Ετικέτες

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

US Navy: Η δεύτερη γενιά της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας

US Navy: Η δεύτερη γενιά της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας

Εκτόξευση SM-3 Block στις 9 Μαΐου
από το «
USS Lake Erie» 
Η δεύτερη γενιά της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας κατά των βαλλιστικών πυραύλων προχώρησε σε νέο βήμα. 
Στις 9 Μαΐου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, το καταδρομικό USS Lake Erie εκτόξευσε ένα νέο πύραυλο SM-3 Block 1B, το οποίο διέκοψε με επιτυχία τη προσομοίωση ενός βαλλιστικού πύραυλου μικρού βεληνεκούς. 
Το αεριωθούμενο είχε εκτοξευθεί από το κέντρο δοκιμών του Kauai, στη Χαβάη. Εξοπλισμένο με τη δεύτερη γενιά του αμυντικού συστήματος Aegis BMD 4.0.1, το Lake Erie ήταν σε θέση να ανιχνεύσει και να παρακολουθήσει το στόχο με το ραντάρ SPY-1 του. 
Το σύστημα μάχης πρόσφερε τότε μια λύση για να παρεμποδίσει το στόχο, με την εκτόξευση του SM-3 Block 1B προς αυτό και το καταστρέψε. 

Για την ιστορία, οι προηγούμενες εκτοξεύσεις  είχαν γίνει με το σύστημα Aegis BMD 3.6.1 και πυραύλους SM-3 Block 1A. 
«Το SM-3 κινήθηκε μέχρι ένα σημείο του διαστήματος, όπως ορίσθηκε από τη λύση εκτόξευσης και απελευθέρωσε τη κινητική κεφαλή του. Αυτή κατέγραψε το στόχο και, χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη μιας άμεσης ορμής, στόχεψε και κατέστρεψε την απειλή», δήλωσε το αμερικανικό Ναυτικό. 

Το ζεύγος Aegis BMD 4.0.1/SM-3 Block 1B θα βελτιώσει την ικανότητα του αμερικανικού συστήματος άμυνας ενάντια σε μια σειρά βαλλιστικών πυραύλων μεγαλυτέρου βεληνεκούς και με καλυτέρους πιο πολύπλοκους εξοπλισμούς και οικοδομεί μια απάντηση σε μαζικές επιθέσεις. 

Το SM-3 Block 1B διαθέτει δίχρωμο υπέρυθρο σύστημα αυτοπλοήγησης, που βελτιώνει την ευαισθησία για την εντόπιση των στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων για την ταυτοποίηση. 
Ο πύραυλος διαθέτει επίσης ένα βελτιωμένο επεξεργαστή σήματος και ένα νέο σύστημα ελέγχου του υψομέτρου για τη πλοήγηση στη φάση της παρεμπόδισης. 
Εκτόξευση SM-3 
Εκτόξευση SM-3 από ένα Arleigh Burke
 Arleigh Burke
Το αμερικανικό αμυντικό πρόγραμμα αντιβαλλιστικών πυραύλων που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '90 γνώρισε πολλές δοκιμαστικές βολές από το 2001, με 53 επιτυχημένα κρούσματα σε 67 εκτοξεύσεις.
Το Aegis Ballistic Missile Defense (BMD) μετρά , ακριβέστερα, 22 εξουδετερώσεις στόχων σε πραγματοποιημένες 27 βολές. 

Το πρόγραμμα στοχεύει να παρέχει μια αντιπυραυλική ασπίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους τους. Οι δυνατότητες παρεμπόδισης εφαρμόζονται από τα πολεμικά πλοία τύπου Ticonderoga και τα καταδρομικά τύπου Arleigh Burke. 
Εκτός από τις αμερικανικές ακτές, το σύστημα παρουσιάζει το πλεονέκτημα, λόγω της ναυτικής φύσης του, να μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στον κόσμο, όπου τοποθετούνται τα πλοία. 

Αυτή η δυνατότητα διατίθεται, για παράδειγμα, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και τη Νοτιοανατολική Ασία. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε επίσης, για να παράσχει μια ομπρέλα στην Ευρώπη μέσω του ΝΑΤΟ, να αποσπάσει τέσσερα Arleigh Burke στην Ισπανία το 2014 και το 2015. 

Η Ιαπωνία, επίσης, απολαμβάνει τα οφέλη από αυτήν την τεχνολογία, που εφαρμόζεται στα καταδρομικά τύπου Kongo, παραλλαγή του Arleigh Burke.

undefined
Εκτόξευση SM-3 από ιαπωνικό καταδρομικό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου