Ετικέτες

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ποδόσφαιρο και πολιτική: Πολιτευθέντες ποδοσφαιριστές και πόσοι από αυτούς επέτυχαν

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Ποδόσφαιρο και πολιτική: Πολιτευθέντες ποδοσφαιριστές και πόσοι από αυτούς επέτυχαν

Απ’ τον Ανδριανόπουλο στον Μηγιάκη κι απ’ το Νεστορίδη στον Αντωνιάδη και τον Ανατολάκη
 Του Τάσου Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Μετριούνται στα δάκτυλα οι διεθνείς Έλληνες ποδοσφαιριστές που πολιτεύθηκαν τα τελευταία εξήντα χρόνια  με τα διάφορα κόμματα. Και απο αυτούς, μόνο δύο κατόρθωσαν να εκλεγούν βουλευτές, και οι δύο του Ολυμπιακού: Οι Γεώργιος Ανδριανόπουλος και Γεώργιος Ανατολάκης.  Εκείνος που διέπρεψε ομολογουμένως στον πολιτικό στίβο και  διορίσθηκε υπουργός, ήταν ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος ο παλιός διεθνής άσσος της Εθνικής και ιδρυτής του Ολυμπιακού.
Ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος, ήδη απο το 1929, ως ποδοσφαιριστής, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πειραιώς με το ψηφοδέλτιο των αντιβενιζελικών Πουλούση και Στρατήγη. Το 1950 εκλέγεται βουλευτής Πειραιώς και Νήσων με το Λαϊκό Κόμμα του Κων. Τσαλδάρη και την επόμενη χρονιά εκλέγεται δήμαρχος Πειραιώς και το 1955 πρόεδρος του ΟΛΠ.
 Με την ΕΡΕ εξελέγη πέντε φορές  βουλευτής και το 1958 ο Καραμανλής του εμπιστεύτηκε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας  το οποίο ο Ανδριανόπουλος αναβάθμισε και έδωσε ζωή στον Πειραιά με την προσέλκυση των εφοπλιστών που έβαλαν στα πλοία τους ελληνικές σημαίες και ίδρυσαν γραφεία  στο λιμάνι. Έργα του ήταν η επέκταση του Τζαννείου νοσοκομείου,  τα αντιπλημμυρικά έργα και το αποχετευτικό.
Ο έτερος που εξελέγη, ήταν ο Γιώργος Ανατολάκης, που κατέβηκε το 2009 με τον ΛΑΟΣ στην Α΄ Πειραιώς. Άλλοι διεθνείς ποδοσφαιριστές που πολιτεύθηκαν μεταπολεμικά  και δεν εξελέγησαν βουλευτές, ήσαν:
Ο Αντώνης Μηγιάκης, που πέθανε πριν από μία δεκαετία, έπαιξε ποδόσφαιρο στην δεκαετία του ΄30. Πολιτεύθηκε το 1963 και 1964 με το Κόμμα  των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη και συγκέντρωσε ικανό αριθμό ψήφων στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών, όπου κυρίως είναι  οι οπαδοί του Παναθηναϊκού.
Ο Κώστας Νεστορίδης, ο μεγάλος γκολτζής  της ΑΕΚ, πολιτεύθηκε με το Κόμμα των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη στη Β΄ Αθηνών. Πήρε σημαντικό αριθμό ψήφων των οπαδών της ΑΕΚ χωρίς να εκλεγεί. Σε μια προεκλογική του συγκέντρωση,  είπε από το μικρόφωνο  «είμαστε υποψήφιοι με τους Προοδευτικούς!»  και φώναζαν οι οπαδοί του « ΑΕΚ! ΄Ενωσις!». Τότε τους διέκοψε λέγοντας « Με τους Προοδευτικούς του Μαρκεζίνη και όχι του Πειραιά!»
Ο Αριστείδης Καμάρας, ένα απο τα καλύτερα χαφ του Παναθηναϊκού και της Εθνικής, δικηγόρος, πολιτεύθηκε  μεταδικτατορικά με την Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Πήρε μερικές χιλιάδες ψήφους χωρίς να εκλεγεί.
Ο Γιώργος Κούδας, διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ενας απο τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Βορείου Ελλάδος, πολιτεύθηκε με το ΚΚΕ στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1990, χωρίς όμως να συγκινήσει τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, αφού πήρε ελάχιστες ψήφους.
Ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο φοβερός αυτός γκολτζής κατήλθε υποψήφιος το 1990 με τη Ν.Δ. στην Β΄ Αθηνών,  πήρε αρκετές χιλιάδες ψήφους αλλά δεν εξελέγη. Πολιτεύθηκε μετά με την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά.
 Ο Αλκέτας Παναγούλιας ποδοσφαιριστής του Άρεως Θεσσαλονίκης και προπονητής της Εθνικής Ελλάδος  που την οδήγησε το 1994 στους τελικούς της Αμερικής, κατέβηκε  αργότερα με τη Ν.Δ. στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης και ήρθε α΄ επιλαχών.
Πρέπει να σημειώσουμε, ότι  υπάρχουν διεθνείς που έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και πρόσφεραν σημαντικό έργο ως αντιδήμαρχοι. Είναι: Κώστας Λινοξυλάκης ( δήμος Αθηναίων), Ηλίας Υφαντής ( δήμος Πειραιώς) καθώς επίσης και οι Γιώργος Σιδέρης ( Ολυμπιακού), Τάκης Λουκανίδης ( ΠΑΟ) Λουκάς Μπάρλος (ΑΕΚ) Γιώργος Βλάχος (ΑΕΚ) κ.α.

Τι πήραν στις πρόσφατες εκλογές και δεν εξελέγησαν
 Οι υποψήφιοι των προσφάτων εκλογών που δεν εξελέγησαν είναι: Αντώνης Αντωνιάδης ( Ν.Δ.) κατέβηκε στη Β΄ Αθηνών, πήρε 5.597 σταυρούς, ήρθε 18ος. Τάσος Μητρόπουλος (Ν.Δ.) κατέβηκε στη Β΄ Πειραιώς, έλαβε 3.399 σταυρούς, ήρθε 4ος. Γιώτης Τσαλουχίδης ( «Δημ. Συμμ») στην Α’ Πειραιά  πήρε 283 σταυρούς, ήρθε 4ος. Ντανιέλ Λίμα-Μπατίστα («Δημ Συμμ.» πήρε  560 σταυρούς ήρθε 23ος. Γιώργος Ανατολάκης (ΛΑΟΣ) στη Β΄ Πειραιώς με  2.423 σταυρούς ήρθε 1ος. Πέτρος Καραβίτης (ΛΑΟΣ)  στη Β΄ Αθηνών έλαβε 1.227 σταυρούς, 13ος και Γιάννης Γούναρης (ΠΑΣΟΚ)  στη Α΄Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ .


Λεζάντες φωτογραφιών

 1) Ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έξω απο το υπουργείο μαζί με τον πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή. 2) Ο Αντώνης Μηγιάκης  πολιτεύθηκε με τον Μαρκεζίνη  3) Ο Κώστας Νεστορίδης της ΑΕΚ με τον Μαρκεζίνη  4) Ο Αλκέτας Παναγούλιας με τη Ν.Δ. 5) Ο Αριστείδης Καμάρας με την Ένωση Κέντρου- Νέα Δυνάμεις  6)  Ο Αντώνης Αντωνιάδης με τη Ν.Δ. φτάνει στη βρύση και δεν πίνει νερό… 7)  Ο Γιώργος Κούδας του ΠΑΟΚ με το ΚΚΕ   8) Γιώργος Ανατολάκης του Ολυμπιακού με το ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου