό. Ανακάτεψε καλά και αλατοπιπέρωσε

05 Πρόσθεσε στη σάλτσα όλα τα μυρωδικά σου - αν θέλεις βάλε σε τούλι για να τα αφαιρέσεις στη συνέχεια - και σκέπασε την κατσαρόλα. Άφησε να σιγοβράσει η σάλτσα σου σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα.

06 Στο μεταξύ ετοίμασε τα ζυμαρικά σου, βράζοντας σε νερό που κοχλάζει για 7 λεπτά.

07 Σέρβιρε με μπόλικο τριμμένο τυράκι

(Ευχαριστώ θερμά τον σεφ Δημήτρη Χωματά για τα νόστιμα tips που μοιράστηκε μαζί μας)
Kαλή σας όρεξη!


Πηγή : tlife.gr
Αγγελική
29/03/2013 στις 13:15 | #1
Στην δική μου μακαρονάδα χρησιμοποιώ κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, πιπεριά πράσινη, πελτέ ή φρέσκια τριμμένη ντομάτα και κυμά. To δικό μου μυστικό της καλής μακαρονάδας είναι στο τυρί, γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα κι η μακαρονάδα απογειώνεται.Επίσης χρησιμοποιώ μακαρόνια Νο 10.Αντε και καλή μας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου