Ετικέτες

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Καλύτερος ο Ομπάμα για τον ελληνισμό >Δηλώσεις Μάικλ Δουκάκη και άλλων Ελληνοαμερικανών ομογενών στον «Φ»



ΚΥΡΙΑΚΉ, 4 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2012


ΤΟΥΠΑΝΙΚΟΥΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 
  Καμία αναφορά στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος (Κυπριακό, προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ονομασία Σκοπίων, Οικουμενικό Πατριαρχείο) δεν έγινε -μέχρι την περασμένη Πέμπτη- από τους δυο υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη. Την ίδια στιγμή, όμως, όπως υποστηρίζουν Ελληνοαμερικανοί παράγοντες μιλώντας στον «Φ», η πολιτική Ομπάμα είναι γνωστή, ενώ υπάρχει το δεδομένο της διακήρυξής του προς την Ομογένεια, πριν τις εκλογές του 2008. Αντίθετα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ, ποτέ δεν τοποθετήθηκε στα δικά μας ζητήματα, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο ειρωνευόταν συνεχώς την Ελλάδα για την οικονομική της κατάσταση.

«Οι θέσεις του Ρόμνεϊ για τα ελληνικά θέματα είναι άγνωστες», δήλωσε στον «Φ» ο Μάικλ Δουκάκης, υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ το 1988 και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. Ο 78χρονος Ελληνοαμερικανός πολιτικός επέκρινε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τις συνεχείς αρνητικές αναφορές του στην Ελλάδα. Στην ερώτηση «ποια είναι η σημασία των επικείμενων εκλογών για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων», ο κ. Δουκάκης δήλωσε συγκεκριμένα:

«Ο Ρόμνεϊ είναι, όπως θα έχετε αντιληφθεί, πολύ αδύναμος στην εξωτερική πολιτική, και κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει στα ελληνικά θέματα ή για οποιαδήποτε άλλα σημαντικά διεθνή ζητήματα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι χτυπά συνέχεια την Ελλάδα, υπονοώντας ότι αν δεν αρχίσουμε την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μας, θα οδηγηθούμε στο δρόμο της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, τα είδη των οικονομικών πολιτικών που τάσσεται υπέρ είναι ακριβώς τα ίδια με τις πολιτικές της ΕΕ που έχουν παραλύσει την Ελλάδα». Απαντώντας στην ερώτηση «αν οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και πώς;», ο κ. Δουκάκης διατύπωσε την άποψη ότι «όταν ο Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την Αθήνα το καλοκαίρι έκανε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες του εξωτερικού να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα ακριβώς με τον τρόπο που οι Αμερικανοεβραίοι αγόρασαν ομόλογα του Ισραήλ κατά τη στιγμή της ισραηλινής ανεξαρτησίας. Νομίζω ότι είναι μια ιδέα που αξίζει να εξεταστεί».

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας ΗΠΑ, αναφερόμενος στις θέσεις των δυο υποψηφίων έναντι των ελληνικών θεμάτων, επισήμανε ότι «οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Αντίθετα, η μοναδική αναφορά στην Ελλάδα υπήρξε αρνητική και απαξιωτική ως προς την πορεία της οικονομίας της χώρας και προήλθε από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ. Πάντως, τις τελευταίες δεκαετίες η στάση των Δημοκρατικών είναι πιο φιλική προς την Ελλάδα, ενώ από την εποχή του Νίξον μέχρι και του Μπους οι παρεμβάσεις των Ρεπουμπλικανών υπήρξαν κυρίως αρνητικές στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος».

Ο Νίκος Λαρυγκάκης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι «ως Αμερικανοί πολίτες, με δικαίωμα ψήφου, έχουμε την ευθύνη να αναλύσουμε τις πολιτικές των υποψηφίων για εσωτερικά και εξωτερικά θέματα, κατανοώντας πώς μπορούν να επηρεάσουν τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ θα πρέπει να μάχεται για μια ισχυρή σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, επειδή αυτό εξυπηρετεί πάρα πολύ τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα. Τον Οκτώβριο του 2008, η εκστρατεία του Ομπάμα εξέδωσε μια ευνοϊκή διακήρυξη για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του ΑΗΙ και άλλων φορέων, δεν έδωσε καμία διακήρυξη για τις εκλογές του 2012. Αυτό είναι απογοητευτικό.

Με βάση όμως τη διακήρυξη του Ομπάμα το 2008, στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει παράνομο κατεχόμενο μέρος με 40.000 και πλέον τουρκικά στρατεύματα, ενώ τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη συνεχίζουν να παραβιάζουν ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, προκαλώντας εντάσεις στο Αιγαίο και η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli), προωθώντας αξιώσεις που στερούνται νομικής βάσης». Αναφερόμενος στον υποψήφιο τον Ρεπουμπλικανών, ο κ. Λαρυγκάκης είπε ξεκάθαρα ότι «η απλή αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τι πιστεύει και τι προτίθεται να κάνει για τα ελληνικά θέματα, αν εκλεγεί πρόεδρος. Παρά τις προσπάθειές μας, ούτε από το επιτελείο του Ρόμνεϊ εκδόθηκε διακήρυξη για τα ελληνικά ζητήματα».

 Ο συμπατριώτης μας Τάσος Ζαμπάς, από το κατεχόμενο Πραστειό της Μόρφου και πρόεδρος της επιτροπής «Δικαιοσύνη για την Κύπρο», της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, υποστήριξε ότι «οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν πάντα τη σημασία τους για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ακόμα κι αν πιστεύω ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον παραμένει το ίδιο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο Λευκό Οίκο, με βάση την εμπειρία μας όσον αφορά την Κύπρο και το σχέδιο Ανάν, η Ρεπουμπλικανική διοίκηση ήταν εξαιρετικά εχθρική προς τους Ελληνοκυπρίους και την Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς, η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ έχει περιορισμένη πρόσβαση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και μεγαλύτερη πρόσβαση στο Δημοκρατικό, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μας στο Κογκρέσο προέρχονται από τους Δημοκρατικούς κι αυτό βοηθάει πολύ περισσότερο με Δημοκράτη στο Λευκό Οίκο». Αποτρέπουμε τα χειρότεραμε τους Δημοκρατικούς 

Για τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ο Τάσος Ζαμπάς, πρόεδρος της επιτροπής «Δικαιοσύνη για την Κύπρο», της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος «είναι πιο άνετος με τη σημερινή Κυβέρνηση, γιατί γνωρίζουμε πού στέκονται για τα δικά μας θέματα», προσθέτοντας ότι «ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα ζητήματά μας και αρκετά μέλη της κοινότητάς μας έχουν άμεση πρόσβαση σ’ αυτούς. Δεν υπονοώ ότι μπορούμε να αλλάξουμε την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αλλά η Ομογένεια μπορεί να αποτρέψει εχθρικές και καταστροφικές πολιτικές. Για την άλλη πλευρά (τους Ρεπουμπλικανούς), δεν έχουμε καμία ιδέα πού βρίσκονται στα θέματά μας, εκτός από το γεγονός ότι “διασκεδάζουν” με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Επιπλέον, βλέπουμε ότι για πολλούς Ελληνοαμερικανούς υποστηρικτές-χρηματοδότες του Ρόμνεϊ, οι προτεραιότητές τους είναι οι επιχειρήσεις τους και όχι τα εθνικά μας συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου