Ετικέτες

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Βομβαρδιστικό για αεροπλανοφόρο «αόρατο» από τα εχθρικά ραντάρ


Αυτό το ιστολόγιο

 
 
 
 
 



undefined
Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν την πρώτη δοκιμαστική απογείωση από αεροπλανοφόρο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Χ-47Β, με τεχνολογία «στελθ» (stealth) δηλαδή αόρατου από τα εχθρικά ραντάρ. Το μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό σε σχήμα νυχτερίδας, θα είναι σε θέση να επιχειρεί από τα αεροπλανοφόρα του αμερικανικού στόλου, όπως το Harry S. Truman, στο οποίο παραδόθηκε πριν μερικά 24ωρα για τις τελευταίες δοκιμές.

Το X-37B, το οποίο ανέπτυξε η Northrop Grumann για λογαριασμό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, θυμίζει εμφανισιακά το βομβαρδιστικό Stealth Β-2, είναι όμως σημαντικά μικρότερο, καθώς δεν χρειάζεται να διαθέτει πιλοτήριο (κόκπιτ).




Ο σχεδιασμός του Χ-47Β διήρκεσε πάνω από πέντε χρόνια. Ανήκει στη νέα γενιά μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα οποία μπορούν να διαφεύγουν των εχθρικών ραντάρ και να πετούν πολύ ταχύτερα από τα σημερινά Predator και Reaper, τα δύο μη επανδρωμένα ελικοφόρα βομβαρδιστικά που ήδη χρησιμοποιούνται.

Κατασκευάστηκε εξολοκλήρου με τεχνολογία τύπου stealth και είναι εξοπλισμένο με έναν κινητήρα τζετ. Θα ενταχθεί επίσημα σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2018 και θα εξοπλιστεί με κατευθυνόμενα βλήματα αέρος εδάφους, ενώ διαθέτει αυτονομία πτήσης για έξι ώρες.

Το «αόρατο» βομβαρδιστικό θα κατευθύνεται από ένα ασύρματο σύστημα διαχείρισης που θα υπάρχει στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, το οποίο ονομάζεται CDU (Control Display Unit), και ελέγχει πλήρως το σύστημα πλοήγησης του Χ-47Β, κατά την απογείωση και προσγείωση του στο κατάστρωμα του πλοίου.

Προγενέστερες μελέτες είχαν προγραμματίσει την έναρξη δοκιμών του νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους για το 2013, αλλά λόγω έκτακτης απόφασης της διοίκησης Ναυτικού των ΗΠΑ, αποφασίστηκε να επιταχυνθεί.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=486504

Posted in Ετικέτες , |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου