Ετικέτες

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Βρετανία: Κανένα δικαίωμα στον ορυκτό πλούτο της Κύπρου

 
Τη διατήρηση του δικαιώματος της βρετανικής Κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα των βάσεων στην Κύπρο στα 12 ναυτικά μίλια, επιβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Διευκρίνισε επίσης ότι η Βρετανία δεν έχει δικαιώματα επί του ορυκτού πλούτου στα ανοιχτά των κυπριακών ακτών παρά τη λειτουργία των βάσεων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το sigmalive

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, απαντώντας αρχικά σε ερώτηση βουλευτή των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις της βρετανικής Κυβέρνησης για τα χωρικά ύδατα των βάσεων και για το δικαίωμα διεκδίκησης υφαλοκρηπίδας, ο κ. Λίντινγκτον είπε ότι τα όρια των παρακείμενων χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο βάσεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζονται στο Παράρτημα Α της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως του 1960.
«Επί του παρόντος, αμφότερες οι κυρίαρχες βάσεις αξιώνουν χωρικά ύδατα τριών ναυτικών μιλίων», επισήμανε ο Βρετανός Υφυπουργός, για να προσθέσει ότι η βρετανική Κυβέρνηση «διατηρεί το δικαίωμα διεκδίκησης έως 12 ναυτικών μιλίων εκ μέρους τους [των βάσεων], όπως προβλέπει η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Λίντινγκτον απαντούσε και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης του βουλευτή περί πρόθεσης υποβολή αιτήματος στην Επιτροπή για τα Όρια της Υφαλοκρηπίδας (CLCS).

Σε άλλη ερώτηση βουλευτή, επίσης, των Συντηρητικών για πιθανά βρετανικά δικαιώματα επί του ορυκτού πλούτου του υπεδάφους του βυθού της θάλασσας ανοιχτά των βάσεων, ο κ. Λίντινγκτον υπενθύμισε ότι η διακήρυξη της Βρετανίας το 1960 «καθιστά σαφές την πρόθεση του Λονδίνου να μην αναπτύξει τις περιοχές των κυρίαρχων βάσεων για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πλην του στρατιωτικού».

Σε ανάλογη προ διμήνου γραπτή απάντησή της σε ερώτηση του λόρδου Κιλκλούνεϊ για το ενδεχόμενο πιθανών εσόδων για τη Βρετανία από την αξιοποίηση ορυκτού πλούτου στα «χωρικά ύδατα της Βρετανίας ανοιχτά των κυπριακών ακτών», η βαρόνη Βάρσι εκ μέρους της κυβέρνησης είχε σημειώσει: «Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία αξιολόγηση πιθανών εσόδων από την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τα χωρικά ύδατα των περιοχών των κυρίαρχων βάσεων. Η διακήρυξη της Βρετανίας το 1960 καθιστά σαφή την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αξιοποιήσει τις περιοχές των κυρίαρχων βάσεών του για σκοπούς πέραν των στρατιωτικών».


Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου