Ετικέτες

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ο αρχηγός ΓΕΝ στις ΗΠΑ, στο προσκήνιο P-3C Orion και ΑΟΖ

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Α/ΓΕΝ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου, θα επισκεφθεί το Πεντάγωνο, την Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (Supreme Allied Command Transformation HQ) και το Fleet Forces Command.
Σύμφωνα με το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του αξιόλογου στα θέματα της άμυνας ιστοχώρου ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ
(http://www.enkripto.com/2013/01/a-3c.html), η ηγεσία του ΠΝ αναμένεται να ζητήσει από το Αμερικανικό Ναυτικό α/φη ναυτικής συνεργασίας P-3C για να καλύψει τις επιτακτικές ελληνικές ανάγκες στον συγκεκριμένο τομέα.




Τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί επίσημως (με δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου) και ανεπισήμως θέμα ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ. Παρά την κρισιμότητα του ζητήματος η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, διαχρονικά, δεν έχει φροντίσει να δώσει λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα – την έλλειψη αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για την αποτελεσματική επιτήρηση των σχετικών θαλασσίων εκτάσεων.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, «εδώ και 4 χρόνια η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας έχει κλείσει και τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος εφόσον δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια για να περάσουν την μεγάλη προγραμματισμένη βαριά συντήρησή τους (depot level maintenance)».

«Όλα τα λεφτά» είναι όμως το σχόλιο των καλών συναδέλφων στην κατάληξη του ρεπορτάζ: «Και για όσους καλοθελητές ισχυριστούν ότι λεφτά δεν υπάρχουν, σας ‘πάμε στοίχημα’ ότι δεν γνωρίζουν π.χ. πως οι επιχορηγήσεις του κρατικού ΟΠΑΠ σε ΜΜΕ για το 2012, αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ…» Όχι ότι θα συγκινηθεί και κανείς, συμπληρώνουμε εμείς…
Ενδιαφέρον θα έχουν οι συζητήσεις του αρχηγού για τα θέματα ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον πλέον το αμερικανικό Ναυτικό… Ελπίζουμε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού να ενημερώσει και να πείσει τους συνομιλητές του για τα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών σε αυτή την ιστορική συγκυρία…

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου