Ετικέτες

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Κάμερον: Η παράνομη μετανάστευση πιέζει Ελλάδα και Ευρώπη

Κάμερον: Η παράνομη μετανάστευση πιέζει Ελλάδα και Ευρώπη

Ο Ντέιβιντ Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων
Θανάσης Γκαβός
Τις πιέσεις που «ξεκάθαρα» ασκεί στην Ελλάδα η παράνομη μετανάστευση επισήμανε σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Εργατικών και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, Κιθ Βαζ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις εργασίες του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Κάμερον ανέφερε ότι για το θέμα ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια απάντηση της κυβέρνησής του, ότι συνεχίζει να στηρίζει τους οργανισμούς που αντιμετωπίζουν τα θέματα της μετανάστευσης, όπως είναι η Frontex στην περίπτωση της Ελλάδας.

Στην ερώτηση του κ. Βαζ αν η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμβάλει με επιπλέον ομάδες άμεσης επέμβασης στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε ότι αν υπάρξει πίεση για μεγαλύτερη βρετανική συμμετοχή, τότε το θέμα θα εξεταστεί.

«Παρόλα αυτά θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι αυτές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από αιτήσεις για άσυλο», πρόσθεσε ο Βρετανός ηγέτης.

Σύμφωνα με παλαιότερη
ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, το 2010 το Λονδίνο συμμετείχε στην επιχείρηση «Ποσειδών» (όπως ονομάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο) υπό την αιγίδα της Frontex στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, αποστέλλοντας έναν ειδικό στην εξέταση μεταναστών και έναν διερμηνέα για διάστημα δύο μηνών. Η ίδια συμμετοχή, για διάστημα ενός μήνα, αναφέρεται στην ανάλογη επιχείρηση περιπολίας των θαλασσίων συνόρων.

Το Λονδίνο είχε αποστείλει επίσης για δύο εβδομάδες το 2010 έναν ειδικό στον επαναπατρισμό μεταναστών, ο οποίος συμμετείχε στο πιλοτικό πρόγραμμα «Αττική», με στόχο να βελτιωθεί η ικανότητα των ελληνικών αρχών για επαναπατρισμό αλλοδαπών που δεν είχαν δικαίωμα παραμονής στη χώρα.

Το 2009, η βρετανική συμμετοχή στην επιχείρηση «Ποσειδών» διήρκεσε επί δέκα μήνες (πάλι με ειδικό και διερμηνέα). Το 2008 στην επιχείρηση της Frontex συνέβαλαν επί ένα μήνα ένας Βρετανός ειδικός σε θέματα πληροφοριών, ένας ειδικός τεχνολογίας ανίχνευσης, ένας ειδικός στην εξέταση μεταναστών και ένας διερμηνέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου