Ετικέτες

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Φισκ: η μόρφωση και η βαρβαρότητα μπορούν να πάνε χέρι χέρι Δεν ευθύνεται η έλλειψη παιδείας για τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό

Φισκ: η μόρφωση και η βαρβαρότητα μπορούν να πάνε χέρι χέρι

Το Σίρενεσετ που επισκέφθηκε ο διάσημος Βρετανός πολεμικός ανταποκριτής: ένα τεράστιο παραθαλάσσιο τσιμεντένιο φρούριο που έχτισαν οι ναζιστές στην κατεχόμενη Νορβηγία.

Αναλογίες ανάμεσα στους Ναζί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τον σημερινό κόσμο κάνει ο Ρόμπερτ Φισκ καθώς επισκέπτεται γερμανικό στρατιωτικό μνημείο στη Νορβηγία. Νορβηγός φίλος που τον συνοδεύει υποστηρίζει ότι ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός είναι σε έξαρση «λόγω της έλλειψης παιδείας σε τμήματα του αραβικού κόσμου».
Ο Φισκ, βετεράνος και βραβευμένος ανταποκριτής του βρετανικού «Independent» στη Μέση Ανατολή, διαφωνεί ριζικά: μα πολλοί από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 δεν ήταν σπουδαγμένοι; Ο λιβανέζος αεροπειρατής δεν ήταν γιος μιας δασκάλας κι ενός φοροτεχνικού; Πήγε να πει ότι η αδικία και όχι η αμορφωσιά είναι τελικά υπεύθυνη για την βαρβαρότητα, όμως σταμάτησε. Και θυμήθηκε τον Αντερς Μπρέιβικ, τον ακροδεξιό Νορβηγό μακελάρη που σκότωσε 77 άτομα και ο οποίος αποτελεί τον αντίποδα της Αλ Κάιντα. Και αυτός δεν ήταν και μορφωμένος και βάρβαρος ;

Αλλωστε και πολλοί από την ηγεσία των Ναζί ήταν μορφωμένοι, συνεχίζει ο Φισκ ενώ περιδιαβαίνει το Σίρενεσετ, ένα τεράστιο παραθαλάσσιο τσιμεντένιο φρούριο που έχτισε η Βέρμαχτ κατά την γερμανική κατοχή της Νορβηγίας. «Η μόρφωση δεν εμπόδισε τους Ναζί να είναι και φονταμενταλιστές και ρατσιστές του χειρότερου είδους» είπε στον φίλο και συνταξιδιώτη του ο Φισκ.

Οι Νορβηγοί πιστεύουν στην παιδεία. Όταν αναφέρονται στην εκπαίδευση, την αποκαλούν «γνώση» _ όρος που, σύμφωνα με τον βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή, είναι καλύτερος και πιο ακριβής.

«Πώς λοιπόν οι Γερμανοί, με όλη τους τη γνώση, κατάφεραν να προκαλέσουν τόσο κακό;» αναρωτιέται. Η απάντηση είναι ότι η μόρφωση και η βαρβαρότητα, όπως έχει δείξει η ιστορία, μπορούν να πάνε χέρι χέρι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου