Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το Κατάρ βολιδοσκόπησαν τις προθέσεις αμερικανών επιστημόνων σχετικά με το ενδεχόμενο να μετακόμιζαν στη Μέση Ανατολή προκειμένου να εργαστούν στο κέντρο «κυβερνοπολέμου» του πάμπλουτου εμιράτου.
Την άνοιξη του 2010, ένας σεΐχης της κυβέρνησης του Κατάρ επικοινώνησε με την αμερικανική εταιρεία συμβούλων Booz Allen Hamilton για να βοηθήσουν το εμιράτο να δημιουργήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων ηλεκτρονικού «πολέμου».
Ο αντιπροεδρος της Booz Allen Hamilton, Μάικλ Μακόνελ ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν κάποιοι αμερικανοί ειδικοί επί ηλεκτρονικών υπολογιστών θα ήταν πρόθυμοι να εργαστούν σε αυτό. «Εννοείτε το κέντρο επιχειρήσεων σας να διευθύνεται από αμερικανούς επιστήμονες;», ρώτησε τον σεΐχη κι όταν πήρε καταφατική απάντηση, έσπευσε να ρωτήσει το Λευκό Οίκο.
«Όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, αφού η συμμετοχή ενός οποιουδήποτε αμερικανού πολίτη σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να εκληφθεί ως πράξη πολέμου», τονίζει ο Μακόνελ. Έτσι, το σχέδιο τελικά ναυάγησε από αμφότερες τις πλευρές.
Το πάμπλουτο Κατάρ επιθυμεί εδώ και καιρό να συγκροτήσει ένα τέτοιο κέντρο που θα του επιτρέπει να προστατεύεται από τις «κυβερνοεπιθέσεις» των εχθρών του στη περιοχή. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες κυβερνοεπιθέσεις σε στόχους που σχετίζονται με την ενέργεια σε χώρες-παραγωγούς πετρελαίου, προκαλώντας ανησυχία για την εξάπλωση των δραστηριοτήτων αυτού του είδους. «Κυβερνοεπίθεση» δέχτηκαν τον Αύγουστο τόσο η σαουδαραβική πετρελαϊκή Saudi Aramco, που είδε το δίκτυο υπολογιστών της να προσβάλλεται και αναγκάστηκε να το θέσει εκτός λειτουργίας προσωρινά, αλλά και η κρατική εταιρεία αερίου RasGas του Κατάρ.
Είχε προηγηθεί άρθρο της Washington Post που επιβεβαίωνε ότι η ΗΠΑ και το Ισραήλ συνεργάστηκαν σε άκρως απόρρητο πρόγραμμα για να δημιουργήσουν τον διαβόητο «Flame», έναν άκρως επικίνδυνο υπερ-ιό ο οποίος προσέβαλε χιλιάδες υπολογιστές στην Μέση Ανατολή. Βασικός στόχος του ήταν να σαμποτάρει τους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ειδικοί όμως έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου: ο νέος ιός είναι τόσο ανεξέλεγκτος που μπορεί να παρασύρει την διεθνή διαδικτύωση σε ένα ψηφιακό Αρμαγεδδώνα.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη ως πηγή της, «δυτικούς αξιωματούχους που γνώριζαν την ύπαρξη του εν λόγω σχεδίου», μίλησε ευθέως για μια προσπάθεια στην οποία, όπως φαίνεται, συμμετείχαν η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), η CIA, καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Η χρήση καταστροφικού λογισμικού θα έπληττε τους υπολογιστές του Ιράν προκειμένου «να επιβραδυνθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να μειωθεί δραστικά η πίεση για μια συμβατική στρατιωτική επέμβαση και να επεκταθεί χρονικά το περιθώριο διπλωματικών χειρισμών και απαγορεύσεων».
Τον ιό εντόπισε και ανέλυσε πρώτη η ρωσική Kaspersky Lab, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας λογισμικού στον κόσμο. Σύμφωνα με τους ρώσους ειδικούς, ο «Flame» είναι πολύ μεγαλύτερος από τον Stuxnet, που είχε εντοπισθεί το 2010 και είχε ως στόχο του δίκτυα διακομιστών του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη είχε και τότε κατηγορήσει τη Δύση και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την κατασκευή του Stuxnet.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=485412
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου